Glasvezelnetwerk in De Wijert – lag dat er niet allang?

1 oktober 2023

1 november 2023

Glasvezel…..lag dat er niet allang? Wat is nu wel /niet waar?

We vroegen het een technisch specialist van Stadsbeheer Gemeente Groningen

  • Er ligt al 20 jaar een hoofd- en wijknetwerk van glasvezel, maar juist het laatste stukje naar woning of bedrijf ontbreekt in het overgrote deel van de stad.  Alleen nieuwbouw wordt sinds een jaar of drie in de meeste gevallen voorzien van glasvezel. Waar in de stad panden al glasvezel hebben is te zien op deze kaart van het bedrijf Stratix. Dat houdt voor heel Nederland de aanleg van glasvezel en ook andere telecomverbindingen bij.
  • Er zijn twee kabels die voor een internetverbinding kunnen zorgen de oude koper/telefoonkabel en de coax/tv kabel die laatste blijft dus gewoon liggen.
  • Waar het in de plannen van KPN NetwerkNL om gaat, is de aanleg van de laatste meters glasvezel van de grijze kastjes op straat naar de voordeur. Het laatste stukje van hen is een kopernetwerk (de oude telefoonkabel) en die wordt op den duur helemaal vervangen. Dit is niet alleen in Nederland zo, het zijn zelfs Europese afspraken.
  • In de gemeente Groningen hebben ze ervoor gekozen om maar door 1 partij een glasvezelnetwerk aan te leggen. In Amsterdam, Rotterdam etc zijn dat meerdere partijen.
  • Hoe zit het dan met Vodafone/Ziggo?VodafoneZiggo zegt op een paar plekken na in Nederland klaar te zijn met verglazen.  Hun hoofdnetwerk en de netwerken tot in de wijken bestaan uit glasvezel. VodafoneZiggo maakt voor het laatste stukje kabel naar de woning namelijk  gebruik van de coaxkabel die er al ligt. Daar gebruiken ze nieuwe technologie voor en die wordt steeds verder geüpgraded.
  • Moet je overstappen? Het glasvezelnetwerk kan ook gebruikt worden door andere providers. Je hoeft dus NIET KPN als provider te nemen. Vodafone/Ziggo heeft zijn eigen netwerk. Wat KPN doet heeft GEEN  invloed op je Ziggo aansluiting
  • Wel of niet toestemming geven aan KPN Netwerk om het aan te leggen?  Onze contactpersoon bij de gemeente geeft aan dat het slim is om wel aan te laten leggen ook al gebruik je het niet. Het signaal komt er dan gewoon niet op. Mocht je het later willen, dan moet je het zelf ophoesten en kan het zo meer dan 700 euro kosten om het van het kastje naar je huis aan te laten leggen. Ook voor huiseigenaren is het slim om te doen. Bij verkoop is het gunstiger om aan te kunnen geven dat het huis al een glasvezel-aansluiting heeft.

 


8 jan 2023

Aan het einde van het jaar was er wat ophef in De Wijert en Helpman over mensen die aanbelden namens KPN Netwerk en vroegen om gegevens te noteren. Bewoners wisten niet of dit bezoek wel “pluis” was. Ze hadden er niets over gelezen; niet via de gemeente, niet via KPN Netwerk of via andere kanalen.  Kortom ….ja wat moet je nog geloven tegenwoordig.

Mensen vertrouwden het niet en gooiden de deur dicht. Ook namen bewoners contact met ons op nadat ze een kaart in de bus hadden gekregen omdat ze niet thuis waren. Mensen wisten niet wat te doen en helemaal niet als je de Nederlandse taal niet machtig bent.

Een bewoner nam contact op met het bedrijf dat voor KPN Netwerk langs de deuren gaat en nam contact op met bewonersorganisatie Platform De Wijert. Hierna gingen er wat belletjes heen en weer tussen KPN Netwerk, de gemeente en het Platform. De medewerkers die aanbelden moeten in deze fase alleen de buitenzijde van gebouwen in kaart brengen en via bewoners van VVE-panden de contactgegevens van de VVE opvragen. Via woningcorporaties en VVE krijgen bewoners in een latere fase informatie over de uitrol van het glasvezelnetwerk.


Hieronder een korte toelichting van KPN Netwerk over de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van glasvezel in de Wijert en Helpman. 

Beste bewoner,

We willen ons netwerk in Wijert en Helpman vernieuwen. Dat doen we door glasvezel aan te leggen. We doen hiervoor nu al onderzoek in jouw buurt.

Wat doen we?

We verzamelen informatie over de manier waarop we de glasvezel kunnen aanleggen. Staan er grote bomen waar we omheen moeten graven, is er veel hoogbouw. Allerlei informatie die nodig is om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken. Onze voorbereiders lopen ook de komende weken rond in jouw buurt. Ze zijn te herkennen aan een grijze jas met opdruk van KPN Netwerk. Zij kunnen zich altijd legitimeren.

Goed om te weten

We kunnen bij jou aanbellen om informatie op te vragen. Bij hoogbouw moeten we toestemming vragen bij de Vereniging van Eigenaren (VvE) voor de aanleg van glasvezel in het pand. De contactgegevens van de VvE hebben we niet. Daarom belt onze voorbereider soms aan bij bewoners om deze informatie op te vragen.

Op kpnnetwerk.nl/vragen vind je antwoorden op veel gestelde vragen en de mogelijkheden om contact met KPN Netwerk op te nemen. Je kunt je ook inschrijven voor de netwerkupdates op kpnnetwerk.nl. Dan blijf je op de hoogte van de actuele planning en werkzaamheden.