Bomen over bomen – afl. 6. Hoe de gemeente bomen herplant met de nieuwste technieken!

5 februari 2024

In de vorige afleveringen van online videoserie Bomen over bomen heb je kunnen zien dat we bomen het liefst zoveel mogelijk laten groeien. In stedelijke omgevingen is dat helaas niet altijd mogelijk. We moeten dan snoeien en soms verwijderen. Maar we herplanten ook altijd weer een boom. Voor elke verwijderde boom plant de gemeente er minstens één terug. En dat gebeurt op een hele andere manier dan 30 jaar geleden. In de zesde aflevering (tevens laatste) van Bomen over bomen zie je alles over herplant van bomen. 

Aflevering gemist? Klik op de link hieronder

Aflevering 1 Bomen over bomen

Van groen word je gelukkig. Daarom staan er veel bomen in onze gemeente. Maar dat is soms wel een uitdaging, want het is druk onder de grond. De komende weken leren we alles over bomen in de gemeente Groningen. In deze eerste aflevering staan we stil bij de uitdagingen waarmee bomen in stedelijke omgevingen te maken hebben.

Aflevering 2 Hoe wordt een boom geinspecteerd?

De gemeente zorgt goed voor haar bomen. Alle gemeentelijke bomen worden daarom geïnspecteerd en in de gaten gehouden. Groeien ze goed? Zijn ze nog gezond? In de tweede aflevering van Bomen over Bomen gaan we op stap met boominspecteurs en ontdekken we waar zij op letten.

Aflevering 3 Waarom wordt een boom gesnoeid?

De gemeente laat bomen het liefste zoveel mogelijk groeien. In stedelijke omgevingen is dat helaas niet altijd mogelijk. We moeten dan snoeien. Waarom, dat zie je in de derde aflevering van Bomen over Bomen. In deze aflevering leer je ook wat een plakoksel is…

Aflevering 4 Boomziekten, wat zijn de gevolgen?

Bomen kunnen helaas ook ziek worden. In Groningen hebben we onder andere te maken met de besmettelijke kastanjebloedingsziekte. In de vierde aflevering van Bomen over bomen leer je alles over deze vreselijke ziekte en zie je waarom ingrijpen nodig is.

Afl 05 – Waarom wordt een boom verwijderd

Soms moet de gemeente een boom verwijderen. Niet met plezier, maar omdat laten staan tot gevaren kan leiden. In de vijfde aflevering van Bomen over bomen zie je alles over deze gevaren en waarom actie nodig is.