Stickers op je brievenbus, wanneer krijg je wat wel/niet?

16 oktober 2023

Er verandert iets met de bezorging van reclamefolders in Groningen. Vanaf 20 oktober 2023 mogen bedrijven niet langer folders in een brievenbus stoppen zonder expliciete toestemming van de bewoner. Bewoners die wel folders willen, kunnen dat aangeven met een nieuwe brievenbussticker.

De gemeenteraad heeft dit in 2021 besloten. Het ongevraagd verspreiden van reclamedrukwerk past niet bij een duurzame gemeente: het kost papier, inkt en energie, terwijl een groot deel van de folders ongelezen in de papierbak verdwijnt. De gemeente heeft bedrijven de gelegenheid gegeven om hun bedrijfsvoering erop aan te passen. Sommige bedrijven hebben hun promotie nu al omgezet naar andere media, andere bedrijven zullen dat binnenkort doen. Er zijn naar verwachting genoeg winkels die hun aanbiedingen met papieren folders onder de aandacht blijven brengen.

JA-JA- en NEE-NEE

  • Inwoners die papieren reclamefolders willen ontvangen, kunnen een  ‘JA-JA-sticker’ op de brievenbus plakken. Met deze sticker zeg je JA tegen ongeadresseerd reclamedrukwerk (folders) en JA tegen huis-aan-huis kranten.
  • Voor het Spotta folderpakket (die in plastic) kan je je aanmelden via http://www.inmijnbus.nl . De uitgekozen folders wordt dan bezorgd. Ook kan je het tijdelijk stopzetten.
  • Wie geen folders wil, maar wel huis-aan-huisbladen, zoals de Groninger Gezinsbode, buurtkranten (Platform De Wijert) en flyers van niet-commerciële instellingen (zoals flyers van wijkactiviteiten), hoeft geen sticker te plakken.
  • Wie helemaal geen ongeadresseerd drukwerk wil, plakt een NEE-NEE-sticker. De JA-JA- en NEE-NEE-sticker zijn gratis af te halen bij de gemeente. Kijk hier voor adressen en openingstijden.

Wat betekent uw brievenbussticker na 20 oktober:

  • Geen sticker: Ik wil geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen.( wel wijkkrant en wijkactiviteitenflyers)
  • NEEJA-sticker: Ik wil geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen ( wel wijkkrant en wijkactiviteitenflyers)
  • JA-JA-sticker: Ik wil wel reclamefolders en wel huis-aan-huisbladen ( wel wijkkrant en wijkactiviteitenflyers)
  • NEE-NEE-sticker: Ik wil geen reclamefolders en geen huis-aan-huisbladen (geen wijkkrant en geen flyers)
  • NEE-NEE-sticker met Platform logo:  Ik wil WEL de wijkkrant en wijkactiviteitenflyers. (afhaalpunten sticker volgt later).

Platform De Wijert kiest ervoor om  niet volledig digitaal te gaan. Veel mensen lezen graag de wijkkrant, houden hem als naslagwerk, zijn niet digitaal vaardig etcetc.  Vanaf het begin hebben wij zorgvuldig gekozen voor soort papier en inktgebruik. De krant van Platform De Wijert lijkt heel glossy, maar voor het drukken wordt veel minder inkt gebruikt dan bij andere papiersoorten.

Verandering voor onze bezorgers: vanaf 20 oktober zullen onze bezorgers geen flyers meer in de bus doen van wijkactiviteiten (wijkdeal activiteiten, openluchtbios, kerstmarkt, etcetc.). Mensen die ondanks hun nee/nee sticker wel deze flyers willen blijven ontvangen dienen nu ook een oranje Platform Sticker te plakken op hun bus. We zijn nog bezig met verspreiding van deze stickers.  Ze zijn in iedergeval af te halen bij MFC De Wijert – PC Hooftlaan 1