Aanpak Ring Zuid

.

Inhoudsopgave van deze pagina

Op deze pagina komt alle informatie die relevant is voor bewoners van De Wijert en omliggende wijken. 

–> Druk op 1 van onderstaande linkjes om gelijk naar de desbetreffende informatie te gaan

.

Algemene informatie operatie Julianaplein

Het Julianaplein is de grootste en drukste kruising van Noord-Nederland. Hier komt het verkeer uit de richtingen Assen, Drachten, Hoogezand en de binnenstad samen. De verkeerslichten op dit plein zorgen in de spits voor files. Het Julianaplein wordt ongelijkvloers (3 verdiepingen – hoogste 10m) , zodat het verkeer straks vanuit elke richting zonder verkeerslichten kan doorrijden. De werkzaamheden in dit gebied hebben de meeste impact op onze wijk. Zo moeten we o.a voor 2 jaar onze geliefde Papiermolentunnel missen. Voor fietsers een belangrijke route naar o.a. het station/de stad.
.
Websites en nieuwsbrieven Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar
.

 

Afbeeldingen Aanpak Ring Zuid

.Terug naar  Inhoudsopgave
wit

.

Actuele verkeerssituatie

 

Terug naar  Inhoudsopgave

 

.

Actuele bewonersinformatie

 

 

 


Update werkzaamheden Vondellaan

Combinatie Herepoort is 3 oktober gestart met de werkzaamheden aan de Vondellaan. Deze werkzaamheden worden in fases uitgevoerd, zodat auto’s en bussen er vrijwel de hele periode langs kunnen.

Fase 1 afgerond (3 oktober t/m december 2023:  Herinrichting van de Vondellaan bij het Gomarus College en het fietspad aan de Henriëtte Roland Holststraat (zie het kaartje: oranje parkeerplaatsen/ blauw is definitief fietspad).  Lees de volledige brief HIER

 

De tweede fase start februari 2023. Over de planning van de volgende fases komt in januari meer informatie.

 


Update werkzaamheden Brailleweg / Maaslaan

In het plan voor Aanpak Ring Zuid (Tracébesluit 2014) is een verkeersplein opgenomen bij de Brailleweg. Het verkeersplein heeft de vorm van een ovale rotonde (‘ovonde’) en is nodig om de Brailleweg aan te sluiten op de nieuwe verbindingsweg tussen Brailleweg en Hereweg.

De oorspronkelijk bedachte verkeerslichten voor het plein zijn vervallen en de capaciteit is vergroot. Ook hebben we verbeteringen voor het busvervoer doorgevoerd. Direct aan de noordkant van de nieuwe ovonde is een bushalte toegevoegd voor bussen richting het noorden (richting het station). Er was al een bushalte gepland voor bussen richting het zuiden.De Brailleweg sluit in het noorden aan op het Emmaviaduct. Deze situatie verandert niet. De situatie bij de Parkweg blijft gelijk.

Als gevolg van het toevoegen van de bushalte aan de noordzijde, is de fietsoversteek in het ontwerp verplaatst. Fietsers en voetgangers kunnen hier oversteken tussen het Hoornsediep en het voet- en fietspad langs het kanaal. De oversteek is een stukje naar het noorden opgeschoven. Hier komen wel verkeerslichten bij, zodat de fietsers en de voetgangers veilig kunnen oversteken.In het nieuwe ontwerp ligt de Brailleweg hier op maaiveld. Technisch gezien was het mogelijk geweest de Brailleweg hier al te verhogen en er een fietstunnel onder te leggen. Hiervoor was extra budget nodig. De gemeenteraad heeft dit afgewezen. Een tunnel zou ook hogere geluidsschermen met zich meebrengen.

Het doorgaande fietsverkeer tussen het centrum en het zuiden van het stad kan gebruikmaken van het fietspad langs het Noord-Willemskanaal. Dit fietspad is voor fietsers in beide richtingen en loopt vanaf de Parkbrug tot aan de Vondellaan.

 

.

Afsluitingen voor fietsers/ voetgangers  

Groningen Bereikbaar maakt nu toffe kaartjes, dus die hoef ik niet meer zelf te knutselen. Wel maak ik er een Nathalie twist aan door paar extra herkenningspunten toe te voegen. BUURTBEWOONSTER MAAKT OMLEIDINGSKAARTJES VOOR IEDEREEN

 

Onderdoorgang concourslaan Na 4 februari kan je door containers heen lopen/fietsen. Later in 2023 is de onderdoorgang nog een aantal keer dicht. De data van deze stremmingen zijn nog niet bekend.


Fiets en voetpad onder viaduct vrijheidsplein+ fietspad Leonard springerlaan -Concourslaan (eind 2023) 


Fietspad naast oprit richting het Vrijheidsplein (ma 6 feb. 06.0 tot vrij 31 maart 06.00) 


Fietspad langs kanaal tussen Parkweg en Amaliatunnel (fietstunnel) ( 11 jan –  half maart) i.v.m. verplaatsing Brailleweg Lees meer


Hoornsediep tussen de fietstunnel en de Maaslaan (tot begin maart dicht voor alle verkeer)

(zie onderstaand plaatje)


Gyas-bruggetje <-> Action gesloten (vervroegd t/m 6 maart 2023)(meer info)


Trompbrug afgesloten (bij Oosterpoort) (vrijdag 3 maart)Lees meer


Muntingbrug dicht vanwege sloop Julianabrug (tot voorjaar 2023) Je moet dus via de parkbrug of via de van Iddekingeweg (daarna Paterswoldseweg of langs water richting Action) Meer info


Papiermolentunnel (zomer 2023)  Wat gaan ze doen bij de papiermolentunnel?

De nieuwe Papiermolentunnel gaat deze zomer open. De tunnel is straks twee keer zo lang als de oude tunnel. Om de tunnel extra bijzonder te maken en de sociale veiligheid te vergroten, komt er een kunstwerk op de wanden en plafonds. Gekozen is voor een kleurig ontwerp van de Nederlandse kunstenares Hadassah Emmerich. “Ik hoop dat de voetgangers en fietsers het gevoel krijgen dat ze even door een andere wereld gaan. Dat zij een droomwereld ervaren, dat lijkt me heel tof.”  Meer lezen

Op de fiets langs Aanpak Ring Zuid

Met eigen ogen zien hoe het project Aanpak Ring Zuid vordert? Stap dan op de fiets en rijd de fietsroute. Deze komt langs drie uitkijkpunten en langs drie andere plekken waar gebouwd wordt. Voor meer info: Op de fiets langs Aanpak Ring Zuid

 

.Terug naar  Inhoudsopgave

.

Afsluitingen voor auto’s  in en rondom De Wijert 

 

 

Gesloten:

Afslag naar Van Iddekingeweg voor verkeer vanuit het zuiden van de  Verlengde Hereweg dicht (Dinsdag 7 februari – vrijdag 5 mei 16.00 )


Toerit vanaf de Van Ketwich Verschuurlaan naar richting het Julianaplein dicht (13 feb 06.00-17 feb 22.00)


Paterswoldseweg dicht voor autoverkeer (25 feb 19.00 – 1 maart 19.00 + 6 maart 06.00 – 11 maart 19.00)

 


Hoornsediep tussen de fietstunnel en de Maaslaan (tot begin maart) (zie onderstaand plaatje)

 


Ring West – Vrijheidsplein  (verschillende fases t/m voorjaar 2024)

Verkeer moet rekening houden met hinder en extra reistijd. Op deze pagina vind je altijd de meest actuele informatie over de hinder, de omleidingen en reisadvies. De verschillende fases komen t.z.t ook aan bod op onze pagina.


Verkeer op Ring West in BEIDE richtingen maar 1 rijstrook (woe 11 jan – vrij 14 juli)


Oprit Vrijheidsplein bij rotonde Laan Corpus den Hoorn (9 jan 22.00 – 31 maart 22.00)

2 alternatieven als je vanuit bv De Wijert komt en naar Ring West wilt:

  • via de oprit bij Groningen-Zuid (tegenover de Shell), richting het Julianaplein,
  • omkeren via de af- en oprit bij Hoogkerk.

Afbeelding Groningen Bereikbaar

Van Drachten/ Hoogkerk naar Martini/ Ziekenhuis/ De Wijert (tot april): neem dan vanaf Hoogkerk de rechter rijstrook. Neem de afslag Groningen-West en houd daarna rechts aan. Je komt dan uit op de Laan Corpus den Hoorn.


Toerit Zeeheldenbuurt richting Vrijheidsplein (30 okt – voorjaar 2024) maar één rijstrook : rekening houden met meer drukte en extra reistijd. 


Verbinding Ring West-Leonard Springerlaan (weg langs MartiniPlaza) (tot april 2024) Dat betekent dat verkeer vanaf de westelijke ringweg niet meer kan afslaan naar de Leonard Springerlaan en andersom. Moet je dus vanaf of naar de Wijert richting wijken als Paddepoel/Vinkhuizen/Reitdiep –> de route via MartiniPlaza ligt er heel lang uit 🙁 . MartiniPlaza blijft vanuit De Wijert wel gewoon bereikbaar vanaf de Paterswoldseweg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen Groningen Bereikbaar

 


Meer werkzaamheden in Groningen 

  • Kijk hier voor een volledig overzicht van de afsluitingen en de omleidingen.
  • Ga je op pad? Check dan voor hier vertrek je route, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Terug naar  Inhoudsopgave

 

.

.

Het goede nieuws

Nieuwe oprit Brailleweg richting ringweg maandag 29 augustus open

De nieuwe oprit geeft het verkeer vanuit de wijk De Wijert en vanaf het centrum/NS-station een nieuwe mogelijkheid om op de ringweg te komen. Hij is bereikbaar vanaf de Vondellaan (verkeer uit De Wijert) en vanaf de Brailleweg (NS-station en centrum).  Ook is het dan weer mogelijk om vanuit het centrum weer in De Wijert te komen via de Vondellaan.

Antwoord op de vraag: waarom kan je van afrit bij Brailleweg niet rechtsaf naar Vondellaan?


Fietsvallei Brailleweg + fietspad langs kanaal naar Iddekingebrug weer open

De fietsroute langs het Noord-Willemskanaal is onder andere belangrijk voor scholieren. Je fietst onder de A28 door, zodat je niet de op- en afrit van de A28 over hoeft te steken. Op het meest noordelijke deel van de Vondellaan wordt het fietspad aan de westzijde nog geschikt voor tweerichtingsverkeer. Als je vanuit de Van Lenneplaan en de Van Schendelstraat richting de binnenstad fietst, kun je aan de westzijde blijven rijden. Daardoor hoef je de Vondellaan niet twee keer over te steken. Meer info

Foto: Raymond Bos

Eindsituatie ( Website Aanpak Ring Zuid)


Nieuwe afrit vanaf drachten ring west gaat 7 juli open   

De nieuwe afrit voor verkeer vanaf Hoogkerk/Drachten naar de westelijke ringweg gaat open op 7 juli. De auto’s komen via deze nieuwe afrit direct uit op het Vrijheidsplein. Ze hoeven dan niet meer gebruik te maken van de dubbele rotonde bij Corpus den Hoorn/Stadspark. Het verkeer is op deze manier sneller bij de westelijke ringweg en de rotonde wordt rustiger. Meer info


Nieuwe oprit vanaf Vondellaan naar zuidelijke ringweg in aanbouw

In de zomervakantie zijn er verschillende werkzaamheden bij de A28. Zo zijn we bezig met de aanleg van de nieuwe oprit vanaf de Vondellaan naar de zuidelijke ringweg. Dit geeft het verkeer vanuit de wijk De Wijert en vanaf het centrum/NS-station een nieuwe mogelijkheid om op de ringweg te komen.

De nieuwe oprit ligt in het verlengde van de A28-afrit Centrum en loopt vlak langs openluchtzwembad De Papiermolen. Als de oprit open gaat, eind augustus, sluit hij aan op de zuidelijke ringweg richting Europaplein/Hoogezand.

Terug naar  Inhoudsopgave

wit

webcam

Webcam + sloopvideo Papiermolentunnel

Bekijk Operatie Julianaplein vanuit je luie stoel! Op onderstaande live stream kun je de komende jaren de werkzaamheden bij het Julianaplein goed volgen.

Video sloop/bouw papiermolentunnel in 1 minuut

We moeten door de werkzaamheden 2 jaar onze geliefde Papiermolentunnelmissen. Voor fietsers een belangrijke route naar o.a. het station/de stad.

wit
Terug naar  Inhoudsopgave
it