Het kastje van Sinterklaas

8 november 2020

Ken je de minibibliotheekjes die her en der langs de weg staan en waar buurtgenoten hun gelezen boeken in aanbieden? Zo is er ook een Kastje van Sinterklaas!

Wie spulletjes weg wil geven, kan ze ingepakt in Sinterklaaspapier in het kastje leggen en mag natuurlijk ook een pakje meenemen. Het kastje staat ergens in een buurt, dorp of in een openbaar gebouw. De initiatiefnemers roepen mensen overal in Nederland en België op kastjes te plaatsen. Voor een vrolijke noot dit najaar!

Het Kastje van Sinterklaas is in 2011 in Groningen als initiatief van twee buurvrouwen ontstaan tijdens een training Buitengewoonzijn. Ze roepen alle initiatiefrijke mensen op hun voorbeeld te volgen. Het idee is simpel: je zet een kastje op een toegankelijke plek in de straat of een openbaar gebouw. Daarin leg je wat ingepakte Sinterklaascadeaus en je maakt je initiatief bekend bij de buurt. Iedereen kan er een pakje inleggen en er eentje uithalen. Met jouw spulletjes help je een ander aan een leuk Sinterklaascadeau. Gedicht erbij en klaar!

Ook een kastje?
Aan wie dit een leuk idee vindt, bieden de initiatiefnemers een helpende hand. Wat moet je doen?

1) Regel een kastje;
Misschien heb je er nog één op zolder staan of hebben de buren er nog één. Of verander je bestaande ruilkast tijdelijk in een Kastje van Sinterklaas! Zoek er één bij de plaatselijke kringloopwinkel of plaats een oproepje op facebook. Versieren van het kastje hoeft niet, maar is wel erg leuk. Daardoor valt hij immers meer op. Voorzie het kastje van een gebruiksaanwijzing.

2) Kies een plaats in de wijkGewoon bij de voordeur, op de stoep, bij school of cultureel  centrum. Mogelijkheden te over. De sint is vanaf 14 november blij met jouw hulp.

3) Doe het met iemand samen; het werkt en je hebt echt zoveel meer lol als je het met iemand samen doet!

4) Begin met een startpakketje; Leg zelf alvast wat pakjes in het kastje. Het is leuk als er een gedicht bij zit en je kunt de kadootjes eventueel voorzien van een etiket voor wie ze geschikt zijn. Je kunt er natuurlijk ook iets lekkers in stoppen.

5) Maak je kastje bekend; Verspreid flyers of doe een oproep in de lokale media en social media. Zodat de hele buurt mee kan doen!

6) Laat je kastje zien; Doe mee en laat samen zien welke Kastjes er zijn! Geef je kastje op via e-mail kastjevansinterklaas@gmail.com

 

Inspiratie

Wie wil weten hoe het kan gaan met zo’n kastje moet hier eens kijken:

Cadeauruil in de Amstelstraat
Cadeautjes ruilen met het kastje van Sinterklaas

Hieronder een filmpje van het kastje van Sinterklaas in 2019 in de wijk De Hunze