Ronald Bakker

Voor de laatste editie van de wijkkrant van dit jaar werd het hoog nodig tijd om eens met Ronald Bakker in gesprek te gaan. Dat vond hijzelf eigenlijk ook wel zei die tegen mij. Want Ronald is best wel een bekend gezicht in onze wijk die veel heeft gedaan en doet in onze wijk. En daarnaast woont Ronald ook al jaren in De Wijert.

Voor de mensen die Ronald nog niet kennen vroeg ik hem of hij iets over zichzelf kon vertellen. Ronald Bakker is geboren in de Oosterparkwijk, en op zijn derde verhuisd naar onze buurwijk Corpus den Hoorn. En op zijn 23e jaar in 1980 is Ronald verhuisd naar De Wijert. Om precies te zijn de Nicolaan Beetsstraat. Ronald werkte toen bij de Shell die nu nog steeds aan de v Ketwich Verschuurlaan zit en ontmoete in die tijd ook zijn vrouw Gretha met wie hij een relatie kreeg. In 1987 zijn ze van de Nicolaas Beetsstraat verhuisd naar de Van Schendelstraat waar Ronald nu nog steeds met veel plezier woont met zijn vrouw.

Ik vroeg Ronald wat hij zo fijn vind aan De Wijert. Waarop Ronald aangaf; het is een hele groene wijk, je bent met slechts 10 minuten fietsen in het centrum, in het stadspark of bij het Paterswoldsemeer. Er zijn hier alle voorzieningen; een fijn winkelcentrum, een fijn buurthuis en eigenlijk alles wat je maar nodig hebt. Er is veel goed in deze wijk maar er zijn ook wel dingen die Ronald minder leuk vind. Dat is de jeugd van de vele scholen hier die veel troep achterlaten in de wijk. En ook het vele geknal al vroeg in het jaar met vuurwerk. Ronald gaf aan ook zelf jong geweest te zijn en ook echt wel een liefhebber van vuurwerk te zijn. Maar de hoeveelheid harde knallen die je nu al hoort is echt niet fijn.

Ronald en ik kenen elkaar al bijna 10 jaar, toen ik Ronald ontmoete was hij al een druk bezet baasje die veel vrijwilligerswerk deed in en voor de wijk. Waar kunnen mensen jou nou eigenlijk van kennen  vroeg ik Ronald. Toen Ronald ooit begon in de wijk met vrijwilligerswerk was dat nog in samenwerking met het toenmalige MJD. Ronald bezorgde de voorloper van de huidige wijkkrant.Hij is de (mede)oprichter van: de koersbalclub, de buurtmoestuin, de jeu de boules baan. Hij ging ooit bij nieuwe bewoners in de wijk langs met een welkomstpakketje om hen welkom te heten onder de noemer welkom in de buurt. Daarnaast heeft Ronald in het recentere verleden tal van activiteiten (mede)georganiseerd in de wijk. Dit waren: het springkussenfestival, het zandkastelenfestival, burendagen noem maar op. Er is bijna geen activiteit waar Ronald niet bij betrokken was. Vrij recent heeft Ronald in het Hendrik de Vriesplantsoen nog het muziek en foodtruckfestival Under de Sunne georganiseerd. En vergeet ook de Disco’s in het MFC niet. Hier is Ronald ook nog de drijvende kracht achter.

Momenteel is Ronald bezig met het realiseren van een beweegpad in onze wijk. Dit wordt een route waar wijkbewoners een ronde kunnen lopen in de wijk met allemaal leuke beweegoefeningen. Dit zodat we gezonder worden. Ik vroeg Ronald wil je ooit weg uit deze wijk. Jazeker, maar dat wordt dan tussen 6 planken. Voorlopig zijn we nog niet van Ronald en al zijn mooie initiatieven af dus.

Ik vroeg Ronald als laatste wat hij graag anders ziet in de wijk. Dat is toch wel wat meer samenhang. Met alle activiteiten die Ronald organiseert heb je ook vrijwilligers nodig. Die zijn vaak wel lastig te vinden, zeker de laatste tijd is het steeds moeilijker om mensen te vinden die ook iets willen doen in onze wijk. Dat merk je ook wel aan de afname van de activiteiten in onze wijk. Doe vooral mee, samen maken we een wijk.