Aanpak Ring Zuid

Momenteel de situatie voor autoverkeer, zie verderop deze pagina de afbeelding voor fietsers.

.

Inhoudsopgave van deze pagina

Op deze pagina komt alle informatie die relevant is voor bewoners van De Wijert en omliggende wijken. 

–> Druk op 1 van onderstaande linkjes om gelijk naar de desbetreffende informatie te gaan

.

Algemene informatie operatie Julianaplein

Het Julianaplein is de grootste en drukste kruising van Noord-Nederland. Hier komt het verkeer uit de richtingen Assen, Drachten, Hoogezand en de binnenstad samen. De verkeerslichten op dit plein zorgen in de spits voor files. Het Julianaplein wordt ongelijkvloers (3 verdiepingen – hoogste 10m) , zodat het verkeer straks vanuit elke richting zonder verkeerslichten kan doorrijden. De werkzaamheden in dit gebied hebben de meeste impact op onze wijk. Zo moeten we o.a voor 2 jaar onze geliefde Papiermolentunnel missen. Voor fietsers een belangrijke route naar o.a. het station/de stad.
.
Websites en nieuwsbrieven Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar
.

Voortgang verdiepte ligging

 

.Terug naar  Inhoudsopgave
wit

.

Actuele verkeerssituatie

 

Terug naar  Inhoudsopgave

 

.

Afsluitingen voor fietsers/ voetgangers  

 

Fietspad tussen Gyas en Action gesloten (30 september 22.00 tot 5 juni 2023)

 

Hoornse diep oostzijde tussen Maaslaan en Ijssellaan Rivierenbuurt (29 aug – 8 nov) Fietsers kunnen tijdens de werkzaamheden vanuit de Amaliatunnel (onder het Emmaviaduct door) niet linksaf. Als alternatief kun je langs het kanaal doorfietsen naar de tijdelijke fietsdoorsteek onder het viaduct door ter hoogte van de IJsselstraat. (meer info)

 

Papiermolentunnel (nog 1,5 jaar)

Wat doen ze bij de papiermolentunnel?

 

Fiets en voetpad onder viaduct vrijheidsplein+ fietspad Leonard springerlaan -Concourslaan (eind 2023) 

 

Muntingbrug tot voorjaar 2023 dicht vanwege sloop Julianabrug Je moet dus via de parkbrug of via de van Iddekingeweg (daarna Paterswoldseweg of langs water richting Action) Meer info

Piccardthoftunnel (verbindt de Campinglaan met de Piccardthof) woensdag 31 aug (07.00) uur tot vrijdag 4 nov (17.00 uur)   Meer info

 

.Terug naar  Inhoudsopgave

.

Afsluitingen voor auto’s  in en rondom De Wijert 

–> A28-afrit Centrum (naar Brailleweg) weer OPEN, hier kan je alleen richting het centrum en NIET naar De Wijert. Dit blijft in de toekomst ook zo om

–> Nieuwe oprit vanaf de Brailleweg richting ringweg (naar het Europaplein/Hoogezand) OPEN (link naar goed nieuws)

Gesloten:

Brailleweg

Tot maandagochtend 26 september (06.00 uur) is de A28-oprit van de Brailleweg richting Haren/Assen DICHT

  • Omleiding: verkeer wordt omgeleid over de Paterswoldseweg en de toerit naar de A28 bij Groningen-Zuid.

Oostzijde Hoornsediep

De oostzijde van het Hoornsediep, tussen de Maaslaan en de IJsselstraat, is afgesloten tot 28 november. (Meer info) 


Helperzoom (t.h.v. oude Esparanto kruizing) ma 4 juli –  vrij 9 sept

  • Auto’s kunnen van  niet op de Helperzoom onder de ringweg door. Voor fietsers en voetgangers WEL.  Het DUO-gebouw via de Waterloolaan. Meer info

Meer werkzaamheden in Groningen

  • Op meer plaatsen in de stad wordt gebruikgemaakt van de rustige zomerperiode om werkzaamheden uit te voeren. Kijk hier voor een volledig overzicht van de afsluitingen en de omleidingen.
  • Ga je op pad? Check dan voor hier vertrek je route, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Terug naar  Inhoudsopgave

 

.

.

Het goede nieuws

Nieuwe oprit Brailleweg richting ringweg maandag 29 augustus open

De nieuwe oprit geeft het verkeer vanuit de wijk De Wijert en vanaf het centrum/NS-station een nieuwe mogelijkheid om op de ringweg te komen. Hij is bereikbaar vanaf de Vondellaan (verkeer uit De Wijert) en vanaf de Brailleweg (NS-station en centrum).  Ook is het dan weer mogelijk om vanuit het centrum weer in De Wijert te komen via de Vondellaan.

Antwoord op de vraag: waarom kan je van afrit bij Brailleweg niet rechtsaf naar Vondellaan?


Tijdelijke fietsdoorsteek onder Emmaviaduct geopend

Fietsers en voetgangers in het zuiden van de stad hebben tijdelijk een extra mogelijkheid om onder het Emmaviaduct door te gaan. Er is namelijk een doorsteek onder het viaduct gemaakt, in het verlengde van de IJsselstraat. Zo kun je vanaf het Noord-Willemskanaal naar de Rivierenbuurt, en omgekeerd. De tijdelijke doorsteek gaat over de parkeerplaats die onder het viaduct ligt. Fietsers en voetgangers steken ook de oprit vanaf de Parkbrug naar het Emmaviaduct over.

Tegelijk met het openstellen van de doorsteek, is het tweerichtingsverkeer op het fietspad langs het Noord-Willemskanaal uitgebreid. Tot nu toe konden fietsers vanuit het zuiden richting het centrum langs het kanaal blijven fietsen tot aan de fietstunnel die onder het Emmaviaduct doorloopt. Die heet officieel de Amaliatunnel. Nu mogen fietsers doorrijden tot aan de fietsdoorsteek. De planning is dat de Amaliatunnel dit najaar dicht gaat. De tijdelijke doorsteek is dan een handig alternatief.

In de eindsituatie is op deze plek geen tunnel meer nodig omdat de weg hier straks lager ligt. Fietsers en voetgangers kunnen op dit punt straks de weg oversteken met verkeerslichten.


Fietsvallei Brailleweg + fietspad langs kanaal naar Iddekingebrug weer open

De fietsroute langs het Noord-Willemskanaal is onder andere belangrijk voor scholieren. Je fietst onder de A28 door, zodat je niet de op- en afrit van de A28 over hoeft te steken. Op het meest noordelijke deel van de Vondellaan wordt het fietspad aan de westzijde nog geschikt voor tweerichtingsverkeer. Als je vanuit de Van Lenneplaan en de Van Schendelstraat richting de binnenstad fietst, kun je aan de westzijde blijven rijden. Daardoor hoef je de Vondellaan niet twee keer over te steken. Meer info

Foto: Raymond Bos

Eindsituatie ( Website Aanpak Ring Zuid)


Fietsers vanaf Parkweg weer langs kanaal naar Rivierenbuurt en De Wijert

Vanaf vanmiddag kun je weer op de fiets vanaf de Parkweg langs de oostzijde van het kanaal richting de Rivierenbuurt en De Wijert. Deze fietsverbinding zou gestremd blijven tot 29 augustus, maar wordt nu vervroegd opengesteld. Meer info


Nieuwe afrit vanaf drachten ring west gaat 7 juli open   

De nieuwe afrit voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten naar de westelijke ringweg gaat open op 7 juli. De auto’s komen via deze nieuwe afrit direct uit op het Vrijheidsplein. Ze hoeven dan niet meer gebruik te maken van de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark. Het verkeer is op deze manier sneller bij de westelijke ringweg en de rotonde wordt rustiger. Meer info


Nieuwe oprit vanaf Vondellaan naar zuidelijke ringweg in aanbouw

In de zomervakantie zijn er verschillende werkzaamheden bij de A28. Zo zijn we bezig met de aanleg van de nieuwe oprit vanaf de Vondellaan naar de zuidelijke ringweg. Dit geeft het verkeer vanuit de wijk De Wijert en vanaf het centrum/NS-station een nieuwe mogelijkheid om op de ringweg te komen.

De nieuwe oprit ligt in het verlengde van de A28-afrit Centrum en loopt vlak langs openluchtzwembad De Papiermolen. Als de oprit open gaat, eind augustus, sluit hij aan op de zuidelijke ringweg richting Europaplein/Hoogezand.

Terug naar  Inhoudsopgave

wit

 

.

Actuele bewonersbrieven

 

Update werkzaamheden Julianaplein september 

– Fietspad tussen Gyas en Action gesloten (30 september 22.00 tot 5 juni 2023)

– Hoornse diep oostzijde tussen Maaslaan en IJssellaan Rivierenbuurt (29 aug – 8 nov)

Lees de volledige brief HIER

 


Update werkzaamheden Brailleweg en Vondellaan september

Lees de volledige brief HIER

Update en foto’s van werkzaamheden Brailleweg en v. Iddekingewegviaduct

 


Werkzaamheden tijdelijk Julianaplein Noordzijde juli 2022 – update

Lees de volledige brief HIER

Terug naar  Inhoudsopgave

webcam

Webcam + sloopvideo Papiermolentunnel

Bekijk Operatie Julianaplein vanuit je luie stoel! Op onderstaande live stream kun je de komende jaren de werkzaamheden bij het Julianaplein goed volgen.

Video sloop/bouw papiermolentunnel in 1 minuut

We moeten door de werkzaamheden 2 jaar onze geliefde Papiermolentunnelmissen. Voor fietsers een belangrijke route naar o.a. het station/de stad.

wit
Terug naar  Inhoudsopgave
it