Observatie veiligheid kruising v. Iddekingeweg / van Lenneplaan

29 september 2022

Eerder riepen we bewoners op om mee te denken over de kruising: Iddekinge / Lenneplaan. Veel weggebruikers voelen zich er niet veilig.  Op woensdag 24 augustus kwamen we bij elkaar om de situatie ter plekke te beoordelen. Voor het Wijkdeal thema Verkeer & Veiligheid was de contactpersoon aanwezig, daarnaast een verkeersdeskundige van de gemeente en 2 bewoners. Helaas weinig bewoners, maar het was goed om er even samen te kijken. Beide personen van de gemeente komen ook zelf als weggebruiker geregeld op deze kruising, dus weten waar ze over praten en snappen de gevoelens van onveiligheid.

 

Verkeerstechnisch is deze kruising prima in orde bevonden dus daar ligt het niet aan. Het is “gewoon” een kruising waar veel gebeurd en je als weggebruiker bij de les moet zijn. Dat is in de huidige maatschappij niet altijd het geval. In het verkeer zijn we vaak ook bezig met ..wat gaan we straks eten?  en andere beslommeringen van de dag. Hebben we haast, rijden we op de automatische piloot, met of zonder telefoon in de hand of muziek in de oren. Dat is bij deze kruising gewoon niet slim…
Rotondes, tunnels en dergelijk zit NIET in de pijplijn en hoeft ook niet nodig te zijn. Drempels dan?  extra borden?  ..volgens de verkeersdeskundige zou dat ervoor zorgen dat deze kruising meer aandacht krijgt en andere kruisingen minder “belangrijk” worden gevonden om op te letten.  

 

Wat ons opviel is dat er winst kon worden behaald door het lager snoeien van de begroeiing op een aantal plekken. Dit is ook gelijk uitgezet en snel uitgevoerd door de SWO hoveniers betrokken bij Wijkdeal. De middenberm is o.a op langer gedeelte lager gemaakt. Wellicht zou het hele gebied laag mogen, maar dat moeten we niet willen. Dan ontstaat weer het “olifantenpaadje” vanuit het park – dwars door het groen naar De Wiardt of de bushalte.  Nog veel onveiliger!

 

Als weggebruiker ervaar ik het als goed overzichtelijk. Niets belemmert letterlijk het zicht (een evt. bus bij de halte daargelaten), figuurlijk is er veel op te letten en dat zal blijven. We hebben nu eerst het groen aangepakt en horen graag hoe de kruising nu ervaren wordt.