Goede opkomst bij buurtbijeenkomst Aanpak Ring Zuid

8 februari 2017

Op dinsdag 7 februari jl. waren alle bewoners van De Wijert uitgenodigd door Aanpak Ring Zuid & Combinatie Herepoort om nadere informatie te krijgen over de aanpak van de zuidelijke ringweg. De namiddag en avond had de vorm van een inloopbijeenkomst, zodat men zelf kon bepalen hoe laat men aanwezig wilde zijn en weer wilde gaan. Iets dat heel goed werkte, want in totaal zijn er een ruime 140 bezoekers geweest bij de bijeenkomst.

 

Natuurlijk kwam ik als redactie van Platform De Wijert ook een kijkje nemen bij de bijeenkomst, die werd georganiseerd in Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert aan de Van Schendelstraat 9. Ik kwam rond 19.00 uur binnen en zag verschillende mensen bij de grote informatieborden staan. Ook zag ik veel mensen in gesprek met elkaar. Ik zag twee medewerkers van Combinatie Herepoort samen staan, en stapte er op af.

 

“Combinatie Herepoort is de aannemer van de aanpak van de zuidelijke ringweg. We werken in totaal met zo’n 180 mensen aan het project, want het is natuurlijk omvangrijk. Ik richt mezelf op de tijdelijke wegen die gelegd moeten worden.” vertelt Stefan Vellinga. “Ik vind het goed dat een avond zoals dit wordt georganiseerd, zodat mensen goede vragen kunnen stellen. Er gaat nogal wat gebeuren, maar ik hoop dat mensen snappen dat men er uiteindelijk iets heel moois voor terug krijgt.” Zijn collega Tim Goorman voegt toe: “Je moet het uiteindelijke resultaat bedenken: de hele stad gaat hier beter van worden.”. Tim Goorman schrijft alle vergunningaanvragen. “Dat zijn er nogal wat, maar het is een prachtig project dus het is voor een goed doel.” Beide heren zijn tevreden over de opkomst. “Ik heb alle soorten mensen al binnen zien komen, van alle leeftijden. Men stelt kritische vragen, maar dat is alleen maar goed. Ik ben blij dat we dit organiseren.” aldus Stefan Vellinga.

 

Even verderop staat De Wijert ondernemer Rien Willems, van een van de plaatselijke supermarkten. Hij is blij met de veranderingen. “Dit gaat voor ons ondernemers, helemaal aan de Van Lenneplaan, een impuls geven omdat de verkeersintensiteit in de wijk omhoog gaat. Daar komt nog bij dat we de verkeerssituatie aan de Van Lenneplaan ook gaan aanpakken. Dit samen maakt de wijk aantrekkelijker.” Rien Willems heeft wel een wens. “Ik hoop echt dat wanneer dit project is afgerond, er nog eens goed naar de knelpunten wordt gekeken. Of die dan ook écht zijn opgelost, en zo niet, dat dat nog wordt aangepakt.”

 

Even verderop staan collega’s Claudia Mulder en John Brouwer van Aanpak Ring Zuid. Claudia Mulder is al vanaf 2011 betrokken bij het project. “Ik ken het project door en door. Sinds een paar maanden ben ik verantwoordelijk voor de communicatie met de burgers. Ik ben heel tevreden met de opkomst van vandaag.” Ook John Brouwer houdt zich bezig met communicatie: “Ik heb de afgelopen maanden de stukken van Aanpak Ring Zuid geschreven die in Platform De Wijert XL zijn verschenen. Ik merk vanavond echt dat mensen daardoor al goed geïnformeerd zijn over het project. Men stelt vandaag heel gerichte vragen. Dat is alleen maar positief.”

Wat me opvalt aan de avond is dat er een prettige sfeer hangt. Ik denk dat ik John Brouwer gelijk moet geven dat men al veel weet van het project, want om mij heen hoor ik vooral de inhoudelijke vragen, zoals ‘wat gaat dit specifiek betekenen in mijn straat?’ en ‘hoe kom ik nu nog het makkelijkst op de ring vanaf mijn huis?’.

 

Tot slot spreek ik met de projectleider van de aanpak van de zuidelijke ringweg, Bert Kramer. Ook hij is heel tevreden over de opkomst. “We hebben een soortgelijke bijeenkomst georganiseerd in Martini Plaza, maar daar was men minder snel geneigd om even een vraag te stellen. Ik hoor van de bewoners die er vanavond zijn dat ze het heel prettig vinden dat deze bijeenkomst zo in de buurt is. Ik vind dat zelf ook heel belangrijk. Er gaat veel gebeuren de komende tijd. Men moet wel weten wat precies, en men moet de gelegenheid hebben vragen te stellen.”

 

De komende weken zullen ook in andere omliggende wijken soortgelijke bijeenkomsten worden georganiseerd. In De Wijert is men ook nog op zoek naar een aantal mensen die deel willen nemen in een werkgroep van bewoners die in gesprek blijven over het project. Wilt u zich hiervoor opgeven? Dat kan via info@wijert.nl onder vermelding van ‘aanmelding werkgroep Aanpak Ring Zuid’.

Tekst & foto’s: Marike Broekema