Wijkdeal De Wijert

23 november 2018

23 november 2018

Laat je inspireren en denk mee op het volgende
Wijkdealcafé!

Wat zijn jouw ideeën voor een groene, veilige en schone wijk?

Na een vruchtbare avond tijdens het vorige Wijkdealcafé kijken we uit naar de volgende bijeenkomst aanstaande donderdag in de innovatiewerkplaats.

Vorige keer hebben studenten frisse en originele ideeën voor in de wijk gepresenteerd en zijn buurtbewoners, ondernemers en professionals met elkaar in gesprek gegaan om te kijken hoe er samen gewerkt kan worden om de wijk een stukje mooier te maken.

Nu is het tijd voor actie!
Wil jij als ondernemer of buurtbewoner graag aan de slag gaan om jouw buurt in de wijk aan te pakken? Kom dan zeker langs bij het volgende Wijkdealcafé!

UITNODIGING WIJKDEALCAFÉ
Donderdag 29 november vanaf 19.30u 

Locatie: 
Innovatiewerkplaats Helpman/de Wijert

Adres:
Van Schendelstraat 9, Groningen

 16 november 2018

Wat is de wijkdeal eigenlijk? Onlangs is er een prachtige film gemaakt over de wijkdeal met wat interviews met een aantal belangrijke stakeholders.

 

 

 

 

 

 

Bekijk de film hier:1 november 2018

DE WIJKDEAL WERKT!

Wijkdeal De Wijert staat vandaag met SWO en TerraNext op het Werkfestival Groningen.

Het SWO traject, bestaande uit drie hoveniersbedrijven, zet zich in voor een maatschappelijk doel; het verbeteren van de openbare ruimte, creëren van opleidingsplaatsen en meer banen in het GROEN!

Door deze mooie samenwerking zorgt De Wijkdeal voor meer groen in de wijk en krijgen kandidaten aan het einde van het traject een erkend diploma als Assistent Hovenier mét baangarantie.

Wil jij ook een opleiding volgen en een participatiebaan als Assistent Hovenier?
Meld je dan aan via info@wijkdealdewijert.nl

“Samen werken aan de toekomst van de wijk”26 oktober 2018

Uitnodiging WIJKDEALCAFÉ

Beste bewoner, ondernemer en/of betrokken ‘Wijkdealer’,

Graag nodigen wij jou uit voor het 6e Wijkdealcafé op:
Donderdag 1 november vanaf 19.30u 

Locatie: 
Innovatiewerkplaats Helpman/de Wijert

Adres:
Van Schendelstraat 9, Groningen

SAMEN AAN DE SLAG:
WERKGROEPEN NU OOK BIJ HET WIJKDEALCAFÉ!

In de wijk zijn we met z’n allen hard bezig om De Wijert veiliger, duurzamer, socialer en groener te maken. Dit lukt alleen als we het SAMEN DOEN en SAMEN WERKEN.

Jouw aanwezigheid is daarom heel belangrijk! Kom vanaf volgende week meedoen en meewerken aan de thema’s: Groen & Buitenzijn, Verkeer & Veiligheid, Bouw & Duurzaamheid, Meedoen & Samenzijn, Kunst, Cultuur & Historie.

Op deze manier blijft het Wijkdealcafé dé ideale plek om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen.

DE WIJKDEAL WERKT.

Tijdens het volgende Wijkdealcafé willen we graag de Wijkdeal website onder de aandacht brengen, maar ook de nieuwe vacatures op de website presenteren!

De Wijkdeal is op zoek naar enthousiaste kandidaten voor de volgende participatiebanen:

– Assistent Hovenier
Voor een carrière in het groen!  (opleiding en baan)

– Wijkjournalist 
Word de nieuwsjager van de wijk!

– Facilitair- en Schoonmaakmedewerker IWP
De Innovatiewerkplaats heeft jouw hulp hard nodig!

– Winkelmedewerker Fruitcafé de Helpende Hand
Kom werken bij gezondste ontmoetingsplek in De Wijert!

Interesse of meer weten?
Ga dan naar de vacature pagina van de Wijkdeal of klik op de onderstaande button.

 

Nog een laatste leuke mededeling…

Aankomende donderdag zal het mooie duo Theo (Procesbegeleider Meedoen & Samenzijn) en Thea (onze ‘groene buurtwacht’) iedereen een warm welkom heten in het pand van IWP.

Ben jij al betrokken bij de Wijkdeal of wil jij als WIJKBEWONER of ONDERNEMER jouw stem laten gelden om samen met elkaar de wijk te verbeteren? Kom dan zeker langs om elkaar te ONTMOETEN onder het genot van een hapje en een drankje.

Graag tot donderdag!24 oktober 2018

Eem prachtig artikel in de gezinsbode

Onkruid vergaat niet? In De Wijert wel

Burgerparticipatie: het lijkt steeds groter en belangrijker te worden. In de Wijert zijn ze er maar wat blij mee. Onkruid en zwerfafval worden eindelijk de kop ingedrukt.

Door Vincent Trechsel

De inwoners van de wijk De Wijert moeten er nog even aan wennen. Een grote groep mensen plots voor de deur, die binnen no-time de bloei en snoei op zich neemt. Wie zijn die lui, gehuld in oranje hesjes waarop met koeienletters de letters SWO prijken? Een initiatief van drie groenbedrijven uit de regio, die samen met de gemeente Groningen, Terra Next en Wijkdeal De Wijert een maatschappelijk doel voor ogen hebben. Die partijen gaan samen met werkzoekenden de openbare ruimte verbeteren. En laat nou net daar in De Wijert enorme behoefte aan zijn.

Tijdens de zogenoemde Stemweek die eind vorig jaar werd gehouden in de wijk kwam dat heel duidelijk naar voren. „Inwoners konden toen stemmen op projecten die zij belangrijk achtten voor hun woonomgeving”, vertelt Mickey Ras namens Wijkdeal. „Daar kwam het groen en buitenzijn als belangrijkste uit de bus.” In zo’n Stemweek geven inwoners aan aan welke projecten in hun wijk moeten worden gewerkt. Dat werken moeten ze vervolgens wel zelf doen. Het is een manier die de gemeente Groningen nu een tijdje hanteert. „In menig wijk wordt zo gewerkt aan bijvoorbeeld verkeer en veiligheid, duurzaamheid of bijvoorbeeld het strijden tegen eenzaamheid onder ouderen. Een nieuwe vorm van democratie, zeg maar.”

Burgerinitiatief

In De Wijert kwamen dus het buitenleven en het groen als winnaar uit de bus. En dus werd er gezocht naar een manier waarop dat verbeterd kon worden en een manier waarop bewonersparticipatie gehandhaafd werd. De inwoner geeft aan wat hij wil, maar moet vervolgens wel meedenken en -werken aan de uitvoer. In het zuiden van de stad – waar de werkgelegenheid volgens Ras relatief laag ligt – gaan ze echter een stapje verder. Daar is dus een werk- en leertraject aan dit burgerinitiatief gekoppeld. “Mensen uit de stad met een uitkering krijgen als aanvulling op hun uitkering de mogelijkheid om aan de slag te gaan als assistent-hovenier”, legt Ras uit. „Aan het eind van de opleiding, ontvangen de deelnemers een diploma en twee keer per jaar een premie van zeshonderd euro.”

De hoveniers in wording zijn nu vijf weken bezig en de energie spat er nog steeds vanaf. Dat ziet ook Kor Hooijer, die voorman is van één van de groepen. Hij leert de mensen hoe een hovenier werkt, welke gereedschappen er precies nodig zijn, en welke planten nu eigenlijk tot het onkruid behoort. „Inheemse kruiden, hè”, verbetert hovenier Hooijer lachend. „Tegenwoordig heet dat geen onkruid meer. Deze mensen mogen 150 soorten uit hoofd leren. Maar de boeken worden er zelfs in hun pauzes bij gepakt, dus leergierig zijn ze wel.”

Wie nieuwsgierig is naar Wijkdeal De Wijert, het SWO-traject of de andere initiatieven vanuit de burgerparticipatie, kan langsgaan bij De Innovatiewerkplaats aan de Van Schendelstraat 9.

Bron: GezinsbodeUITNODIGING WIJKDEALCAFÉ

Graag nodigen wij jou uit voor het 5e Wijkdealcafé op:
Donderdag 27 september vanaf 19.30u 

KOM LANGS EN DOE MEE
Maak kennis met de Wijkdeal, wissel ideeën uit
én geniet van een hapje en een drankje.

Zet jezelf op aanwezig via de onderstaande button of kom spontaan!

Ik ben erbij
Locatie: 
Buurtkamer van het Multifunctioneel Centrum
(MFC) De Wijert/Helpman
Adres:
P.C. Hooftlaan 1, Groningen
Tijdens het Wijkdealcafé staat ontmoeting centraal.
Betrokken bewoners die al actief zijn in de Wijkdeal wisselen ideeën uit met nieuwe geïnteresseerden. Het Wijkdealcafé is een informele en gezellige manier om meer te weten te komen over de thema’s en projecten van de Wijkdeal.
De vijf hoofdthema’s vanuit de WIJKDEAL zijn:
Groen & Buitenzijn, Bouw & Duurzaamheid, Verkeer & Veiligheid,
Meedoen & Samenzijn en Kunst, Cultuur & Historie.  

Het Wijkdealcafé is iedere laatste donderdag van de maand. Vanaf september nodigen we steeds een betrokken wijkbewoner uit die veel voor de Wijkdeal doet. Deze maand stellen we je graag voor aan Thea de Groot.

“De Wijert is mijn thuishaven.”

Zo beschrijft Thea haar verbinding met de wijk. Ze is graag in contact met mensen en zeker niet bang om haar handen vies te maken.

Het thema Groen & Buitenzijn is voor haar dan ook erg belangrijk en zet zich in voor groene activiteiten. Ze loopt graag haar ronde door de wijk om te zorgen dat alles er netjes bij staat en helpt bij het opknappen van de moestuin bij het MFC.

Heb jij ook groene vingers of wil je meer betekenen voor de wijk? Kom dan volgende week donderdag gewoon even langs.


Rond 20.30 uur zal Mickey Ras van het Communicatieteam aanschuiven voor een goed gesprek.Heb je bijvoorbeeld vragen over de promotie rondom de Wijkdeal activiteiten of heb je suggesties voor de Wijkdeal website? Ze hoort het graag!
Kun je a.s. donderdag
niet aanwezig zijn, maar heb je toch vragen voor het communicatieteam van Wijkdeal De Wijert? Mail dan gerust naar
info@wijkdealdewijert.com


25 juli 2018

Wijkdealcafé dit keer in MFC!

Graag nodigen wij jou uit voor het 4e Wijkdealcafé op:
Donderdag 26 juli vanaf 19.30u 
mét een hapje en een drankje

Locatie: 
Buurtkamer of Buurttuin van het Multifunctioneel Centrum
(MFC) De Wijert/Helpman
Adres:
P.C. Hooftlaan 1, Groningen

Kom gezellig langs! Wil je kennis maken met de WIJKDEAL en ben je benieuwd wat er allemaal speelt in de wijk? Of ben je al betrokken bij Wijkdeal De Wijert en wil je onder het genot van een hapje en drankje met elkaar ideeën uitwisselen?

Nathalie van der Vechte en Janet Postema verwelkomen je graag a.s. donderdag in het MFC, waarbij het creëren van een gezellige, laagdrempelige sfeer en goede gesprekken voorop staan.


Kom dus zeker even langs, want dit is voorlopig het
laatste Wijkdealcafé voor de zomervakantie! 

Meer weten over het Wijkdealcafé? Mail dan naar janet.postema@wij.groningen.nl4 juli 2018

Uitnodiging themabijeenkomst 17 juli | Wijk Energieplan De Wijert (vanuit Wijkdeal De Wijert)

Graag nodigen wij u uit voor de themabijeenkomst Wijk Energieplan De Wijert vanuit het thema ‘Bouw en Duurzaamheid’ van Wijkdeal De Wijert:

 

·      Dinsdag 17 juli, 19:30-21:30

·      Locatie: Innovatiewerkplaats Helpman / De Wijert, Van Schendelstraat 9, Groningen

 

Wat gaan we doen?

De gemeente Groningen maakt samen met alle partijen in De Wijert als één van de eerste wijken in de stad een Wijk Energieplan (WEP). Met dit plan wordt duidelijk wat we kunnen gaan doen om De Wijert energieneutraal te maken.

U bent welkom om mee te denken over het concept Wijk Energieplan dat er nu ligt en om hiervoor nieuwe input te leveren. Zo maken we samen de eerste stappen richting De Wijert energieneutraal.

In het Wijk Energieplan nemen we natuurlijk ook de ‘Bouw en Duurzaamheid’ ideeën mee die zijn genoemd tijdens de Wijkdeal Cafés!

Graag tot 17 juli!

Met vriendelijke groet, namens de gemeente Groningen,

Johan Duut

Boy Zelle28 juni 2018

Uitnodiging Wijkdealcafé

Graag nodigen wij jou uit voor het 3e Wijkdealcafé op:
Donderdag 28 juni vanaf 19.30u tot 21.30u mét een hapje en een drankje!Locatie: Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert
Van Schendelstraat 9, Groningen
Terugblik 2e Wijkdealcafé
Donderdagavond 31 mei vond het tweede Wijkdealcafé plaats.
Zo’n 40 mensen kwam langs om onder het genot van een hapje en een drankje kennis te maken met de Wijkdeal of mee te werken aan één van de verschillende projecten.
Meedenken, meedoen, om hulp vragen of gewoon meer informatie.
Het kan allemaal.
Meld je aan of kom spontaan langs!
Voor wie nog niet betrokken is bij de Wijkdeal maar wel belangstelling heeft om mee te doen, meld je aan via de onderstaande button of stuur een mail naar info@wijkdealdewijert.nl


18 mei 2018

Tweede Wijkdealcafé in De Wijert over actuele projecten

Donderdag 31 mei is er in De Wijert een Wijkdealcafé, van 19.30 uur tot uiterlijk 21.30 uur, in de Innovatiewerkplaats, Van Schendelstraat 9. U kunt inlopen wanneer u wilt en aansluiten bij wat er op dat moment in het café gaande is. Er zal met name over projecten en activiteiten gesproken worden binnen de thema’s Groen & Buitenzijn en Meedoen & Samenkomen. Het Wijkdealcafé heeft een informeel en gezellig karakter, terwijl er toch spijkers met koppen geslagen worden. Wijkdeal De Wijert is namelijk druk bezig met de realisatiefase, wat betekent dat u steeds meer zichtbare resultaten van de Wijkdeal zult tegenkomen in de wijk. Wijkdeal De Wijert is een vorm van lokale democratie waarbij bewoners meebeslissen over verbeteringen in de wijk.10 mei 2018

Feestelijke opening Pannakooi van Wijkdeal De Wijert

Door in één keer de bal in een geblindeerd doel te schieten, nam Fc Groningen-jeugdspeler Tapmahoe Sopacua de pannakooi naast het MFC op 2 mei jongstleden officieel in gebruik. Kinderen uit de buurt hadden aangegeven behoefte te hebben aan een omheind trapveldje waar pannavoetbal kan worden gespeeld. Bij pannavoetbal, een vorm van straatvoetbal, gaat het er om je tegenstander met behendige bewegingen met de bal te slim af te zijn. Ronald Bakker, aanjager van dit project, is blij dat het veldje binnen amper twee maanden is gerealiseerd. Ook is er een nieuw hek tussen de flat en het MFC neergezet. Dit alles is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van Wijkdeal De Wijert, het MFC die tevens haar grond hiervoor beschikbaar stelt en de woningcorporatie De Huismeesters. Ook de scholen de Tamarisk en de Brederoschool hebben zich voor hun leerlingen ingespannen. Na de officiële opening werden er toernooien door deze jeugdspelertjes gespeeld. De winnaar

Achmed Elkhier mocht na afloop een gesigneerde bal met de namen van de FC Groningen-spelers in ontvangst nemen. Achmed won in een één tegen één-duel met 2-1.

Tekst: Henk Dekker

Foto’s: Mickey Ras


27 april 2018

Uitnodiging bijeenkomst Wijkdeal de Wijert: Groen en Buiten Zijn op woensdag 9 mei
Beste bewoners van de Wijert,

 

Zoals u weet is Wijkdeal De Wijert de nieuwe manier van samenwerken tussen alle partijen in de wijk. Bewoners, ondernemers, scholen, instellingen en de gemeente slaan de handen ineen om de wijk mooier en beter te maken. Tijdens één van de spel-avonden of de stemweek eind 2017 heeft u aangegeven mee te willen denken én doen om het thema “Groen en Buiten zijn” verder handen en voeten te geven. Hierover het hebben we tijdens het Wijkdealcafé van 23 februari verder gepraat, en nu is het tijd voor actie.

 

Op woensdag 9 mei organiseren we de bijeenkomst over het thema “Groen en Buiten zijn”. We gaan dan bepalen wie concreet met welke projecten aan de slag gaat, en hoe. Het zijn projecten die te maken hebben met bijvoorbeeld onderhoud van het groen, met moestuinen, adoptieafvalbakken, en schone straten. Doet u mee?

 

U bent van harte welkom op 9 mei in de Innovatiewerkplaats, van Schendelstraat 9. We beginnen om 19:00u en stoppen om uiterlijk 21:00u.

 

Zegt het voort, als u anderen kent die graag mee willen doen is dat des te mooier.

 

Hopelijk tot 9 mei!

 

Met vriendelijke groet,
dhr. Anne-Krijn Piersma
stadsdeelbeheerder Zuid
Stadsbeheer
Gemeente Groningen

 


22 maart 2018

Wilt u weten welke projecten uit de Wijkdeal zijn gekomen? Je kunt het terugvinden in het Stemboekje. Het stemboekje vind je hieronder:


14 maart 2018

Eerste Wijkdealcafé De Wijert een groot succes!

Donderdagavond 22 februari vond het eerste Wijkdealcafé De Wijert plaats. Met een opkomst van meer dan 60 mensen was het een groot succes!

Tijdens de stemweek eind 2017 hebben bijna 900 betrokkenen uit  De Wijert hun stem uitgebracht en dat heeft geresulteerd in een top  10 van projecten (link naar de top 10 van projecten ) die als eerste uitgevoerd gaan worden. Met het eerste Wijkdealcafé hebben we een begin gemaakt met de uitvoering van die projecten. Van stemmen naar doen!

Alle stemmers waren voor het Wijkdealcafé uitgenodigd en met ruim 60 mensen hebben we in groepjes gewerkt aan de vervolgstappen. Tevens werden deze avond veel nieuwe connecties gelegd. Ondernemers hebben elkaar gesproken, professionals en buurtbewoners hebben elkaar ontmoet. Gelijkgestemden wisten elkaar te vinden met als doel om projecten vanuit de Wijkdeal te verwezenlijken.

Meer informatie over vervolgstappen en een datum voor het volgende Wijkdealcafé volgen binnenkort.

Voor wie nog niet betrokken is bij de Wijkdeal maar wel belangstelling heeft om mee te doen, meld je aan via info@wijkdealdewijert.nl  of kom langs bij het volgende Wijkdealcafé.

Samen werken we aan de toekomst van onze wijk!


12 februari 2018

Uitnodiging WijkdealCafé 22 februari as.

Van STEMMEN naar DOEN!

De stemmen zijn geteld en de top 10 van projecten is gekozen. Nu is het tijd om de Wijkdeal projecten te realiseren! Op jouw stemformulier of tijdens de bijeenkomsten heb je aangegeven aan de Wijkdeal mee te willen denken, ontwikkelen of mee te willen doen. Daarom nodigen we jou uit voor het eerste Wijkdeal Café waar we met elkaar aan de slag gaan om van deze projecten een succes te maken!

 

Datum:                22 februari 2018

Tijd:                     19.30 tot 21.00 uur

Locatie:               Innovatiewerkplaats, Van Schendelstraat 9

Aanmelden:       Meld je aan via info@WijkdealDeWijert.nl , dat waarderen we zeer!

 

Ken je iemand die ook enthousiast is? Neem hem of haar vooral mee.

Kom naar het Wijkdeal Café, want we gaan LOS!

Lees hier meer over alle Wijkdeal Projecten en de Top 10 waar we mee gaan starten


17 januari 2018

Wijkdeal De Wijert, wat is dat?

 


13 december 2017

Zie hieronder de definitieve top 10 van de stemweek van Wijkdeal De Wijert:

En hieronder de definitieve uitslag van alle getelde stemmen:


8 december 2017

Na de voorlopige uitslag van de stemweek voor de Wijkdeal afgelopen zaterdag, is inmiddels ook de definitieve uitslag bekend. De stemmen zijn nog een keer nagelopen en opgeteld en een aantal dubbelingen en onvolkomenheden is uit de uitslag gehaald. Dit heeft er toe geleid dat de nummer 1 en 2 zijn omgedraaid. In de definitieve uitslag staat daarom ‘schoonhouden van de wijk’ op 1 en ‘outdoor recreatie’ op 2. Voor het vervolg heeft dit geen consequenties: met zoveel mogelijk projecten uit de top 10 gaan we komend jaar het eerst aan de slag.

 

 


2 december 2017

De uitslag is bekend!

Er hebben 866 mensen gestemd tijdens de stemweek van Wijkdeal De Wijert. Dit is een zeer mooie opkomst. De stemmen zijn geteld en met deze Top 10 gaan we het komende jaar als eerste aan de slag:

 

Dit heeft wethouder Paul de Rook zojuist tijdens de uitslag in de Innovatiewerkplaats bekendgemaakt met koplopers van de Wijkdeal!


1 december 2017

We gaan live de uitslag streamen op Facebook!

Het stemmen gaat fantastisch inmiddels hebben al meer dan 600 mensen gestemd voor de wijkdeal!

U kunt nu nog stemmen, tot morgenmiddag 15:00 uur via: www.wijkdealdewijert.nl Of in de Innovatiewerkplaats (Van Schendelstraat 9).

En zaterdag 2 december om 16:00 uur bent u van harte uitgenodigd om de uitslag van de stemweek bij te wonen. Wethouder Paul de Rook zal in het bijzijn van veel buurtgenoten en betrokkenen de uitstlag bekendmaken in de Innovatiewerkplaats.

Verhinderd om dit feestelijke moment mee te maken? Niet getreurd, op Facebook zal Platform De Wijert live de uitslag gaan streamen. Ga even voor 16:00 uur naar: www.facebook.com/platformdewijert like de pagina en mis niets van de uitslag.

En snel daarna zullen we de uitslag van de stemweek op deze pagina uiteraard met u delen.

Tot zaterdag 2 december om 16:00 uur in de Innovatiewerkplaats (Van Schendelstraat 9). En vergeet niet te stemmen.


28 november 2017

Gister was de aftrap van de stemweek van Wijkdeal de Wijert. Zo’n 200 wijkbewoners hebben gisteren al gestemd, een goede 100 bewoners kwamen naar de Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert om daar hun stembiljet in de bus te deponeren.

Een kleine 100 bewoners hebben al gestemd via de website https://www.wijkdealdewijert.nl

U kunt nog stemmen tot en met zaterdag 2 december. Dagelijks van 12:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:00, en zaterdag van 12:00 tot 15:00. Dan zal de stembus sluiten. Er zijn in de Innovatiewerkplaats (Van Schendelstraat 9) mensen aanwezig die uitleg kunnen geven over de projecten waar u op kunt stemmen.

En u kunt natuurlijk ook online blijven stemmen via: https://www.wijkdealdewijert.nl/

Stem vooral mee voor de toekomst van uw wijk!


27 november 2017

De stembus wordt vandaag geopend. Vanaf vandaag om 12:00 uur kan je in de Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert (Van Schendelstraat 9) terecht om te stemmen.

En je kan natuurlijk ook online stemmen via: https://www.wijkdealdewijert.nl/


27 november 2017

De Wijert naar stembus voor wijkdeal

GRONINGEN – Inwoners van De Wijert in Groningen kunnen komende week stemmen voor de wijkdeal De Wijert.

De Innovatiewerkplaats aan de Van Schendelstraat is van 27 november 14.00 uur tot en met zaterdag 2 december 15.00 uur ingericht als stemlokaal.

Het online stemformulier op www.wijkdealdewijert.nl gaat zondag 26 november om 12.00 uur open en sluit zaterdag 2 december om 15.00 uur.

Wethouder Paul de Rook maakt zaterdag 2 december om 16.00 uur de uitslag bekend.

Wijkdeal De Wijert

In het kader van de wijkdeal De Wijert zijn de afgelopen maanden dertig bijeenkomsten geweest. Zowel per buurt als op thema spraken rond de driehonderd inwoners en betrokkenen over de toekomst van de wijk.

Alle ideeën zijn samengevat in een lijst van 22 projecten. Wijkbewoners kunnen stemmen op de projecten die zij belangrijk vinden. Zij hebben daarvoor een ‘stemboekje’ in de brievenbus gekregen met een omschrijving van alle 22 projecten, inclusief een stemformulier.

Wijkagenda

De uitslag van de stemweek, de wijkdeal, vormt de wijkagenda voor de komende jaren. De top 10 gekozen projecten heeft de hoogste prioriteit. De andere projecten zijn ook onderdeel van deze wijkagenda en zullen worden gerealiseerd zodra het kan.

Koplopers

Wijkbewoners, scholen, corporaties, ondernemers en professionals; alle partijen dragen bij aan de uitvoering van de wijkagenda. Bijvoorbeeld door slim samen te werken.

In maart is een koplopers-groep gevormd. Deze bestaat uit actieve wijkbewoners en professionals die de drijvende kracht zijn achter het proces van de wijkdeal.

Experiment

De gemeente Groningen experimenteert met nieuwe vormen van bestuur in de wijk. Wijkdeal De Wijert is één van de vijf experimenten waarbij voorop staat dat wijkbewoners, ondernemers en professionals in de wijk gezamenlijk bepalen wat ze de komende jaren in hun wijk willen verbeteren.

Bron: Gezinsbode


24 november 2017

De Wijert naar de stembus voor de wijkdeal

Het traject van wijkdeal De Wijert nadert zijn hoogtepunt. In het kader van de wijkdeal zijn afgelopen maanden 30 bijeenkomsten georganiseerd. Zowel per buurt als op thema spraken rond de 300 inwoners en betrokkenen over de toekomst van de wijk. Alle ideeën zijn samengevat in een lijst van 22 projecten.  

Wijkwethouder Ton Schroor: ‘Ik hoop dat komende week veel bewoners hun stem gaan uitbrengen op het project dat zij belangrijk vinden. Op die manier bepaalt de wijk haar prioriteiten voor de gezamenlijke agenda van de komende jaren. Een agenda waar iedereen in de wijk aan kan meewerken.’ 

Stemformulier

Wijkbewoners krijgen voor het stemmen een ‘stemboekje’ in de brievenbus met een omschrijving van alle 22 projecten inclusief een stemformulier. Ze kunnen tijdens de stemweek zowel schriftelijk als online stemmen. De Innovatiewerkplaats aan de Van Schendelstraat 9 is van 27 november 14.00 uur tot en met 2 december 15.00 uur ingericht als stemlokaal. Het online stemformulier op www.wijkdealdewijert.nl gaat open op 26 november om 12.00 en sluit op 2 december om 15.00 uur

Wijkagenda

De uitslag van de stemweek, de wijkdeal, vormt de wijkagenda voor de komende jaren. De top 10 gekozen projecten heeft de hoogste prioriteit, hiermee wordt de start gemaakt. De andere projecten zijn ook onderdeel van deze wijkagenda en zullen worden gerealiseerd zodra het kan.

Koplopers

De wijkagenda wordt uitgevoerd door alle partijen, zoals wijkbewoners, scholen, corporaties, ondernemers en professionals door slim te gaan samenwerken. In maart is er een koplopers-groep gevormd. Een aantal actieve wijkbewoners en professionals die de drijvende kracht zijn achter het proces van de wijkdeal.

Experimenten

De gemeente Groningen experimenteert met nieuwe vormen van bestuur in de wijk. Wijkdeal De Wijert is één van de vijf experimenten waarbij voorop staat dat wijkbewoners, ondernemers en professionals in de wijk gezamenlijk bepalen wat ze de komende jaren in hun wijk willen verbeteren.


20 november 2017

Beste bewoners, partners en belanghebbenden uit De Wijert,

Volgende week is de stemweek voor de wijkdeal. Tijdens de stemweek die plaatsvind in de Innovatiewerkplaats (Van Schendelstraat 9) kunt u stemmen op alle ideeën die zijn opgehaald in de wijk de afgelopen maanden. U krijgt thuis een boekje waarin alle ideeën staan en ook kunt u hier alvast kijken waar u op kunt stemmen.

We hopen u allemaal te zien volgende week tijdens de stemweek.

Zie hier het boekje van de stemweek:


6 november 2017

Beste wijkdealers,

Zie hier wat is opgehaald in de wijk in buurt 1, 2 & 3. En tijdens de themabijeenkomsten van thema: Bouw & Duurzaamheid, thema: Jeugd, opgroeien, voorzieningen & zorg en thema: werk, inkomen & samenkomen.


1 november 2017

Beste bewoners,

Van 26 november tot en met 2 december zal de stemweek van de wijkdeal plaatsvinden. Dit gaat gebeuren in de Innovatiewerkplaats Helpman, De Wijert.

Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt om alle ideeën die zijn opgehaald dit jaar in kaart te brengen.

In tegenstelling tot wat in de wijkkrant staat, staan de ideeën helaas nog niet hier op de pagina. Hou regelmatig deze pagina in de gaten om te kijken of de ideeën er al staan. We verwachten dit op korte termijn voor elkaar te hebben.


10 oktober 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert voor deze laatste week van dit jaar!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 6

Datum:           Woensdag 11 oktober 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Brederoschool (Ina Boudierplantsoen 3)

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 6. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 6.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48Lw/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Groen en Buiten-zijn – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 12 oktober 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Groen en Buiten zijn.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Groen en Buiten zijn.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48S9/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


2 oktober 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert voor deze week!

Buurtbijeenkomst 1 – buurt 6

Datum:           Woensdag 4 oktober 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Brederoschool (Ina Boudierplantsoen 3)

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 6. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 6.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48LR/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Groen en Buiten-zijn – bijeenkomst 1

Datum:           Donderdag 5 oktober 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Groen en Buiten zijn.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Groen en Buiten zijn.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48Rx/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


26 september 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert voor deze week!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 5

Datum:           Woensdag 27 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Brederoschool (Ina Boudierplantsoen 3)

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 5. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 5.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48KP/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Vitaliteit, Beweging en Gezondheid – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 28 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Vitaliteit, Beweging en Gezondheid.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Vitaliteit, Beweging en Gezondheid

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48Qb/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


19 september 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert voor deze week!

Buurtbijeenkomst 1 – buurt 5

Datum:           Woensdag 20 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Brederoschool (Ina Boudierplantsoen 3)

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 5. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 5.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48KP/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Vitaliteit, Beweging en Gezondheid – bijeenkomst 1

Datum:           Donderdag 21 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Vitaliteit, Beweging en Gezondheid.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Vitaliteit, Beweging en Gezondheid

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48Qb/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


12 september 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 4

Datum:           Woensdag 13 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert (Van Schendelstraat 9)

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 3. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in buurt 2.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48Jp/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Verkeer en Infrastructuur – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 14 september

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Bouw en Duurzaamheid.

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Bouw en Duurzaamheid.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48PC/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


28 augustus 2017

De zomervakantie zit er bijna op, dit betekent dat Wijkdeal De Wijert ook weer door gaat direct in september. Buurt 4 en de thema´s Verkeer en Infrastructuur staan dan op de agenda. We hopen u weer te zien tijdens deze bijeenkomsten.

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert voor komende week!

Buurtbijeenkomst 1 – buurt 4

Datum:           Woensdag 6 september 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert (Van Schendelstraat 9)

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 4. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 4.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48GB/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Verkeer en Infrastructuur – bijeenkomst 1

Datum:           Donderdag 7 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Verkeer en Infrastructuur.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Verkeer en Infrastructuur.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48P8/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


16 juli 2017

Wijkdeal De Wijert feest groot succes!

Op zaterdag 15 juli vond er voor het eerst sinds jaren weer eens een feestje plaats in het Hendrik de Vriesplantsoen. En niet zomaar een feestje, maar een heel bijzonder feestje. Namelijk het Wijkdeal De Wijert feest.

Wijkdeal De Wijert is een proces dat al enkele maanden aan gang is in De Wijert waarin bewoners, de Gemeente Groningen en diverse partijen als gelijkwaardige partners aan tafel zitten om samen aan een betere wijk te werken. Deze partners bestaan onder andere uit Platform De Wijert, WIJ De Wijert diverse woningbouwcoöperaties, ondernemers en wie maar aan wil haken als belanghebbende in De Wijert.

Er zijn al veel bijeenkomsten voor de wijkdeal in De Wijert georganiseerd, altijd in de avonduren.  Dus nu vonden wij, alle betrokkenen bij de wijkdeal, het tijd om ook eens iets in de middag te organiseren voor de bewoners uit De Wijert. En hebben we bedacht om de wijkdeal naar het hart van De Wijert toe te halen. En dat is gelukt, met een heel erg leuk feest in het Hendrik de Vriesplantsoen als gevolg.

Er waren hapjes, drankjes, live muziek en karaoke. Veel ambassadeurs van de wijkdeal waren aanwezig waar men mee in gesprek kon over de wijkdeal. En natuurlijk kon ook het wijkdeal spel gespeeld worden waar bewoners hun wensen en dromen over hun ideale wijk ten tafel konden brengen. Dit is ook massaal gebeurd in de grote tent die midden in het park stond. Er zijn weer prachtige ideeën en wensen opgehaald, die in november aan de wijk worden gepresenteerd tijdens een inloopmarkt.

Wat we tijdens het wijkdeal feest gisteren veel hebben gehoord is dat men het überhaupt heel leuk vindt dat er ook eindelijk weer eens iets in het park gebeurt. Al met al kijken we terug op een zeer geslaagd Wijkdeal feest in het Hendrik de Vriesplantsoen.


7 juli 2017

WIJKDEAL-FEEST

Op zaterdag 15 juli komt de wijkdeal De Wijert naar je toe in het Hendrik De Vriesplantsoen!

Tussen 12:00 en 17:00 organiseren we een knallend wijkdeal-feestje met muziek, lekker eten & drinken, een springkussen, de mogelijkheid tot dromen en natuurlijk kunt u ook het Wijkdeal-spel spelen!

Kom zaterdag 15 juli in de middag naar het Hendrik De Vriesplantsoen, tegenover het winkelcentrum, en vier de wijkdeal met ons mee!

Tot dan.

Het muziekprogramma verzorgd door de Groninger Songwriter Circle:

12.00 – 12.25: George Welling

12.35 – 13.00: Jeff Hayman

13:00 – 13:50: Karaoke

14.00 – 14.25: Catself

14.35 – 15.00: Jan Bresters

15:00 – 15:50: Karaoke

16.00 – 16.25: Ophelia

16.35 – 17.00: Yentl-Maxime


3 juli 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 3

Datum:           Woensdag 5 juli 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert (Van Schendelstraat 9)

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 3. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in buurt 2.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPjx/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Bou en Duurzaamheid – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 6 juli

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Bouw en Duurzaamheid.

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Bouw en Duurzaamheid.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPkr/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


27 juni 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst 1 – buurt 3

Datum:           Woensdag 28 juni 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert (Van Schendelstraat 9)

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 3. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 3.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPjx/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Bouw en Duurzaamheid – bijeenkomst 1

Datum:           Donderdag 29 juni 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Bouw en Duurzaamheid.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft inkomen en samenkomen.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPkr/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


19 juni 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 2

Datum:           Woensdag 21 juni 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          MFC De Wijert (P.C.Hooftlaan 1)

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 2. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in buurt 2.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPjx/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Werk, inkomen en Samenkomen – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 22 juni 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Werk, inkomen en Samenkomen.

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft werk, inkomen en samenkomen.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPkr/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


7 juni 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 1

Datum:           Woensdag 7 juni 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Praktijkschool De Bolster, adres: Multatulistraat 91

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 1. Zie kaart hieronder:

 

                                                                         Buurt 1, De Wijert

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in buurt 1.

 

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPjx/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

 

Themabijeenkomst Jeugd, Opgroeien, Voorzieningen en Zorg – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 8 juni 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geinteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van jeugd, opgroeien, voorzieningen en zorg.

 

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft jeugd, opgroeien, voorzieiningen en zorg.

 

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPkr/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


2 juni 2017

De eerste ideeën voor De Wijert komen binnen.

De aftrap van Wijkdeal De Wijert zit erop. Na 2 inspirerende bijeenkomsten in De Bolster en de Innovatiewerkplaats zijn er nu al prachtige dromen en wensen op tafel gekomen voor De Wijert. Groepjes bewoners zijn met elkaar aan tafel geschoven om te praten over wat ze mooi aan onze wijk vinden en om te dromen van wat nog mooier zou mogen.

Er kwamen veel verschillende behoeftes van bewoners tijdens de spelen naar boven. De rode draad naar de eerste 2 avonden is toch wel dat men graag naar meer verbinding en ontmoeting toe willen in de wijk. Gezonde voeding, muziek, sport & noaberschap waren veelgehoorde wensen.

Volgende week gaan we verder om deze wensen om te zetten naar meer concrete plannen voor De Wijert. En uiteraard kan jij met jouw wensen, ideeën of plannen voor je buurt gewoon aanschuiven. We hopen je volgende week op 7 juni in De Bolster of op 8 juni in de Innovatiewerkplaats te zien. We beginnen om 19:30 uur.


30 mei 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst buurt 1

Datum:           Woensdag 31 mei 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Praktijkschool De Bolster, adres: Multatulistraat 91

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 1. Zie kaart hieronder:

 

                                                                         Buurt 1, De Wijert

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in buurt 1.

 

 

Themabijeenkomst Jeugd, Opgroeien, Voorzieningen en Zorg

Datum:           Donderdag 1 juni 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geinteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van jeugd, opgroeien, voorzieningen en zorg.

 

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft jeugd, opgroeien, voorzieningen en zorg.

 

Hoe ziet het wijkspel eruit?


17 mei 2017

Doe mee aan Wijkdeal De Wijert

De toekomst van de wijk maken we met zijn allen! Doe jij ook met ons mee?

Hieronder vind je dezelfde tekst als hierboven in pdf. Dit zodat je de tekst ook kunt downloaden en/of printen.


14 april 2017

Voorbereiding Wijkdeal De Wijert

Wijkdeal De Wijert is een participatietraject waarin bewoners in samenspraak met de gemeente beslissen over de te besteden middelen en het beleid van de wijk. De behoeftestelling van de wijkbewoners speelt hierin een centrale rol.

Overheden zijn zich bewust van het feit dat burgers medezeggenschap willen over de inzet van gemeentelijke gelden. De bewoners weten immers als geen ander wat er speelt en leeft in een wijk en waar de behoefte ligt om de leefbaarheid in de wijk zo optimaal mogelijk te houden.

De gemeente Groningen is, in navolging van enkele andere gemeenten in binnen- en buitenland, gestart met een vijftal experimenten in de stad Groningen. Een voorbeeld hiervan is de coöperatieve wijkraad in de Oosterparkwijk. Ook in De Wijert is inmiddels een proces in gang gezet onder de noemer Wijkdeal De Wijert.

Hoe het experiment vorm gaat krijgen is nog zeer onduidelijk. Sterker nog, op het moment zijn enkele wijkbewoners aan het brainstormen geslagen met de gemeente en de ondersteunende netwerkorganisatie TSI Foundation om het proces naar een Wijkdeal De Wijert in te gaan. Op dit moment is de hamvraag hoe betrokkenheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid gestimuleerd kan worden onder de wijkbewoners. Want uiteindelijk is het ideaalplaatje dat de wijkbewoners zorgdragen voor het maatschappelijk rendement.

Voor het begeleiden en ondersteunen van het proces van Wijkdeal De Wijert zijn Peter Everts en Thirza Koopmans van de TSI Foundation gevraagd door de gemeente Groningen. Tijdens het proces naar de Wijkdeal De Wijert kunnen de wijkbewoners een beroep doen op hun expertise. Joop Hofman van Rode Wouw heeft een presentatie gehouden voor wijkbewoners van De Wijert over bewonersparticipatie in andere gemeenten in Nederland.

De TSI Foundation heeft contact gelegd met de wijk Emmerhout waar een eigen variant op een soortgelijk burgerparticipatietraject is ingezet. Om inspiratie op te doen zijn wijkbewoners van De Wijert op maandag 3 april in groepsverband afgereisd naar Emmen. Hier presenteerden bewoners van Emmerhout hun ervaringen, voorbeelden en ideeën. Stefan Alfons, wijkbewoner De Wijert, heeft hierover een verslag geschreven. Een korte samenvatting van het verslag:

We werden ontvangen in een gebouw van de bewonersorganisatie ‘op eigen houtje’. Door de voorzitter van de werkgroep werd verteld dat de gemeente Emmen in 2016 met de ‘Burgerbegroting’ startte. “Er werd een werkgroep gevormd van bewoners, gemeente, professionals en organisaties. Emmerhout kreeg van de gemeente beschikking over een ‘echte zak met geld’.

In september 2016 werden de bewoners van Emmerhout via billboards, flyers en andere media geïnformeerd over het fenomeen burgerbegroting en uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Bewoners werden uitgedaagd om plannen/projecten te presenteren tijdens een Ideeënfestival. Er werd op een ouderwetse maar effectieve manier gestemd: “steek je hand op als je hiervoor wilt stemmen.” RTV Drenthe heeft hier aandacht aan besteed.”

Na veel ideeën uitgewisseld te hebben en gediscussieerd te hebben was het helaas al 16.00u en tijd om te gaan. We gingen uit elkaar met de wetenschap dat we de werkgroep altijd mogen benaderen wanneer er vragen zijn.

Meer info

Bent u na het lezen van bovenstaande nog geen steek wijzer geworden? Dat scheelt. Want dat is precies de situatie waarin Wijkdeal De Wijert zich bevindt: het vorm geven aan een redelijk onbekend fenomeen.

Kijk ondertussen voor meer inspiratie op:

Wijkbelangen Emmerhout

Antwerpen en Oldebroek stellen burgerbegroting op

Burgerparticipatie

Nieuwsflash over burgerparticipatie

of lees de brochure:

Nederland op weg naar de burgerbegroting door Joop Hofman, 2011

Wilt u meedenken of meer informatie over de Wijkdeal De Wijert? Dan kunt u contact op nemen met:

Peter Everts namens de TSI Foundation: petereverts@tsif.eu

Of met:

Dennis Broekema van Platform De Wijert: info@wijert.nl

Lees hieronder nog meer info over de wijkdeal namens de TSI Foundation

We hopen dat u allemaal ook mee doet met de Wijkdeal De Wijert!