Zaterdag 8 september: Open dag van het Riool

7 september 2018

Dagelijks stappen we onder de douche, trekken we de wc door en zetten de vaatwasser of wasmachine aan. Tijdens de Open dag van het Riool op zaterdag 8 september, van 10.00 uur tot 16.00 uur, is te zien hoe dat afvalwater naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde wordt gepompt. Medewerkers van waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest en gemeente Groningen geven die dag uitleg over wat daar allemaal bij komt kijken.

Programma

Tijdens de open dag kunnen bezoekers onder meer rondkijken in het hoofdriool onder het Gedempte Kattendiep (vanaf 8 jaar). Ook zijn drie grote rioolgemalen (in Selwerd, aan het Damsterdiep en bij Martiniplaza) die dag geopend. Medewerkers van gemeente en waterschappen leggen daar uit wat er allemaal te zien is.

Op de stoep van het gemeentekantoor aan het Gedempte Zuiderdiep 98 staat een inspectiebus waarmee de riolering wordt gecontroleerd, binnen is een tentoonstelling over de werking van het riool te bezoeken en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Ook is daar een virtuele rondleiding te zien in een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

Vanaf het rioolgemaal aan het Damsterdiep rijdt een pendelbus naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde, waar die dag drie rondleidingen worden verzorgd. Het volledige programma: gemeente.groningen.nl/opendagriool