Lisa Rijnders

Heb jij Lisa al wel eens door de wijk zien lopen? Dat zou maar zo kunnen, want Lisa is op veel plekken actief in onze wijk. Lisa was eerst Wim, maar gaat sinds anderhalf jaar als Lisa door het leven. En dat bevalt haar goed. Sinds april 2019 heeft Lisa besloten verder als vrouw door het leven te gaan en dat is de beste keuze ooit geweest. De 8 jaar daarvoor leefde (toen nog Wim) als een soort kluizenaar in een appartement in de binnenstad van Groningen. Maar sinds de keuze om als Lisa door het leven te gaan, lacht het leven haar weer tegemoet.

Lisa is van beroep programmeur en doet dat vanuit haar eigen bedrijf met haar eenmanszaak. Maar waar Lisa echt blij van wordt is sociaal bezig zijn in De Wijert waar ze sinds 2018 woont. Het omslagpunt is hier in de wijk gebeurd. De keuze om in De Wijert te gaan wonen was niet een hele bewuste. Maar haar huidige woning kwam toevallig op haar pad terecht, de huur in het centrum rees de pan uit en toen kwam een prachtige koopwoning in de Multatulistraat voorbij, en dit heeft alleen maar goed uitgepakt. Lisa zocht eigenlijk een normaal appartement maar kreeg er één met tuin. Blind heeft Lisa het huis gekocht omdat ze toevallig al eens in een modelwoning van precies hetzelfde type was wezen kijken met haar ex. En toentertijd dacht ze al ‘wat een leuke huizen zijn dit’.

Op de vraag die ik aan Lisa stel ‘wat vind je van De Wijert’ krijg ik samen met een enorme glimlach “ach heerlijk” te horen. Ze is zo blij dat ze uit het centrum is weg gegaan, want ze is er in praktisch alles op vooruit gegaan. Het enige wat ze kan bedenken is dat het nu wat langer fietsen is naar het centrum. “Maar met 10 minuten fietsen ben je nu alsnog in het centrum”, voegt Lisa daar lachend aan toe.

Verder voegt Lisa toe dat het een groene en gemoedelijke wijk is met een gemêleerd gezelschap aan inwoners waar iedereen gelukkig goed met elkaar omgaat. En het leukste van De Wijert is de interactie met de mensen hier. Er wordt heel erg veel georganiseerd hier zoals het Pop-up koor en een wandelgroepje waar Lisa graag in meeloopt en elke zondag gaat ze naar de kerk. Lisa heeft gewoon geluk gehad met de woning, ze woont vlakbij ons winkelcentrum aan de Van Lenneplaan en ook het Overwinningsplein is dicht bij haar huis.

“Er zijn gelukkig meerdere bushaltes in de buurt en je woont heerlijk randje stad. Het is heel gemakkelijk de stad uit te lopen en je bent maar zo in de natuur, je hebt daar geen huizen meer en het is prachtig groen”, aldus Lisa.

Lisa vertelde eerder dat ze eerst Wim was en nu Lisa, ‘maar hoe reageerde de buurt / buren daar eigenlijk op’, vroeg ik Lisa. “Nou eigenlijk heel erg positief, de acceptatie is goed. Het is best wel eng om je in het begin zo te vertonen, maar ik heb geëxperimenteerd en het langzaam opgebouwd. Maar ik durf te zeggen dat ik sinds vorig jaar september 100% Lisa ben. Ik doe boodschappen als Lisa en misschien moesten mensen daar een beetje aan wennen, maar volgens mij moest ik er zelf meer aan wennen dan de andere mensen. Ik heb echt het gevoel dat ik geaccepteerd ben hier. Het is een kwestie van jezelf normaal gedragen.”

Zijn er ook minder leuke dingen aan onze wijk? “Eigenlijk niet. Ik speel fagot en dat vinden de buren niet altijd leuk, gelukkig heb ik afspraken kunnen maken over de speeltijden”. Lisa is erg actief in de wijk. “Ik help mee met een zwerfvuilteam, ik wandel met een oude dame in de buurt en één dag in de week help ik mee met de maaltijdservice in het Fruitcafé. Daarnaast doe ik nog aan yoga en geniet ik van tuinieren in mijn eigen moestuintje. Zie foto’s.

Tekst en foto’s Dennis Broekema