Wijkfestival Onder de Sunne voor herhaling vatbaar

9 september 2022

Groningen – Afgelopen weekend vond dan eindelijk het langverwachte Onder de Sunne plaats. Een idee wat klein begon in het hoofd van wijkbewoner Ronald Bakker en uiteindelijk groot eindigde in een wijkfestival met twee podia, verscheidene artiesten, foodtrucks en tal van bezoekers in en rondom De Wijert. “Het was een groot succes”, aldus Ronald Bakker.

Maanden vol voorbereiding

Een enthousiaste groep wijkbewoners was – samen met een aantal professionals van Wijkdeal de Wijert – de afgelopen maanden druk bezig met de organisatie van het festival ‘Onder de Sunne’. Met dit multiculturele muziek-, dans- en foodtruckfestival wilden zij alle wijkbewoners (jong en oud) een onvergetelijke dag bezorgen. Om die reden was de toegang tot het festival gratis. Want iedereen verdient een positieve dag zonder (financiële) zorgen.  

Culturen verbinden

Met dit multiculturele festival wilde bewoner en initiator Ronald Bakker de verschillende culturen in de wijk samenbrengen om zo meer die verbinding met elkaar te creëren. De Wijk De Wijert is namelijk heel gevarieerd en bestaat uit een rijk gezelschap nationaliteiten. Daarom werd er tijdens het festival ‘Onder de Sunne’ muziek, eten, dans en prularia uit allerlei culturen samengebracht.  

Knallende opening

Zo was er hamburgerverkoper die de burgers echt op de grill maakte. Verder kwamen de satéliefhebbers helemaal aan hun trekken want het Surinaamse standje én het Indonesische standje verkochten beiden heerlijke malse saté. Maar ook voor een Amerikaanse hotdog, popcorn of een suikerspin zat je goed. Het multiculturele aspect van het feest en van de wijk was goed kenbaar gemaakt. Dat kwam ook terug in de muziek. Met een knallende opening van Brassband Ritmo Entertainment werd het voor de hele wijk duidelijk dat het festival begonnen was. Meest gehoorde reactie? “Kippenvel!” De sfeer zat er meteen goed in, dit beloofde wat voor de rest van de dag…

Artiesten uit de wijk

In de volle schijnwerpers stal rapper Fhilly Badass de show op het grote podium. Voor wie het kleine podium juist weer uitermate geschikt was, was de Turkse band Deniz. Met hun speciale instrumenten en traditionele gezang trokken zij de menigte naar zich toe.

Maar ook allerlei andere genres kwamen aan bod tijdens dit gevarieerde festival. Zo mocht onze eigen wijkbewoonster Mevia Fatale samen met Celtjo het publiek vermaken met een mix van rap en zang, liet het publiek zich verwonderen tijdens het optreden van Buikdansgroep Vasara en trok Johnny Bach de aandacht van vele bezoekers die speciaal voor deze wijkbewoner naar het festival kwamen.

Moves van Elvis

Bij het schemeren van de avond ging de menigte pas echt los en mengde het publiek zich in een line dance die zij op het gras uitvoerden. Het publiek wat nog niet warm werd van de line dance, werd dit zeker wel door de moves van de echte Groningse Elvis: Jimmy Wierenga. Deze verschijning kreeg zelfs de jongere generatie aan het dansen. Zij mochten op het podium de beweging van ‘Elvis’ nadoen. Disco tot funk kwam aan bod tijdens het optreden van de swingende coverbands Pina Colada en daarna Contradiction. Als laatste speelde Vieux met een mengeling van swingende muziek en rustige dansnummers, een prachtige afsluiting van een enerverende dag. En de meest gehoorde reactie?

“Voor herhaling vatbaar!”