Uitleg brandweer over NL-alert en piepschuimbrand zondag 15 februari 2023

15 februari 2023

Platform De Wijert heeft overleg gehad met de brandweer over “piepschuimbrand” afgelopen zondag 12 februari – aanleiding: NL-alert waarom niet gekregen en anderen wel.
De informatieve website www.crisis.nl hieronder geeft goed weer met filmpjes hoe de NL-alerts werken met je mobiele telefoon en wat de oorzaak/keuze brandweer is wanneer je er geen hebt gekregen.
Hierbij ga ik er vanuit dat je mobiel is aangemeld voor NL-alerts.
De gemaakte keuzes bij afgelopen brand vind je terug in dit artikel https://veiligheidsregiogroningen.nl/…/terugblik…/
De brandweer gaat er vanuit dat 80% van de telefoontoestellen in het gekozen gebied worden bereikt en dat mensen elkaar helpen. Dat wanneer jij een melding krijgt, ook even bij buren/vrienden/familie checkt of ze ook de ramen dichtdoen.
Een NL-alert blijft meestal zo’n uur geldig. Landelijk is de richtlijn dat er aan ontalarmeren wordt gedaan. Bijzonder woord, maar het betekend dat er na een tijdje iedereen weer een bericht krijgt. In Groningen doen ze dat meestal anders en dat is denk ik ook best prettig. Je wordt dan bv in de nacht niet 2x wakker gebliept. In Groningen neemt de (social) media de taak van berichtgeving op zich. Je zag dat ook bij deze brand gebeuren. RTV Noord, OOG Tv etctec. hielden ons op de hoogte met updates.
1 van de filmpjes op de website www.crisis.nl