Ria Pruis

Ria Pruis, tegen wie ik altijd normaal altijd mevrouw Pruis zeg, is 84 jaar oud en woont sinds 2 jaar in de Vondelflat, maar al heel erg veel langer is mevrouw Pruis een tevreden bewoonster van De Wijert. Voordat ze in 2018 naar haar huidige stekje verkaste, woonde ze maar liefst 37 jaar in de Couperusstraat. Daar heeft ze ook nog met haar kinderen gewoond maar nu begint haar lichaam wat mankementen te vertonen en het was een te groot huis voor haar alleen. Vandaar de verhuizing naar de Vondelflat.

Een aantal vriendinnen van Ria (zo mocht ik haar noemen) woonden al in de Vondelflat en daar was ze best van gecharmeerd. Zodoende heeft ze zich voor een woning in de flat opgegeven. Voordat Ria zich inschreef voor de Vondelflat kreeg ze al hulp van Annemiek van Mierlo van Thuiszorg Comfort, en Annemiek, wat volgens Ria een alleraardigste vrouw is, heeft haar geholpen met de inschrijving. Na drie kwart jaar tussen de verhuisdozen te hebben geleefd was het dan wel zover. In januari van 2018 was de inschrijving gedaan en eind van dat zelfde jaar kreeg ze al een prachtig appartement aangeboden. “Dat ging best vlug,” aldus Ria.

Nadat ik Ria vraag wat ze eigenlijk zo prettig aan De Wijert vind vertelt ze mij dat ze eigenlijk heel erg graag terug naar de wijk wilde. Want voordat ze in 1982 in de Couperusstraat introk, had Ria al eerder in De Wijert gewoond. Haar eerste huis was in Helpman in de Mozartstraat, waar ze inwoonde. Daarna, in 1962, verhuisde ze naar de toen net opgeleverde flat aan de Vondellaan. Wegens gezinsuitbreiding vertrok Ria een  paar jaar later naar een eengezinswoning in de Bosboom Toussaintstraat, ook in De Wijert.

Wegens een scheiding vertrok Ria in 1974 uit De Wijert naar Vinkhuizen. Dit was via woningruil, maar Ria zegt altijd “van ruilen komt huilen”. Die acht jaar wonen in Vinkhuizen is Ria ook weinig van bijgebleven. Eén ding wist Ria wel, en dat was nooit meer ruilen en zo snel mogelijk terug naar De Wijert. En dat lukte gelukkig acht jaar later dus ook.

Ik vraag Ria waarom ze zo graag terug naar De Wijert wilde? Ria vertelt: “De ligging is hier zo fijn in het zuiden van de stad. Er zijn goede uitvalswegen en je bent overal maar zo, ook op de fiets”.

Ria vertelt verder. “In het verleden hebben we 23 jaar op camping Vledder in Schipborg gestaan. En hier gingen we altijd op de fiets vanuit De Wijert heen. De snelweg (A28) was toen nog in aanbouw en daar gingen we met zijn vijven stiekem oversteken. Want dat scheelde wel een kwartier met de “officiële” route.” vertelt Ria mij met een glimlach. Want eigenlijk mocht dat niet.

Ria vertelt mij dat ze zo ontzettend geniet van het Hendrik de Vriesplantsoen. Afgelopen zomer heeft ze daar echt elke dag gezeten met een grote groep bewoners vanuit de Vondelflat. Volledig corona-proof en keurig op afstand zaten ze daar op stoeltjes, bankjes of een rollator heerlijk in de zon te kletsen met elkaar. Normaal eet Ria nooit ijs maar afgelopen zomer heeft Ria elke dag een ijsje gegeten in het park naast haar huis. “Om de beurt trakteerde er dan iemand op ijsjes. Eén van de vrijwilligers van de Vondelflat werd dan op pad gestuurd naar de Albert Heijn voor dozen Cornetto’s waar zichtbaar van werd genoten.” Ik trof Ria en de rest daar wel eens aan namelijk. Het mooiste van deze zomer was dat Ria veel nieuwe mensen heeft leren kennen uit haar flat waar ze nu nog steeds leuk en goed contact mee heeft.

Elke dag loopt Ria een rondje rond de vijvers en ze vind het hier fijn. Vanuit haar huis zijn de winkels erg dichtbij, “en dat is fijn wonen”, zo sluit Ria af.

Tekst en foto: Dennis Broekema