SP WIL PERIODIEKE CONTROLES BALKONS CORPORATIEWONINGEN

5 juli 2018

De SP-fractie in de gemeenteraad van Groningen wil periodieke controles van balkons van corporatiewoningen. De afgelopen maanden zijn er op meerdere plekken in de stad problemen geconstateerd rondom de veiligheid van balkons in verschillende wijken. Zo zijn balkons in onder andere De Wijert, De Hoogte, Oosterhoogebrug, Hoogkerk en aan de Westindischekade onveilig gebleken. Naast een periodieke controle wil de SP dat balkons ook op aarbevingsbestendigheid worden gecontroleerd. 

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: “Gisteren brak een balkon aan de Westindischekade af. De laatste controle van de balkons bleek in 2014 te zijn geweest. Sommige bewoners hadden al klachten en zorgen over de staat van de balkons aan Lefier doorgegeven. Nu deze problemen op meerdere plekken in de stad lijken te spelen, zou een periodieke controle problemen kunnen voorkomen.”

De SP ziet ook overeenkomsten tussen de wijken waar de problemen met onveilige balkons spelen. Dijk: “Het betreffen vaak oudere huurwoningen waar jarenlang achterstand in het onderhoud heeft gespeeld.” De woningen aan de Westindischekade zijn onlangs door inzet van de huurders en de SP van binnen gerenoveerd. De jaren ervoor is er door de corporatie niet of nauwelijks aandacht aan de woningen besteed. Hetzelfde kan gezegd worden over de woningen in De Wijert, De Hoogte, Oosterhoogebrug en Hoogkerk. Dijk: “Dit lichtzinnig opvatten of enkel wijten aan het bouwjaar van de woningen is te simpel. Er is jarenlang beknibbelt op het beheer en onderhoud van sociale huurwoningen. Met die trend moet nu maar eens gebroken worden.”

In schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders vraagt de SP opheldering over de kwestie rondom onveilige balkons.