Verslag presentatieavond MFA De Wijert

11 maart 2016

Woensdagavond 9 maart jl. werd in de huidige bibliotheek van De Wijert de plannen voor het MFA De Wijert gepresenteerd. Het MFA De Wijert gaat in 2016 en 2017 gebouwd worden, op de plek waar nu nog de bibliotheek en de sporthal staat. Het gebouw moet een onderkomen gaan bieden aan verschillende organisaties uit De Wijert. Tussen 17.30 en 20.00 uur konden belangstellenden de maquette en de impressietekeningen bekijken. Ook konden er vragen worden gesteld over het project aan zowel de architect, de projectontwikkelaar, en de verschillende toekomstige gebruikers van het gebouw. Ik kom eerst in gesprek met Henk Huisinga, directeur van de christelijke Dalton school De Tamarisk, waaraan het MFA De Wijert straks onderdak gaat bieden.

De heer Huisinga vertelt waardoor de Tamarisk betrokken is geraakt bij het project. “Wij zijn al jaren bezig om een plek te vinden hier in Groningen Zuid om een nieuwe school te realiseren. We hebben op het moment drie scholen: in Helpman, in De Wijert, en in Corpus. Het plan is nu om de scholen in Helpman en De Wijert op één locatie onder te brengen, in het nieuwe MFA De Wijert. In een eerder stadium was er een ander plan voor deze locatie, dat heette Liquid City. Dat is niet doorgegaan, maar er bleven wel nieuwbouwplannen. Toen zijn we met verschillende partijen bij elkaar gaan zitten om te kijken of we een multifunctioneel gebouw konden neerzetten, waar ook onze school onder ging vallen. Dat was dus met de Tamarisk, de bibliotheek, MFC De Wijert, en het CJG. Het MFC en het CJG zijn afgehaakt in dit verhaal. De vier gebruikers die uiteindelijk van dit MFA De Wijert gebruik gaan maken zijn het Groninger Forum met een bibliotheek, de Tamarisk met onze school, de gemeentelijke sportvoorziening, en de voorschoolse opvang van COP Kids First.”

maquette MFA De WijertDe maquette van MFA De Wijert

Huisinga heeft een duidelijke visie voor ogen als het gaat om kinderdagopvang, en hoe dat goed te combineren is met een Dalton school: “Ik wil het principe van het Daltononderwijs ook toepassen op de jongere kinderen. COP Kids First had daar oren naar, en zo zijn we gaan samenwerken. Dit betekent dat we in dit nieuwe gebouw een Dalton kindcentrum gaan realiseren, waarin een doorgaande pedagogische lijn is van een kind van 0 tot 12 jaar. Dit principe hebben we ook voorgelegd aan de architect van het MFA De Wijert. Dat zie je terug in het ontwerp van het gebouw. Op de begane grond, onder de spelhal, komen onze groepen 1 en 2, en de voorschoolse opvang. De pedagogische medewerkers van het kinderdagverblijf en de leerkrachten van groep 1 en 2 zullen elkaar zien. Daardoor wordt het één gebied, waardoor een kind van de voorschoolse opvang eens een middagje kan meedraaien met groep 1. Andersom kan een leerling van groep 1 ook weer eens spelen bij de groep van de voorschoolse opvang. Het wordt daardoor een organisch geheel, maar wel op een Dalton manier vormgegeven. Daarom hebben 10 medewerkers van COP Kids First ook hun certificaat gehaald in de Dalton methode. Ze zijn er dus helemaal klaar voor.”

Ook in de rest van het ontwerp zie je de lijnen terugkomen. “Op de begane grond heb je dus groep 1 en 2 en de voorschoolse opvang. Op de eerste verdieping heb je de middenbouw, en op de tweede verdieping groep 7 en 8.” In eerste instantie zou de bibliotheek niet meedoen in het project. Dit is veranderd toen de gemeente Groningen eigenaar werd van de bieb. “Nu wordt het een integraal onderdeel van het project.” Ook wordt er veel gedacht aan groen binnen het project. “Er komt een semi-geklimatiseerde serre. Dat betekent dat het er in de zomer warm is, en in de winter koud. Hier willen we een ruimte maken waar kinderen kunnen leren hoe dingen groeien.”

zijaanzicht MFA De WijertZijaanzicht van MFA De Wijert

Ook over het buitenterrein van het MFA De Wijert is goed nagedacht. “We kiezen er voor om een groene speelplaats te maken, met daar omheen een sintelbaan (red: een ren / fietsbaan). Dat daagt uit om te gaan bewegen, en het is prachtig voor de kinderen om daar te spelen. Het moet niet alleen beschikbaar worden gesteld voor de schoolgaande kinderen, maar ook buiten de schooltijden opengesteld worden. We zijn in overleg gegaan met het Gebiedsteam Zuid van de gemeente Groningen, en de bedoeling is dat het een open gebied gaat worden. ”

plattegrond met bezoekersDe bezoekers krijgen goed te zien wat de plannen zijn

Ik vraag wat we de komende tijd kunnen verwachten. Huisinga legt uit: “Eerst zal de bibliotheek en de oude dependance van De Bolster worden gesloopt. Vervolgens wordt het gebouw van het MFA De Wijert gerealiseerd. De huidige sporthal blijft eerst nog staan. Deze zal pas gesloopt worden wanneer het nieuwe sportcomplex bij het Europapark klaar is. Deze keuze is gemaakt zodat er niet een tijdelijke extra accommodatie gezocht hoefde te worden om de professionele sportclubs onder te brengen. De bedoeling is dat het gebouw van MFA De Wijert eind 2017 in gebruik wordt genomen. De bibliotheek zal tot die tijd aan de Van Ketwich Verschuurlaan 100 een tijdelijk onderkomen hebben.”

Er komen meer mensen bij de heer Huisinga en mij staan. Er worden veel vragen gesteld over de indeling van het gebouw, en het buitenterrein. Ik hoor weinig kritische geluiden. Mensen zijn blij dat er een nieuw gebouw gaat komen op deze plek. Iemand merkt op dat het goed is dat er veel natuurlijke materialen worden gebruikt in het gebouw. En mensen zijn enthousiast over wat de plannen zijn met het buitenterrein.

mensen in gesprekDe informatieavond wordt goed bezocht

Ik kom in gesprek met een ouder echtpaar. Zij wonen al 54 jaar in De Wijert. “We hebben nog meegemaakt dat je helemaal naar het Paterswoldsemeer kon kijken. Dat is al een tijdje niet meer zo.” vertelt meneer. Mevrouw ziet mogelijkheden met het gebouw. “Ik vind het een mooi gebouw, en het is mooi dichtbij. Ik had gehoopt dat het MFC De Wijert hier ook in zou komen, want dan had ik mijn yoga mooi dichtbij gehad.” Maar ook ziet het echtpaar dat het drukker gaat worden. “Door de aanpak van de ringweg komt er natuurlijk meer verkeer hier. Maar ook door de samenvoeging van de twee scholen van de Tamarisk, zal het hier drukker worden. Ik hoop dat er rekening wordt gehouden met zowel de kinderen, als ook de ouderen.” We zijn het er over eens dat hier inderdaad goed over nagedacht moet worden.

Dit is zeker niet het laatste stuk wat geschreven gaat worden over deze verandering in onze wijk. In onze XL wijkkrant van juni gaan we verder in op het onderwerp. Daarna zullen we de ontwikkelingen blijven volgen en de wijk hierover blijven informeren.

Een verdere impressie van de avond:

DSC02111

 

DSC02113

 

DSC02116

 

DSC02122

 

DSC02134

 

DSC02137

Tekst: Marike Broekema

Foto’s: Dennis Broekema