Verslag informatieavond omwonenden MFA De Wijert

1 juli 2016

Op woensdagavond 29 juni was er een extra informatieavond gehouden voor de direct omwonenden van het nieuw te bouwen MFA De Wijert aan de Van Lenneplaan. Dit omdat er bij hen nog een aantal vragen leefden omtrent het project en de gevolgen die het voor hen heeft. Zo waren er zorgen geuit over onder andere toename van verkeer, parkeergelegenheid in de straat, waardedaling van de woningen en verlies van privacy door inkijk vanuit het MFA De Wijert in de woningen. De avond vond plaats op de nieuwe locatie van de Groninger Forum Bibliotheek aan de Van Ketwich Verschuurlaan 100.

 
De heer Leekstra (projectleider, gemeente Groningen) heeft een presentatie voorbereid en aan de hand daarvan geeft hij toelichting op het plan en kunnen meteen vragen gesteld worden. Het meest actueel is voor de bewoners dat zij vandaag al werden geconfronteerd met verlies van parkeerplekken. Velen parkeerden op het pleintje achter de bibliotheek; dat is vandaag met hekken afgesloten door de sloper. Voor de lange termijn is nog niet duidelijk hoe en waar in de toekomst geparkeerd kan worden; dat wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van het hele project. Inzet is 39 parkeerplaatsen voor bewoners van de Van Lenneplaan.

 
Echter, de bewoners willen hier nu wel zo snel mogelijk een oplossing voor. Het parkeerprobleem kan niet uitgesteld worden totdat het hele project afgerond is. De gemeente erkent dat deze situatie niet wenselijk is en zal in overleg gaan met de sloper. Mogelijk kunnen de hekken na de sloop van de bibliotheek weer verplaatst worden zodat het pleintje weer beschikbaar is voor de bewoners.

zijaanzicht MFA De Wijertimpressie van hoe het MFA De Wijert eruit gaat zien

Om de toename van verkeer in de niet zo brede straat in goede banen te leiden zal de Van Lenneplaan voor dat deel (huisnummers 1 – 95) eenrichtingsverkeer worden. Extra verkeersdruk tijdens de breng- en haalmomenten van de schoolkinderen verwacht de gemeente slechts in beperkte mate. De ouders van de schoolkinderen van de Tamarisk maken ook nu voornamelijk gebruik van de fiets om hun kinderen naar school te brengen. Ook het beleid van de school is daarop gericht.

 

Voor veel bewoners geldt nu nog dat ze vrij uitzicht hebben. Dit gaat helaas verdwijnen met de komst van het MFA De Wijert dat – evenals de portiekflats – 4 verdiepingen hoog gaat worden. Hierop wordt geantwoord dat de westkant van het MFA grotendeels ‘gesloten’ is, zonder ramen. Daarnaast zal de inkijk beperkt zijn door de afstand van huizen tot MFA en er staan nog bomen tussen. Hoewel echte inkijk slechts heel gering mogelijk zal zijn is het gevoelsmatig voor de bewoners wel een achteruitgang.

 

De vraag dient zich aan of het MFA De Wijert ook gevolgen heeft voor de waarde van de woningen. De heer Leekstra wijst er op dat men altijd gebruik kan maken van de planschaderegeling, tot 5 jaar na de bouw van het MFA. Vooraf is niet vast te stellen of er sprake zal zijn van waardedaling. Ook komt nog aan de orde of het complex schade kan oplopen door de sloop- en bouwwerkzaamheden. Vanuit de bewoners wordt gevraagd of de gemeente vóór aanvang van sloop en nieuwbouw een schouw van het appartementencomplex wil uitvoeren. Dat wil de gemeente wel doen.

MFA De Wijert binnenkantDe binnenkant van het MFA De Wijert

Binnen twee weken zal er een website over het MFA geopend worden. Daarop wordt ook een telefoonnummer vermeld van een aanspreekpunt waar men eventuele overlast kan melden.
De gemeente heeft de intentie de omwonenden goed en tijdig te informeren en de overlast zoveel mogelijk te beperken. Indien nodig zullen de omwonenden per brief geïnformeerd worden; niet iedereen zal immers de website heel regelmatig willen bezoeken. Tevens wil de gemeente graag dat een afvaardiging van de omwonenden plaatsneemt in een klankbordgroep die binnenkort zal worden samengesteld. Deze klankbordgroep zal zich richten op het buitenterrein van het MFA De Wijert.

 

Uiteraard houden wij van Platform De Wijert de buurt op de hoogte over de verdere ontwikkelingen.

 

Tekst: Hennie Frankruyter