Kunst op Straatprijs – het kunstwerk aan de gevel van het Gomaruscollege is genomineerd

4 juni 2023

Het is de maand van de Kunst op Straat. Kunstpunt Groningen zet in juni kunst in de publieke ruimte in de spotlight. Van de bijna 600 kunstwerken die Groningen in haar straten, op pleinen en aan gevels heeft zijn er tien genomineerd voor de Kunst op Straatprijs. Groningers kunnen zelf kunst in het zonnetje zetten door hun stem te laten horen. Dat kan via www.kunstopstraatprijs.nl. Daarnaast organiseert Kunstpunt een workshop muurschildering maken door kunstenaarsduo VAAF, worden nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte onthuld en verrassende kunstroutes gelanceerd.


Kunst op Straatprijs

Het thema van de Kunst op Straatprijs 2023 is ‘muurkunst’. “Een muur saai? Helemaal niet!” vindt Kunstpunt directeur Paula Lambeck. “Sommige Groninger muren zijn zelfs kunstwerken. Allemaal hebben ze verassende verhalen. En er is meer dan je denkt. Kende je bijvoorbeeld al het mozaïekproject in de Moesstraat, Portaal in de Folkingestraat of abstracte sculpturen in Lewenborg?”

Binnen het thema zijn tien muurkunstwerken uit de gemeente Groningen genomineerd: Portaal van Gert Sennema in de Folkingestraat, Streetart Papengang van Klaas Lageweg, Mathieu Keuter van Lewenborg, Roland Carter, VAAF, ToupToup, Iris Kruizinga, Loes Faber, Klaas Boter en Hans Vos in de Papengang, Reliëf van vrouw met bloemenmand van Anno Smith in de Bonairestraat, Zonder titel (3 abstracte figuren) van George van der Wagt aan het Anker, Muurschildering Moeder en kind van Michel Velt aan de Stoepemaheerd, Baksteenreliëf BAM van Jan van der Zee aan de Bamshorn in Haren, Windschermen van Martin Borchert aan het Vondelpad, Muurdecoraties Ketelhuizen Selwerd van Siep van den Berg in de Eglantierstraat 18, Gelderse Roosstraat 18 en Esdoornlaan 222, Muurschildering Aletta Jacobs van VAAF in de Broerstraat en het Mozaïekproject fietsviaduct van Jacqueline Smid en wijkbewoners in de Moesstraat.

Van 1 t/m 18 juni kan worden gestemd worden via www.kunstopstraatprijs.nl. De kunstwerken zijn te herkennen aan opvallende gele ronde borden waarmee ze tijdens de Maand van de Kunst op Straat zijn gemarkeerd. De prijs werd vorig jaar gewonnen door Grote Kijker van Herbert Koekkoek in Ten Boer.

Nieuwe kunstwerken
De kunst-op-straatcollectie  van Groningen weerspiegelt het karakter van de gemeente: veelzijdig en gevarieerd van oud tot nieuw, heeft lokale en internationale allure en is op zeer uiteenlopende manieren tot stand gekomen. Kunstpunt beheert een groot deel van deze kunstwerken en onderhoudt ze in samenwerking met Stadsbeheer. In juni wordt de collectie van Groningen nog verder uitgebreid met nieuwe kunst.

Windschermen – Martin Borchert | Vondelpad
Twee windschermen sieren de kopse gevels van het Gomarus college in De Wijert. Het kunstwerk verbindt de twee gebouwen van de school en staat symbool voor kennisoverdracht. Volgens kunstenaar Martin Borchert is dat een proces dat niet statisch is, maar zich juist kenmerkt door beweging en wisselwerking. Een belangrijke rol in het werk is dan ook weggelegd voor het element wind. Het zet de panelen in beweging en zorgt voor een steeds veranderend totaalbeeld.