Watertappunten afgesloten tijdens vorstperiode

14 december 2021

Heeft u ze al gezien of er zelfs gebruik van gemaakt? De Wijert heeft sinds dit jaar twee watertappunten, ééntje in het winkelcentrum ter hoogte van de Wibra, en ééntje tussen de sportzaal en De Wiardt, net nog op het schoolplein maar wel zeker voor algemeen gebruik.

Wijkjournalist Ruben Valk vroeg zich af wat daarmee gaat gebeuren als de wintertijd aanbreekt. Via het algemene nummer 050 – 368 86 88  komt hij terecht bij Dhr. André van Toly van Waterbedrijf Groningen. De vriendelijke manager Markt & Innovatie staat Ruben te woord. “We hebben natuurlijk meerdere watertappunten in de stad, de gemeente en de rest van de provincie en hebben daarvoor één beleid. Dat is dat de tappunten allemaal worden afgesloten zodra de temperatuur langdurig onder de -3 of -4 dreigt te komen en er dus sprake kan zijn van vorst in de grond. Dit voorkomt bevriezing van water in de buizen waardoor ze kunnen gaan lekken.” “En wanneer is dat dan?”, vraagt Ruben een beetje onnozel…

Er wordt hem uitgelegd dat Dhr. van Toly geen metroloog is en het weer niet kan voorspellen. “Maar de burger merkt zelf wel als het erg koud begint te worden.” vertelt hij. Ruben grapt: “Dus zodra ze het over een Elfstedentocht gaan hebben, zijn de tappunten afgesloten”. André beaamt dit met een brede glimlach, waarop hij aanvult: “Na de vorstperiode worden de tappunten niet gelijk weer aangesloten. Er is immers nog bevroren grond waardoor er alsnog schade kan ontstaan. Bovengronds zijn reparaties relatief eenvoudig, maar beeld je eens in dat er voor ondergrondse schade moet worden gegraven, het onderdeel gerepareerd worden, het gat weer gedicht moet worden en er tenslotte opnieuw moet worden betegeld. Als we die kosten kunnen voorkomen zijn we dat aan de belastingbetaler verplicht.”

Ruben concludeert: de watertappunten gaan dicht bij grondvorst en weer open als de grond niet meer bevroren is. “En hoe gaan we erachter komen dat ze weer te gebruiken zijn?”. André legt uit dat dit via de gebruikelijke kanalen kenbaar gemaakt gaat worden. Dat wordt dus voor uw verslaggever de sociale media kanalen van Waterbedrijf Groningen  o.e.d in de gaten houden, zodat hij het u kan melden zodra het zover is.

(Tip van de webredactie voor Ruben: je kunt ook gewoon op het knopje drukken om te testen of hij het weer doet :-))

Watertap punt bij De Wiardt.