Gluren bij duurzame buren!

16 oktober 2021

Om bewoners van Groningen te inspireren en handige tips en tricks met elkaar te delen organiseren wijkinitiatieven samen met energiecoöperatie Grunneger Power, MAKING-CITY en het Energieloket Groningen een Duurzame Huizendag. Op zaterdag 30 oktober 2021 van 13:00-17:00 uur stellen bewoners uit allerlei wijken in de gemeente Groningen hun woning open voor inwoners en vertellen zij over de duurzame toepassingen bij hen thuis.

Altijd al willen weten hoe een warmtepomp of zonneboiler werkt? Denk je aan duurzame maatregelen in je eigen woning zoals isolatie of zonnepanelen maar wil je eerst mensen spreken die daar al ervaring mee hebben? Of ben je benieuwd naar de demohuizen in Paddepoel waar op innovatieve wijze geprobeerd wordt woningen naar nul op de meter te brengen? Het kan allemaal tijdens de Duurzame Huizendag op zaterdag 30 oktober 2021.

Demohuizen Making City
In de wijk Paddepoel is men al geruime tijd bezig met duurzame wijkinitiatieven en alternatieve bronnen voor warmte in woningen. Inmiddels werken veel partijen samen in het Europese Horizon 2020 project MAKING-CITY waarin de stad Groningen een belangrijke rol speelt. Onderdeel van dit project is dat er in Paddepoel drie bestaande woningen op innovatieve wijze ingericht zijn om ze energieneutraal te maken. Tijdens de Duurzame Huizendag kun je twee van deze woningen bekijken en in gesprek met de bewoners gaan over hun ervaringen.

Energiecoaches en koffiekar in de buurt
Ook is er in een aantal woningen een energiecoach aanwezig. Tegenwoordig heeft bijna iedere wijk of dorp wel een energiecoach. Dit zijn getrainde vrijwilligers die kosteloos advies geven over kleine maatregelen zoals tochtstrips, radiatorfolie of spaarlampen. Tijdens de Duurzame Huizendag geven de energiecoaches belangstellenden persoonlijke tips en delen gratis een energiebespaartas t.w.v. € 50,00 uit aan bezoekers van deze woningen. Op meerdere plekken in de stad is er gelegenheid om nog even na te praten. De bewoners van de deelnemende woningen kunnen je vertellen waar dat kan.

Aanmelden
Alle informatie over de deelnemende woningen en een aanmeldformulier vind je op op deze site.