Milieustraat Spieghelstraat en omgeving juni 2023, vertelt door Ruben Valk

22 juni 2023

Op je vrije dag vroeg op moeten staan, en dat met gusto, is mij niet vaak gegeven. Maar hier had ik echt zin in. De weggeefboxen is gebaat bij de milieustraat omdat veel omwonenden toch, al of niet per ongeluk, goederen doneren die eigenlijk gekwalificeerd zijn als grof vuil. Eerst laten we het in de boxen staan, misschien is er iemand die het meeneemt om te repareren of om mee te klussen? Je weet maar nooit. Maar na een tijd weet je dat niemand het wil, niemand die er iets mee kan. Dan neemt het onnodig ruimte in de boxen. We zeggen hier nooit iets van want het is gedoneerd met alle goede bedoelingen en met een goed hart. Zonder hun, zonder jullie, zou de weggeefboxen lang niet zo’n groot succes zijn.

De milieustraat kwam als geroepen want zoals u wellicht weet gaan de weggeefboxen verhuizen, naar de Camphuysenstraat. Al die meuk, meer dan een hele box vol, onnodig mee moeten verhuizen zou iets teveel van het goede zijn. Het alternatief is het zelf naar de stort brengen, wat een werk!

Het organiseren had nogal voeten in de aarde. Het is namelijk zo dat de milieudienst van de gemeente, in samenwerking met de woningbouwvereniging en omwonenden, het gezamenlijk aan moeten pakken. En zeg eens eerlijk: heb jij je als vrijwilliger opgegeven? Voor welk deel van het organiseren of de uitvoering dan ook? Zo ja, petje af, ik ben trots op je. En dankbaar. Maar feit is dat veel omwonenden wel gemakkelijk van hun meuk af wil maar er niets voor willen doen. En dat is niet iets unieks, niet straat- of wijk gebonden. Het is stedelijk, wellicht zelfs nationaal en internationaal. De aard van het beestje.

Maar het is Nathalie, met een handvol wijkbewoners, gelukt. Met hulp van de gemeente, De Huismeesters, Bakfietsophalende bewoners, Wijkconciërge Thea met een van haar dochters en kleindochter, Joop Sloots met auto en aanhanger, Evelien Alting die nota bene niet eens in De Wijert woont maar zich geroepen voelt, en een altijd liever lui dan moeie wijkjournalist, werd de benen uit het lijf gelopen. Het bleek een goed geoliede machine te zijn waarbij iedereen zijn taak of taken meer dan behoren uitvoerde.

Voor de vrijwilligers, gemeente en Huismeesters had Anneke van het Kook en bakteam De Wijert lekkere broodjes gesmeerd. Die gingen er heerlijk in en dat kan ook niet anders: gemaakt met liefde! Je kunt Anneke kennen van de heerlijke koekjes bij de gratis koffie of thee van het MFC. Koffie die dit keer, trouwens waarvoor dank, verzorgd werd door Thea.

Rond 14.00 uur was het gebeurd. Ongeveer een miljoen omwonenden hebben schuren, kelders en zolders geleegd en zorgden ervoor dat er acht (8!) containers weg werden gevoerd. Dat is een meer dan redelijke opbrengst en maakt deze editie een doorslaand succes. Volgend jaar weer, zou ik zo zeggen. Maar dan wel met uw hulp?

 

DE ‘WEGGEEFBOXEN SPIEGHELSTRAAT’ IS NIET MEER…

Ondertussen is box 18 met alle gebroken goederen geleegd en hebben omwonenden giga veel goederen gebracht. Geweldig, want het is beter om te recyclen dan weg te gooien! Dat blijft ook ons devies als we komende en elke vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur open gaan aan de garages in de Camphuysenstraat!

Volg ons op Facebook, De Wijert of De Wijkjournalist en u blijft op de hoogte van al het nieuws.

Ruben