Issiaga Soumah

Voor de juni editie van de wijkkrant ben ik in gesprek geweest met Issiaga, een betrokken bewoner met een passie voor muziek, dans en verhalen. En daarnaast doet Issiaga veel aan inzamelen voor mensen in Afrika die spullen goed kunnen gebruiken. Ook in Afrika liggen Issiaga zijn roots waarover hij mij verteld tijdens ons gesprek.

Issiaga komt uit west Afrika, Guinea om precies te zijn. Waar Issiaga vandaan komt is een hele andere wereld dan Nederland, in zijn geboortedorp is het echte armoede waar mensen uit het westen nauwelijks weet van hebben. Stroom, stromend water en een geïsoleerd huis kende hij niet. Wat voor ons heel normaal is was voor Issiaga niet zo, in zijn geboortedorp waren grote gezinnen en er waren geen luxe middelen, geld, kleding en voeding was er schaars. Uit een dak boven zijn hoofd, familie en muziek & dans bestond Issiaga zijn leven. Djembé spelen en traditioneel Afrikaanse dans was en is Issiaga zijn passie. Maar in het dorp waar Issiaga vandaan komt kon je daar niet echt verder mee komen. En daarom besloot Issiaga te vertrekken naar de hoofdstad Conakry. Hier ging Issiaga naar school en leerde hij nog beter te dansen en djembé te spelen, dit is wat zijn leven zou gaan bepalen.

Na Issiaga zijn studie in Guinea vertrok hij naar Senegal waar hij Astrid ontmoette, en daar begon iets moois op te bloeien tussen hun twee. Astrid komt uit Nederland en Issiaga vertrok in 2014 met haar mee naar Groningen. Eerst hebben ze in de Rivierenbuurt gewoond maar daar werd hun flatje al snel te klein naarmate hun gezin groter werd.

Nu sinds een jaartje of 5 á 6 woont Issiaga met Astrid en hun kinderen in De Wijert, aan de Van Schendelstraat om precies te zijn. En dat bevalt hun goed. Langs de straat in onze wijk staan vaak rode zakken met goede kleding voor inzameling. Dat bracht Issiaga op een idee, hij kent veel mensen uit zijn straat en is daar gaan vragen of ze de kleding wel aan hem zouden willen doneren. En nee niet voor zichzelf maar om het op te sturen naar Afrika voor de mensen aldaar.

Dit gebeurd dan ook met enige regelmaat. Maar niet alleen kleding is wat Issiaga verstuurd. Toen er een poosje terug werd gerenoveerd tegenover Issiaga lagen er allemaal kozijnen klaar voor de stort. Issiaga vertelde mij dat hij naar de voorman van de renovatie ging om te vragen of hij die kozijnen mocht redden voor Afrika. En zo geschiedde, de kozijnen mocht hij hebben en zijn naar Afrika verscheept om de huizen daar op te knappen.

Wat een passie en wat een groot hart heeft deze man, echt fantastisch hoe hij zo met zijn buurt voor andere mensen bezig is. Ook vroeg ik Issiaga wat hij eigenlijk doet voor werk. En toen vertelde hij mij dat hij naast zijn stichting voor Afrika ook nog zijn eigen bedrijf heeft. Ik noem hem een sociaal ondernemer, want met zijn bedrijf geeft hij djembé en dansles aan kinderen op scholen of bij verenigingen en andere instellingen. Issiaga verteld verhalen over zijn leven en zijn ervaring over kansen hier versus Afrika, en wat je hier kunt bereiken. Dit vaak gecombineerd met traditionele Afrikaanse dans en workshops djembé.

In onze wijk heeft Issiaga ook al eens workshops djembé georganiseerd, en er was een plan voor een Afrikaans feest voor de buurt. Alleen toen gooide corona roet het eten. Maar dit plan gaat hopelijk wel een vervolg krijgen voor onze buurt.

Issiaga vertelt me dat hij geniet van De Wijert, het is een fijne rustige wijk waar hij heerlijk een rondje kan lopen met zijn kinderen. Issiaga kan zijn kinderen een fiets en een gevulde koelkast geven, dit wat hij zelf als kind nooit heeft gehad.

Tekst en foto: Dennis Broekema