Knuffelspeurtocht Route en Spelregels!

1 april 2020

KNUFFELSPEURTOCHT IN DE WIJERT NOORD MET PRIJSWINNAARS!

 

SUCCES ALLEMAAL!

KNUFFELSPEURTOCHT IN DE WIJERT NOORD MET PRIJSWINNAARS!

 

Vanaf 3 april t/m 3 mei zal er door de wijk een knuffelspeurtocht georganiseerd worden.

Zie jij een knuffelbeest voor het raam? Maak dan een leuke foto van of samen met het knuffelbeest en stuur jouw foto met het aantal getelde knuffels door naar: knuffelspeurtochtdewijert@hotmail.com

 

                                                                     WAT TE DOEN?
Zet jouw leukste knuffel voor het raam gedurende deze hele maand. Laat het ons weten via de mail, in welke straat je woont en hoeveel knuffels je hebt verstopt! De route en spelregels worden voor 3 april gepubliceerd.

                                                                     MEEDOEN?

Meld je dan VÓÓR 2 april aan: Klik hier

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

HEIWERKZAAMHEDEN MFA DE WIJERT

Afgelopen maandag, 16 maart is de bouw gestart van het Hoofdgebouw MFA De Wijert. De bouwlocatie was al duidelijk afgebakend met bouwhekken en gisteren is de aannemer begonnen met de heiwerkzaamheden. Deze heiwerkzaamheden zal circa 10 werkdagen in beslag nemen. De werkzaamheden vinden plaats tussen 7.30 uur tot 16.30 uur.

De heiwerkzaamheden kan voor geluidshinder zorgen. Hiervoor wordt uw begrip gevraagd. Er wordt getracht dit zoveel mogelijk te beperken door te heien in de voorgenoemde uren. Aan de hand van metingen wordt in de gaten gehouden dat de geluidsnorm niet wordt overschreden.

De geplande feestelijkheden rondom de start bouw op 16 maart jongstleden kon helaas geen doorgang vinden in verband met het coronavirus. Er wordt een feestelijk moment gepland, waarin ook de nieuwe naam bekend gemaakt gaat worden.

In MFA De Wijert komen straks basisschool De Tamarisk, wijkbibliotheek Forum Groningen en kinderopvang Kids First. Naar verwachting wordt het Hoofdgebouw eind maart 2021 opgeleverd.

================================================================================================

27 november 2019

HET WIJKDEALCAFÉ

KOM JIJ MORGEN NAAR HET LAATSTE WIJKDEALCAFE VAN HET JAAR!

Aanstaande donderdag
28 November vanaf 19.30u 

Locatie: 
Werkplaats Wijkdeal De Wijert

Adres:
Van Schendelstraat 9, Groningen

Wijkbewoner? Kom dan zeker even langs a.s. donderdag aan de Van Schendelstraat 9. Want naast de lekkere hapjes en drankjes is dit het laatste Wijkdealcafé van dit jaar. 

 

Verkeer & Veiligheid: een blik vooruit…

In het nieuwe jaar gaan er veel veranderingen plaatsvinden omtrent de verkeersveiligheid, verkeersstromen en de inrichting van een aantal straten in de wijk. Verkeerskundigen doen het woord over de stand van zaken met betrekking tot de volgende onderwerpen:
– Verkeerssituatie rondom het nieuwe MFA De Wijert
– Evaluatie van het winkelplein aan de Van Lenneplaan
– Herinrichting van de Vestdijklaan
– Rijgedrag en de plannen voor de Marcellus Emantslaan 

Nieuwsgierig geworden? 
Kom langs!

 Meedoen & Samenzijn: een leuk extraatje!

Platform De Wijert heeft een leuke mededeling voor de wijk. Er is namelijk extra geld beschikbaar voor nieuwe, kleine projecten die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. Heb jij als bewoner een mooi voorstel voor een project die je graag zou willen uitvoeren? Kom dan naar het Wijkdealcafé om samen met ons hierover in gesprek te gaan.

 Bouw & Duurzaamheid: tijd voor een nieuwe start

Duurzame projecten in de wijk. Waar moet je als bewoner dan eigenlijk aan denken en wat kan dit betekenen voor de eigen portemonnee? Een belangrijk thema voor de wijk én voor jou als bewoner.

In 2020 willen we een vliegende start maken rondom dit thema. Hoe we dat gaan invullen willen we graag bespreken met de bewoners zelf. De Procesbegeleider van Bouw & Duurzaamheid gaat hier donderdagavond een korte pitch over geven. Zorg dus dat je erbij bent!

Bewoners, ondernemers, professionals, de gemeente, scholen, woningcorporaties. Iedereen is welkom bij het Wijkdealcafé.

Want werken aan de toekomst van de wijk… dat doen we SAMEN.
Dat is de deal!14 november 2019

Verslag Wijkdealcafé 31-10-19

door Wijkjournalist Wijkdeal De Wijert, Ruben Valk

Voorafgaand aan het Wijkdealcafé, was er dit keer ook een speciale verkeersbijeenkomst georganiseerd voor omwonenden in De Wijkdeal Werkplaats. Verheugd kijken wij terug op de grote opkomst van veel belangstellenden die samen met verkeerskundigen en andere bewoners in gesprek gingen over mogelijke verkeersoplossingen in hun eigen buurt. 

Voor het eind van dit jaar zullen de uitkomsten van deze bijeenkomst en de stand van zaken verder gecommuniceerd worden.

Verkeer & Veiligheid

Voorstel verkeerswijzigingen M. Emantslaan

Er ligt een voorstel om bus-vriendelijke drempels en  ’30 km’ markeringen te plaatsen op de Marcellus Emantslaan. Het creëren van draagvlak is hierbij van belang. Daarom zal dit voorstel nog getoetst worden bij omwonenden, voordat het plan daadwerkelijk wordt uitgevoerd.

Status herinrichting Vestdijklaan

Zo’n 25 omwonenden van de Vestdijklaan hebben tijdens de inloopavond die gehouden werd op 2 oktober, gebruik gemaakt van de mogelijkheid met verkeersdeskundigen van de gemeente te praten over het ontwerp voor de herinrichting van de Vestdijklaan. Het plan is om tussen de Van Ketwich Verschuurlaan en de oversteek bij het Ina Boudierplantsoen de snelheidslimiet te verlagen

van 50 naar 30 km per uur.

Ook de Top Naefflaan en Helene Swarthlaan zullen dan een 30 km zone worden. Het ontwerp voorziet verder in de aanplant van 20 bomen. Momenteel ligt dit voorstel bij de raad. Bij een positief besluit kan er in het nieuwe jaar een start worden gemaakt met de uitvoering.

  Meedoen & Samenzijn  

Dementie en wonen: wat is er mogelijk?

In het Wijkdealcafé van 26 september vertelde vrijwilliger Eelke Wiersma, van Provincie Groningen Dementievriendelijk, over zijn ideeën met betrekking tot kleinschalige woonvormen voor mensen met dementie. Omdat dit onderwerp past binnen het thema Bouw & Duurzaamheid én Meedoen & Samenzijn, hebben een aantal koplopers gebruik gemaakt van zijn uitnodiging om naar de bijeenkomst op woensdag 30 oktober over “Wonen en Dementie”  van Let’s Gro te gaan.

Er werden meerdere presentaties gegeven over succesvolle voorbeelden van verschillende woonvormen in Nederland. Dit gaf voldoende inspiratie om hierover door te willen denken hoe dit wellicht in De Wijert vorm zou kunnen krijgen. Iedereen die geïnteresseerd is hier over mee te denken kan dit aangeven bij Annet Muller-ter Veen via info@wijkdealdewijert.nl of bellen: 06-55107736

Hoe staat het ervoor met de Chillroom?

De afgelopen maanden hebben de jeugdwerkers van WIJ, samen met de jongeren, keihard gewerkt om geld in te zamelen voor het opknappen van de nieuwe chillroom. De 12 jarige Leo vertelt enthousiast zijn verhaal over de resultaten die reeds geboekt zijn met het klussen. In totaal hebben ruim 40 kinderen meegeholpen met het slopen, schuren, verven en timmeren van de chillroom.

Leo vertelt dat ze nu verder bezig gaan met de inrichting, zoals het plaatsen van meubels en nieuwe verlichting. De chillroom heeft als doel een veilige plek te creëren waar jongeren terecht kunnen om te relaxen, elkaar te ontmoeten, samen te spelen én talenten te ontwikkelen. Daarom worden er ook computers geplaatst en komt er o.a. een boksbal voor ontspanning en beweging. Leo verrast de zaal met een leuke video waarin de kinderen vol trots hun verhaal doen over de make-over van de chillroom.

UPDATE
APARTE PROJECTBIJEENKOMSTEN

Uit vele reacties van wijkbewoners die actief meedoen aan De Wijkdeal projecten kwam de wens naar voren om bijeenkomsten niet meer op aparte avonden te houden maar samen te laten vallen met het Wijkdealcafé. Dit gaat in vanaf het komende Wijkdealcafé op 28 november 2019.

Tevens melden Dennis Broekema en Theo de Groot, Procesbegeleiders van Meedoen & Samenzijn, dat naar aanleiding van het succes van vorig jaar er weer een nieuwjaarsfeest georganiseerd gaat worden. Hiervoor zoeken zij nog vrijwilligers die dit willen realiseren. Lijkt jou dit leuk? Meld je dan aan via info@wijkdealdewijert.

  Groen & Buitenzijn  

Resultaat Spieghelstraat
Vanaf mei 2018 is een groep bewoners uit de Spieghelstraat bezig om de straat wat fleuriger te maken en te voorzien van zitmogelijkheden. De groep ‘Spieghelstraat Doet & Ontmoet’ wordt steeds groter.  Tijdens Lentekriebels 2019 werden er boomspiegeltuintjes gemaakt en vlak voor de zomervakantie zijn twee fijne ergonomische bankjes en een mooie picknickplaats geopend.

Voor volgend jaar staat de regenton alvast klaar zodat we met Lentekriebels 2020 weer wat bloeiende plantjes kunnen water geven.

Clickframes in de wijk

 

Op dit moment worden locaties uitgezocht op welke ondergrondse vuilcontainers nieuwe clickframes in De Wijert geplaatst kunnen worden. Carolina Vogel van Stadsbeheer Groningen vertelt: ”Zes keer per jaar komt er een boodschap voor de wijk in te hangen op weerbestendig materiaal. Ook stellen wij grijpers en vuilniszakken ter beschikking zodat mensen hun omgeving netjes en schoon kunnen houden en daarmee ook veilig.” Er komt eerst een testfase waarbij gekeken wordt hoeveel mensen willen meewerken om een clickframe te adopteren. Bij gelijke projecten uit andere stadsdelen blijkt dat er veel enthousiasme is van bewoners”. Zal dit ook gelden voor De Wijert? Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@wijkdealdewijert.nl

 

UNIEKE KANS: OPLEIDING MET BAANGARANTIE
SWO Groen biedt werkzoekenden de mogelijkheid om een gratis opleiding te volgen waar je na het behalen van het diploma, verzekerd bent van een betaalde baan bij een van de aangesloten hoveniersbedrijven.

Kandidaten ontwikkelen zichzelf in het groene vak en gaan tijdens de opleiding ook direct aan de slag met leuke projecten in de omgeving. Door deze praktijkgerichte manier van leren en werken is geen dag hetzelfde.

Wij zoeken jou!
Wil jij een uitdagende baan in de buitenlucht en de stad nog mooier maken? Meld je dan nu aan voor de opleiding Hovenier via info@swo-groen.nl of ga naar www.swo-groen.nl
Liever telefonisch contact? Bel dan naar +31 6 18 19 67 04

 

*Wijkdeal Mededelingen*

 • 11, 12 en 13 november: gezondheidscheck in de wijk
  De speciale bus met ‘de gezonde huiskamer’ vandaag, 13 november, nog te bezoeken in De Wijert. Van 10.00 tot 17.00 uur staat de gezondheidsbus aan de Van Lenneplaan.
  In de bus worden onder andere je BMI en je knijpkracht berekend. De test is gratis en wordt afgenomen door een leefstijladviseur. Je hoeft je niet aan te melden en kan gewoon binnenlopen.

 

 • Fruitcafe zoekt meubels!
  Sinds kort is Fruitcafé De Helpende Hand gestart met nieuwe diensten aan te bieden voor en door de wijk. Dit zijn nu nog de klussendienst en de maaltijdservice en wellicht in de nabije toekomst nog wel meer diensten voor én door bewoners. Het fruitcafé heeft o.a. banken, stoelen, tafels, lampen, (bord)spellen nodig. Kun jij het fruitcafé helpen? Ga naar wijert.nl/fruitcafe-zoekt-meubels/voor meer informatie en contact.

 

 • Gezocht: nieuwe voorzitter Platform De Wijert per 1 januari 2020 (2 á 3u per week)
  Platform De Wijert is nog steeds op zoek naar een opvolger van de huidige voorzitter Dennis Broekema. De Gezinsbode heeft Dennis ook geïnterviewd over zijn voorzitterschap. Benieuwd hoe hij deze jaren heeft ervaren en welke kerntaken/vraagstukken de nieuwe Platform voorzitter kan verwachten? Lees het artikel hier.

 

Opening eerste watertappunt in De Wijert

 

Op 29 oktober heeft wethouder Carine Bloemhoff het eerste indoor watertappunt voor SKSG Groningen geopend. De opvang SKSG Klavertje 6, is vanaf nu trotse eigenaar van dit nieuwe initiatief in eigen wijk. De feestelijke opening van het watertappunt was een mijlpaal in de Drinkwater Campagne in De Wijert.

Hiermee wordt water drinken bij de allerkleinsten al de normaalste zaak van de wereld. Ook zijn de posters, die gemaakt zijn van kinderen van verschillende scholen en opvanglocaties met als boodschap ‘WIJ DRINKEN WATER’, voor het eerst geshowd!

Graag zien we jou bij het volgende WIJKDEALCAFÉ!

DONDERDAG 28 NOVEMBER
VANAF 19.30 UUR
WERKPLAATS WIJKDEAL DE WIJERT
VAN SCHENDELSTRAAT 930 oktober 2019

Kom jij naar:

HET WIJKDEALCAFÉ

EEN INTERESSANTE AVOND VOOR DE HELE BUURT

 

Aanstaande donderdag

31 oktober vanaf 19.30u

 

Locatie:

Werkplaats Wijkdeal De Wijert

 

Adres:

Van Schendelstraat 9, Groningen

 

Wijkbewoner? Kom dan zeker even langs a.s. donderdag bij het Wijkdealcafé. Want naast de lekkere hapjes, drankjes hebben we ook een mooie reeks pitches op het programma staan!

 

Het wordt een veelbelovende avond met diverse onderwerpen.

Waar wil jij graag meer over weten?

 

Extra verkeersbijeenkomst voorafgaand Wijkdealcafé

Voordat het Wijkdealcafé van start gaat is er om 18.30 uur nog een aparte verkeersbijeenkomst voor bewoners, ook hier bij ons in De Wijkdeal Werkplaats. Is het door de (verwachte) verkeersdrukte op de Vondellaan nodig om de Nicolaas Beetsstraat af te sluiten? Of zijn er straten die eenrichtingsverkeer zouden moeten worden om sluipverkeer tegen te gaan?

 

Wat vinden de bewoners, die in deze omgeving wonen of werken, hier zelf van? Het antwoord op deze vraag zal projectleider Jarik van der Velde hoogstwaarschijnlijk na de verkeersbijeenkomst zelf met ons kunnen delen. Daarom zal ook hij aanwezig zijn bij het Wijkdealcafé voor een korte pitch.

 

Herinrichting Vestdijklaan en Marcellus Emantslaan

De nieuwe Procesbegeleider van verkeer, Petra Mooi, geeft a.s. donderdag een update over de verkeersdrempels in de Marcellus Emantslaan. Vervolgens zal zij ook de stand van zaken voor herinrichting van de Vestdijklaan pitchen.

 

Een groot aantal huishoudens in De Wijert-Noord heeft vanuit De Wijkdeal een persoonlijke brief ontvangen over de verkeersbijeenkomst (zie het gemarkeerde gebied in Google Maps).

Heb je geen brief ontvangen, maar wil je wel graag komen? Dan kun je dit ons laten weten via info@wijkdealdewijert.nl

 

Groen & Buitenzijn: Resultaat Spieghelstraat

Wijkbewoner en koploper van De Wijkdeal Nathalie van der Vechte zal een pitch geven over het gezamenlijke project in de Spieghelstraat: “Doet & Ontmoet”. Ook zal zij vertellen met wel groene projecten zij nog meer bezig is geweest. Benieuwd naar het resultaat hiervan? Een foto zegt meer dan 1000 woorden, dus kom het zelf bekijken!

 

Wil jij een carrière in het groen?

Werk je graag in de buitenlucht, ben je een aanpakker en wil jij meewerken aan een GROENE en bloeiende stad? Dan is de opleiding tot Hovenier zeker iets voor jou! Naast een diploma mét baangarantie bij een van de aangesloten hoveniersbedrijven, zijn er nog meer voordelen aan dit traject. Benieuwd wat dit dan is? Je hoort het tijdens het Wijkdealcafé!

 

Wat is er mogelijk? Wonen met dementie

Mensen met dementie. Wat is ervoor nodig om toch thuis te kunnen blijven wonen? En als dat niet meer lukt, wat zijn dan de opties? De Koplopers van De Wijkdeal kunnen hopelijk a.s. donderdag hier wat meer over vertellen. Op woensdag 30 oktober zijn zij namelijk aanwezig bij de bijeenkomst “Wonen & Dementie’ van Let’s Gro. Ben je geïnteresseerd in dit onderwerp? Kom dan zeker naar het Wijkdealcafé, want de site van Let’s Gro meldt dat zij inmiddels al aan hun limiet van aanmeldingen zitten.

 

Hoe staat het ervoor met…?

Een leuk topic in de wijk dat geregeld voorbij komt: de opknapbeurt van de nieuwe ‘chillroom’ in het MFC De Wijert/Helpman. Maar hoe staat het er nu voor en wat voor mooie plannen hebben de jongeren met de jeugdwerkers voor de make-over van dit jeugdhonk? We zijn benieuwd naar de nieuwtjes uit deze pitch!

 

EXTRA MEDEDELING:

Samen met de gemeente willen we met én voor de buurt een interessante pilot starten;  het adopteren van de zogeheten poster-clickframes op ondergrondse vuilcontainers in De Wijert.

 

Een container mét kliklijst wordt schijnbaar in verhouding netter achter gelaten dan een zonder kliklijst. Omdat we uiteraard allemaal streven naar een mooie, groene en nette omgeving hebben wij Carolina Vogel van de gemeente gevraagd een pitch te doen om ons hier meer over te vertellen.

 

Graag tot donderdag!

 

Wijkdeal De Wijert

“Samen werken aan de toekomst van de wijk”

 

Contactadres:

Van Schendelstraat 9, Groningen

Telefoon:

0031 (0)6 40 50 79 99

Mail:

info@wijkdealdewijert.nl

Website: www.wijkdealdewijert.nl24 september 2019

Reminder WIJKDEALCAFÉ

Aanstaande donderdag
26 september vanaf 19.30u 

Locatie: 
Werkplaats Wijkdeal De Wijert

Adres:
Van Schendelstraat 9, Groningen

Kom donderdagavond langs bij het Wijkdealcafé en praat mee over de volgende onderwerpen:

 Verkeer & Veiligheid: Verkeersplannen in de wijk 

De Wijkdeal heeft bewoners die wonen rondom Ring Zuid gevraagd deze zomer mee te denken over de verkeersstromen in hun eigen buurt. Koploper Jarik van der Velde zal aanstaande donderdag vertellen wat er gaat gebeuren met de opgehaalde informatie. Wil jij hier meer over weten? Kom dan langs!

Een verkeerskundige van de gemeente heeft samen met omwonenden een plan gemaakt voor de herinrichting van de Vestdijklaan. Wat deze plannen zijn zal zij tijdens het Wijkdealcafé presenteren aan de buurt.

 Groen & Buitenzijn: Resultaat Spieghelstraat 

Wijkbewoner en koploper van De Wijkdeal Nathalie van der Vechte zal een pitch geven over het gezamenlijke project in de Spieghelstraat: “Doet & Ontmoet”. Benieuwd naar het resultaat hiervan? Een foto zegt meer dan 1000 woorden, dus kom het zelf bekijken!

 Meedoen & Samenzijn: De Wijkdeal Werkt! 
De Wijkdeal werkt; óók voor de jeugd. Om deze reden willen wij graag het project ‘kansen voor kinderen’ onder de aandacht brengen in het kader van een gezonde leefstijl. De basisscholen in de wijk gaan daarom aan de slag met een project rondom drinkwater. Benieuwd wat dit inhoudt? Je hoort het op het Wijkdealcafé.

Eelke Wiersma zet zich in voor het creëren van dementievriendelijke wijken. Ook een belangrijk onderdeel in De Wijert. Eelke zal tijdens het Wijkdealcafé vertellen welke bijeenkomsten over dementie er binnenkort in De Wijert gaan plaatsvinden.

‘De Wijert Voedt’ in het MFC heeft de afgelopen keer z’n hoogtepunt met aanmeldingen bereikt! Samen willen wij ervoor zorgen dat dit mooie initiatief kan blijven bestaan. Hoe? Dat vertellen wij jou graag donderdag tijdens het Wijkdealcafé 🙂

VOOR IN DE AGENDA
KOMENDE WIJKACTIVITEITEN:

 

Zaterdag 28 september: BURENDAG DE WIJERT
Tijd: 14.00 – 17.00 uur
Locatie: diverse plekken in de wijk

Ga naar dit event

 

Zaterdag 5 oktober: DE WIJERT BRUIST
Tijd: 16.00 – 20.00 uur
Locatie: MFC, P.C. Hooftlaan 1

Ga naar dit event

Wil jij ook meedenken over ontwikkelingen in De Wijert? Voel je welkom! Kom a.s. donderdag langs voor een hapje én een drankje aan de Van Schendelstraat 9, vanaf 19.30 uur.

Graag tot dan!


Geslaagde derde editie van “De Wijert Voedt”

7 september 2019

 

De derde editie van het druk bezochte ‘De Wijert Voedt’ vond plaats in het MFC op 5 september.

Vooraf is het al een gezellige bedoeling. Buurtbewoners kletsen honderduit met elkaar terwijl vrijwilligers de maaltijd bereiden en op het buffettafel plaatsen. Het wordt een goed gevulde dis.

Vooraf zijn er twee soepen. Broccoli-bloemkool-selderijsoep en broccoli-soep. Verder is de tafel gevuld met 16 andere gerechten waaronder een Turkse pasta-kaasgerecht, mihoen met taugé en diverse groenten, gehaktballen in satésaus, gepofte aardappel, witte bonen en gesneden stokbrood. Ina, voortrekker van dit Wijkdeal de Wijert project, verwelkomt iedereen persoonlijk. Er zijn dik dertig wijkbewoners op deze ‘gered voedsel-maaltijd’ afgekomen.

Met eigen ogen ziet jouw verslaggever dat er wordt genoten van al dit heerlijks en er is genoeg voor iedereen, en dan nog een paar. Wat overblijft mogen de deelnemers meenemen, waarbij, zo zegt Ina, ook moet worden gedacht aan buren of andere naasten die misschien wel wat extra’s kunnen gebruiken. “Als het maar niet wordt weggegooid”, zie ik Ina denken. De mensen zijn flinke opscheppers, met goed gevulde borden zie tevreden gezichten beginnen aan het eten. Even later loopt men voor een tweede keer naar het buffet en soms zelfs drie keer of zelfs vaker. En dat mag: alles moet op! Hier geldt dat een tevreden buik een gevulde buik is.

Ik zit aan tafel bij Ina, dichtbij de bron, dus kan ik haar tussen de happen door vragen stellen. Zo viel mij op dat er geen kinderen waren, tenminste, niet aan tafel. Zij kregen in een andere zaal te eten en dat vond ik vreemd. “We zijn aan het opstarten en weten nog niet vooraf hoe alles gaat lopen. Later, als iedereen bekend is met ‘De Wijert Voedt’ en wij met de gang van zaken, zijn kinderen meer dan welkom.” vertelt ze. “Sterker nog,” vervolgt ze, “ik denk erover na om met een school in De Wijert ook dit te gaan organiseren. Speciaal voor kinderen.” Ina legt uit dat dit een idee in wording is en er is nog niets concreet maar mij lijkt het een prima idee.

De maaltijd wordt afgesloten met heerlijk warm appelkruim gebak en verrassend frisse fruitsalade. Voordat de avond wordt afgesloten druk ik mijn snor. Met als excuus dat ik hierover een verslag ga schrijven maar meer omdat iedereen gaat helpen met het afruimen en afwassen. Nou, mij niet gezien! ?

Tekst: Ruben Valk journalist Wijkdeal De Wijert, Foto’s: Dennis Broekema


 


 Verkeersoplossingen in de wijk

Welkom wijkbewoner! De gemeente is druk bezig met Aanpak Ring Zuid.

Dit heeft mogelijk ook gevolgen voor de straat waar jij in woont. Daarom vragen wij jou om samen met ons na te denken over de verkeersstromen in jouw buurt.

Op de pagina van De Wijkdeal vind je een korte vragenlijst. De onderstaande informatiefilm helpt jou goed op weg om de enquête in te vullen. Alvast bedankt!

Klik hier voor meer info en de enquête!SPRINGKUSSENFESTIVAL DE WIJERT 2019 WEER GROOT SUCCES

Zaterdagmiddag 29 juni j.l. was het springkussenfestival weer een groot succes. Ondanks de hoge temperatuur en de felle zon die het kunststof van de springkussens hier en daar gloeiend heet maakten, was De Wijert jeugd weer druk in de weer in de grote vrachtwagens, op de stormbaan, in de voetbalkooi of op de wilde stier.

Terwijl de ouders onder de bomen enige verkoeling zochten en zodoende ook gezellig even de nieuwtjes uit de wijk uit konden wisselen. Mooi om te zien dat de jeugd zich niets aantrekt van de warmte en dankbaar gebruik maakt van de sportieve middag die hun geboden werd. Voor de verkoeling was er voldoende ijs, limonade en water voorradig. De DJ zorgde voor gezellige muziek om de sfeer helemaal top te maken. Een dankwoord gaat er uit voor alle vrijwilligers die deze middag weer mogelijk hebben gemaakt. Het moet allemaal toch maar weer even gebeuren. Als ik de jeugd zo bezig zag, is een herhaling volgend jaar zeker op zijn plaats.

Tekst en foto’s: Bert Postma.


Borg De Wijert

Eendenplateau wordt plateau “De Wiardt”

Op 19 juni was de inlooppresentatie van de plannen met het Eendenplateau in de vijver hoek Hora Siccamasingel/Jullensstraat.

Zo’n 15 wijkbewoners zagen een tekening van hoe de nieuwe situatie eruit komt te zien. Onder dat eendenplateau liggen namelijk de fundamenten van het steenhuis “De Wiardt”. Een voor die tijd indrukwekkend steenhuis. Dat diende als woonhuis, voor o.a. de burgemeesters-familie Huijnghe en de gravin van Bentheim.

In de 16de en 17de eeuw wordt het meerdere keren verwoest en weer hersteld en ook Bommen Berend verwoest deze “gewaldige costelicke borch” in 1672 tijdens het beleg van de stad. In 1722 is er van het huis niet veel meer over en blijft de naam “De Wijert” over als een vlak gebied ten zuiden van de stad waar men vee liet weiden.

Nieuw plan voor het plateau

Een plek met veel historie dus. Tijdens diverse sessies samen met direct omwonenden vanuit zowel Helpman als De Wijert, en de beide bewonersorganisaties Wijkcomité Helpman en Platform De Wijert, is met de gemeente gesproken over hoe deze plek te markeren als een bijzondere, historische plek. En het mag gezegd, het is een mooi plan geworden.

Het huidige eendenplateau moest toch een onderhoudsbeurt krijgen en dat moment wordt nu gebruikt om in het plateau te laten zien hoe de fundamenten van de kelders van dit huis in de vijver steken. Er komt ook een informatiebord bij dat verhaalt over de historie van deze plek. Bankjes maken het net als nu mogelijk om even te genieten van de omgeving.

Het was een voornaam huis

Op de Hora Siccamasingel geven zogenaamde “kattenogen” in het wegdek dan aan dat het ommuurde voorplein en de toegang via de poort, destijds nog tot onder de huidige flat doorliepen. Het was dan ook een groot en voornaam huis voor die tijd.

De gemeente hoopt eind dit jaar/begin volgend jaar met de werkzaamheden te kunnen beginnen en dan is het eendenplateau getransformeerd naar plateau De Wiardt. Genoemd naar het naam gevende huis dat in onze wijk stond.


Fantastisch midzomerfeest & Buurt BBQ in De Wijert

24 juni 2019

Op 21 juni jl. de langste dag van het jaar, werd er het Midzomerfeest georganiseerd samen met de buurtbarbecue. De kinderen konden zich vermaken in de speeltuin achter het MFC. Het midzomerfeest kwam tot stand vanuit de Speeltuincommissie. Ciska van Hes had net haar afscheidscadeau gekregen en was zichtbaar geroerd, het was een groepsfoto die is genomen tijdens de Buitenspeeldag. En ondertussen werd er druk vlees gebakken op 3 aanwezige barbecues in de buitenhuiskamer tijdens de buurt BBQ!

De Buurt BBQ

Het MFC De Wijert, WIJ De Wijert, Platform De Wijert en Wijkdeal De Wijert zorgden voor de Buurt BBQ. Toen ik ter hoogte van het MFC kwam, werd ik opgewacht door Richard de manager van het MFC, die me naar een plaats in de buitenhuiskamer bracht.

Er was ons van te voren verzocht om producten voor de barbecue mee te nemen, dus ook ik had het één en ander meegebracht. Nauwelijks had ik me geïnstalleerd, of we hadden meteen lol, waaruit je kunt opmaken dat de sfeer er goed in zat. We werden ontvangen met muziek vanaf een geluidsdrager, maar prompt klonk er livemuziek gespeeld door de band Wandering Fire. Deze band bestaande uit 4 mannen en 3 gitaren, zingen zelfgeschreven nummers, over de liefde, het leven en dingen die voorbij gaan. Zo’n 60 personen hebben deelgenomen aan dit feest wat als een mooi resultaat kan worden beschouwd.

Het Midzomerfeest

Na het succesvolle paaseieren zoeken in de speeltuin bij het Multifunctioneel Centrum Helpman/ De Wijert (MFC), kon een 2e activiteit niet uitblijven! De speeltuincommissie voegde de daad bij het woord en besloot het midzomerfeest te laten plaatsvinden tegelijk met de buurtbarbecue. Kinderen lekker spelen, ouders gezellig samen eten.

Afgelopen vrijdagavond was het zover en gelukkig is het droog gebleven!  Maar een beetje gesputter was ook niet erg geweest, dat paste goed bij het feestthema: VUUR, WATER, LUCHT & AARDE.

Nou wat hebben we een plezier gehad!

 • Op de vuurkorf konden broodjes worden gebakken.
 • Met water werden bellengeblazen en zelfgemaakte bootjes konden varen in het zwembadje.
 • Met lucht en water werd een toren van bekers omvergeschoten. En ook de begeleiding moest het soms ontgelden.
 • In de aarde mocht gezocht worden naar goud en edelstenen. Weet u wel zeker dat er ook edelstenen verstopt zijn? We vinden namelijk alleen goud…. Gelukkig kwam later de een na de andere edelsteen boven de grond. Mocht u nog willen schatgraven… in de cirkel tussen de schommels ligt vast nog het een en ander…
 • Als laatste werden er heuse schilderijen gemaakt van zand, natuurlijke kleurstoffen en lijm.

Tekst: Henk Dekker & Nathalie van der Vechte, foto’s: Dennis Broekema26 juni 2019

Reminder WIJKDEALCAFÉ

Aanstaande donderdag
27 juni vanaf 19.30u 

Locatie: 
Innovatiewerkplaats Helpman/de Wijert

Adres:
Van Schendelstraat 9, Groningen

Kom morgenavond langs bij het Wijkdealcafé en praat mee over de volgende onderwerpen:

 Verkeer & Veiligheid: JOUW STEM TELT

De herinrichting van de Van Lenneplaan is door bewoners, ondernemers en Veilig Verkeer Nederland​ geëvalueerd. In dit kader is er een online enquête verspreid voor de gebruikers van het winkelcentrum, waarbij tijdens het Wijkdealcafé de uitkomst hiervan bekend wordt gemaakt. Nieuwsgierig naar de resultaten? Kom dan langs!

Jarik van der Velde komt morgenavond ook een pitch geven en wil graag met de buurt een verkeersplan maken over hoe om te gaan met verkeersstromingen in de wijk. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar het Wijkdealcafé in de Innovatiewerkplaats.

Kunst, Cultuur & Historie: HET RESULTAAT MAG ER ZIJN
Miranda Hesseling, kunstenaar én creatief docent, geeft wekelijks inspirerende schilderlessen aan wijkbewoners in de Innovatiewerkplaats. Door haar ongekende passie voor dit vak, haalt zij de echte kunstenaar bij de deelnemers naar boven. Het resultaat hiervan? Kom naar het Wijkdealcafé en ervaar het zelf!

Ben je ook geïnteresseerd in de schilderlessen van Miranda, op maandagmiddagen vanaf 14.00 uur of maandagavonden vanaf 20.00 uur? Geef je snel dan op via info@wijkdealdewijert.nl. Kosten zijn €25,- voor 8 lessen.

Groen & Buitenzijn: Aanpak Julianapark
Wijkbewoner Pieter Lok zal een pitch geven over de stand van zaken in het Julianapark; hoe de situatie was in het verleden, de huidige conditie van het park en mogelijke plannen voor in de toekomst. Hij wil graag met wijkbewoners c.q. gebruikers van het park een nieuw plan maken met betrekking tot o.a. het onderhoud, beheer en inrichting van het Julianapark. Meer weten? Kom langs!
Meedoen & Samenzijn
NOG MEER HOOGTEPUNTEN
Een groep wijkbewoners is bezig een bewonersbedrijf op te richten. Simone en Herman gaan uitleggen wat dit inhoudt voor de wijk en hoe de groep hier in De Wijert mee aan de slag kan.
Lentis heeft een project lopen met bewoners van begeleid wonen De Wijert. Tijdens het Wijkdealcafé zullen een aantal medewerkers van Lentis meer vertellen over deze ontwikkeling in de wijk.
We hebben Alexander Pruis, een actieve wijkbewoner uit Helpman, uitgenodigd om een presentatie te geven over (het inzetten van) posterborden/clickframes op containers in de wijk. Graag wil hij zijn ervaringen met ons delen vanuit zijn eigen wijk, om te kijken of hiervoor ook belangstelling is in De Wijert.

Ben jij geïnspireerd geraakt en wil je meedenken over ontwikkelingen in De Wijert? Voel je welkom! Kom langs op 27 juni a.s. vanaf 19.30 uur.

 Graag tot dan!21 mei 2019

Reminder WIJKDEALCAFÉ

Aanstaande donderdag
23 mei vanaf 19.30u 

Locatie: 
Innovatiewerkplaats Helpman/de Wijert

Adres:
Van Schendelstraat 9, Groningen

Kom deze donderdag langs bij het volgende Wijkdealcafé en laat je inspireren door succesverhalen, mooie resultaten van afgelopen projecten én krijg van ons een tipje van de sluier van het Wijkdeal zomerprogramma 2019!

 Verkeer & Veiligheid 

De projecten binnen het thema van Verkeer & Veiligheid hebben de afgelopen tijd al wat zichtbare vruchten afgeworpen. Tijdens het aankomende Wijkdealcafé zal er voor dit keer meer focus liggen op andere thema’s, maar doen we nog even een korte terugblik op de bijzondere opening van het ‘Silly Walk’ zebrapad. Een primeur voor Groningen! Bekijk hier de uitzending van OOGTV.

Samen vieren wij de Ramadan!

Een groepje wijkbewoonsters hebben ontzettend hun best gedaan om alle vrouwen uit buurt een heerlijke maaltijd te serveren. Middels een uitgebreid buffet , met gerechten uit verschillende landen, werd er genoten van elkaars gezelschap in het MFC De Wijert. Hoe de wijkbewoners dit zelf hebben ervaren hoor je aankomende donderdag bij het Wijkdealcafé.
 Opknapbeurt van het jeugdhonk: de grote onthulling 
Tijdens de eerste editie van ‘Vier de Lentemarkt’ is er geld opgehaald voor de jeugd in de wijk. Zij willen hun jeugdhonk in het MFC een welverdiende opknapbeurt geven. Maar om dit mooie project te kunnen realiseren was alle steun nodig. Wijkdeal De Wijert en Platform De Wijert hebben daarom een mooie voorjaarsmarkt in de wijk georganiseerd, waarbij middels een speciale donatiekraam geld werd ingezameld en spullen werden verkocht om dit voor de kinderen te kunnen waarmaken! Tijdens het Wijkdealcafé wordt het opgehaalde bedrag voor het eerst officieel bekend gemaakt…
 Ben jij al klaar voor de zomer? Wij wel!  
Achter de schermen zijn we voor  maar vooral mét de wijk – hard aan het werk om weer een actief, leuk, gezellig en uitdagend zomerprogramma klaar te spelen. Nieuwsgierig geworden?
Kom dan zeker langs aanstaande donderdag bij het Wijkdealcafé!
Graag tot dan!

14 mei 2019

Schilderlessen De Wijert

Kunstenaar en Creatief Docent Miranda Hesseling organiseert vanaf 20 mei schilderlessen in De Wijert-Noord. Deze lessen hebben het thema: verbinding met jouw wijk. Samen met een stadsgids wordt er een bijzondere wandeling gemaakt in De Wijert om de kracht en schoonheid van de wijk de ontdekken. Onder professionele begeleiding kan jij als deelnemer jouw creativiteit kwijt. Jouw inspiratie op de kunst, cultuur en historie van de wijk werk je verder uit op schildersdoek.

De lessen worden elke week (8x) gegeven op de maandagmiddagen van 14:00 tot 16:00 uur en de dinsdagavonden van 20:00 tot 22:00 uur in de Innovatiewerkplaats (Van Schendelstraat 9). Je kunt zelf een voorkeursdag aangeven voor de schilderlessen. Na 8 weken wordt er een gezamenlijke tentoonstelling gehouden van het werk dat is ontstaan binnen de lessen.

START LESSEN
– De eerste les op maandag start op 20 mei vanaf 14u
– De eerste les op dinsdag start op 21 mei vanaf 20u

KOSTEN
– De totale kosten zijn 25 euro voor 8 lessen
– De benodigde materialen zijn bij de kosten inbegrepen

AANMELDEN
– Bevestig jouw aanmelding, met voorkeursdag naar info@wijkdealdewijert.nl
– Aanmelden kan uiterlijk t/m 19 mei a.s.


24 april 2019

WIJKDEALCAFÉ

Aanstaande donderdag
25 april vanaf 19.30u 

Locatie: 
Innovatiewerkplaats Helpman/de Wijert

Adres:
Van Schendelstraat 9, Groningen

Kom morgenavond langs bij het Wijkdealcafé en praat mee over de volgende onderwerpen:

 Verkeer & Veiligheid 

Koploper Dennis Broekema zal de laatste stand van zaken over het Silly Walk zebrapad pitchen en de aanwezigen uitnodigen voor de ingebruikname van de Silly Walk door de wethouder en de leerlingen van de Brederoschool.

Aafke Hania van Veilig Verkeer Nederland, gaat morgenavond iets vertellen over de actie die een aantal wijkbewoners aan de Van Lenneplaan hebben uitgevoerd. Daarnaast wil Aafke ook graag in gesprek met een aantal bewoners om het te hebben over mogelijke verkeersoplossingen bij het winkelplein. Wil jij hierover meepraten? Kom dan zeker langs!

Kunst, Cultuur & Historie
Miranda Hesseling, kunstenaar én creatief docent wil wijkbewoners kennis laten maken met de ‘verborgen’ schoonheid van de wijk. Wat is er aan kunst en historie in de wijk? En hoe kun jij dit vertalen op doek met acrylverf en kwasten?

Miranda organiseert vanaf halverwege mei wekelijkse schilderlessen voor de wijk in de Innovatiewerkplaats op de maandagmiddagen en dinsdagavonden. Wil je hier meer over weten? Kom dan naar het Wijkdealcafé of mail naar info@wijkdealdewijert.nl

 Groen & Buitenzijn 
De zomer komt eraan! Dat betekent mooie groen en bloei projecten op het programma. Procesbegeleider van Groen & Buitenzijn vertelt de stand van zaken binnen dit thema en studenten van Terra MBO, vertellen iets over de afgelopen ecologische wijkwandeling in de wijk. Georganiseerd voor buurtbewoners.
 Meedoen & Samenzijn 
Op zaterdag 11 mei wordt er in De Wijert een lentemarkt georganiseerd onder de noemer: “Vier de lentemarkt”!!
Dit gaat plaatsvinden aan de Van Lenneplaan Noord van 14 – 17 uur. Tijdens het Wijkdealcafé zal het organisatieteam hier meer over vertellen. 

Wij hopen op jouw aanwezigheid morgenavond bij het Wijkdealcafé. Uiteraard onder het genot van een hapje én een drankje.

Graag tot dan!4 april 2019

Silly Walk Zebrapad

Er komt een Silly Walk zebrapad in de wijk. Op deze zebra steek je op een ludieke (en veilige) manier over, zoals in het filmpje van Monty Python met John Cleese van The Ministry of Silly Walks. In overleg met de Brederoschool is de locatie voor de zebra gekozen. Het wordt de zebra in de Bordewijklaan, aan de oostkant van de kruising met De Mérodelaan en de Queridolaan.

Natuurlijk komt er een feestelijke opening. Deze zal half mei plaatsvinden. Houdt voor de exacte datum de website in de gaten.28 maart 2019

Reminder WIJKDEALCAFÉ

Aanstaande donderdag
28 maart vanaf 19.30u 

Locatie: 
Innovatiewerkplaats Helpman/de Wijert

Adres:
Van Schendelstraat 9, Groningen

Kom morgenavond langs bij het Wijkdealcafé en praat mee over de volgende onderwerpen:
 Groen & Buitenzijn 
Moestuinen in De Wijert
Een wens vanuit de wijk is het aanleggen van meer moestuinen in De Wijert. Heb jij als bewoner een suggestie voor een geschikte locatie of ideeën voor de beplanting in de moestuin? Geef jouw mening tijdens het aankomende Wijkdealcafé.
Geef je op voor de ecologische wandeling in de wijk
Studenten van Terra MBO organiseren samen met de SWO Hoveniers een ecologische wandeling in de wijk. Deze wandeling vindt plaats op 24 april vanaf 13.30 uur. Wil je meer weten over deze excursie of lijkt het je leuk om mee te wandelen? Kom dan langs bij het Wijkdealcafé of mail naar wijkwandeling@stichtingdoet.nl.
 Verkeer & Veiligheid 
Snelheidsmetingen in de wijk
Naar aanleiding van verzoeken uit de wijk zijn er snelheidsmetingen gehouden in de Werumeus Buningstraat en Marcellus Emantslaan. Morgenavond tijdens het Wijkdealcafé vertelt een verkeerskundige van  de gemeente iets over de resultaten van deze metingen.Veilig oversteken in De Wijert
Het eerste Silly Walk zebrapad van Groningen komt nu definitief naar De Wijert! Benieuwd naar de stand van zaken van dit project? Kom dan langs, want morgen wordt onder andere de locatie van de Silly Walk onthuld…
 Bouw & Duurzaamheid 
Oproep voor Energiecoaches in de wijk
Binnen het thema Bouw & Duurzaamheid gaat er speciale aandacht uit naar het project ‘Energiecoaches’. Wij zoeken wijkbewoners die meer willen weten over hoe je bewust om kan gaan met energie, en deze kennis ook onder de aandacht wil brengen bij buurtbewoners.Energiecoaches kunnen, na het behalen van een certificaat, in de eigen buurt wijkbewoners helpen en informeren over hoe de energierekening naar beneden kan. Is dit wat voor jou en wil je meer weten over dit project? Kom dan langs bij het Wijkdealcafé of mail naar info@wijkdealdewijert.nl
 Meedoen & Samenzijn 
Welke beweegtoestellen wil jij in de wijk?
Koploper Ronald Bakker van De Wijkdeal, zal tijdens het Wijkdealcafé een pitch houden over nieuwe beweegtoestellen in de wijk. In samenspraak met de gemeente kunnen deze beweegtoestellen worden geplaatst op het binnenterrein van het nieuw te bouwen MFA De Wijert.
Ronald wil graag, in overleg met de aanwezigen van het Wijkdealcafé, weten welke beweegtoestellen hiervoor geschikt zijn om gezamenlijk tot een mooi ontwerp te komen.Het Free Café is gestart
Vorige week donderdag, 21 maart, vond in het Fruitcafé het eerste Free Café plaats. Er werd heerlijk gegeten en ook de wijkbewoners hebben genoten van het eerste Free Café. Tijdens het Wijkdealcafé zal wijkbewoonster Ina, samen met twee studenten van de Hanzehogeschool, meer vertellen over het afgelopen Free Café en zullen zij tevens een oproep doen aan de aanwezigen om mee te denken over de volgende editie van het Free Café.Sociale koelkast wordt definitief geplaatst
Onlangs hebben wijkbewoners tijdens een bijeenkomst input gegeven over het plaatsen van een sociale koelkast in de wijk. Benieuwd wat hier is uitgekomen en waar de koelkast komt te staan? Kom langs, want dit wordt morgenavond bekend gemaakt!
 Jongeren presenteren film voor nieuwe chillroom 
De chillroom in het MFC is toe aan een opknapbeurt. Een groepje jongeren tussen de 8 en 12 jaar zal tijdens het Wijkdealcafé een speciale oproep doen aan de wijkbewoners om dit samen te kunnen realiseren. Dit doen ze door middel van het presenteren van een leuke film die ze zelf hebben gemaakt.

Wij hopen op jouw aanwezigheid morgenavond bij het Wijkdealcafé. Uiteraard onder het genot van een hapje én een drankje.

Graag tot dan!6 maat 2019

Wil jij graag werken in het groen? En onze wijk nog weer wat mooier maken dan die al is? De Wijkdeal werkt aan het groen en jij kan meedoen!

Carrière in het groen?
Wij bieden jou een opleiding mét baangarantie.

Bekijk onze nieuwste film: De Wijkdeal Werkt!

Wil jij ook een opleiding volgen tot (assistent) Hovenier én baangarantie bij een van de drie aangesloten hoveniersbedrijven?
Kijk dan op www.swo-groen.nl of meld je direct aan!
Aanmelden Participatiebaan

SWO Hoveniers gebruiken De Wijert als proeftuin

In de Groningse wijk, De Wijert, is een traject gestart met SWO: Samenwerkende ondernemers. SWO bestaat uit drie hoveniersbedrijven waarin wordt samen gewerkt met Wijkdeal De Wijert en Terra Next, met als doel het ‘vergroenen’ van de openbare ruimte en verbeteren van het onderhoud van de wijk.

Op deze manier worden tegelijkertijd werk- én opleidingsplekken gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De mogelijkheid voor een carrière in het groen is zo een bereikbaar perspectief geworden. Bewoners en ondernemers in de wijk hebben aan groen en beter beheer, prioriteit gegeven binnen De Wijkdeal.

Wij zoeken jou!
Werk je graag in de buitenlucht en ben je een aanpakker? Dan is de opleiding tot Hovenier zeker iets voor jou. In dit participatiebaan-traject* krijg je de kans jezelf te ontwikkelen in het groene vak en werk je samen met een enthousiast team om de wijk schoner en groener te maken. Door de praktijkgerichte manier van werken is geen dag hetzelfde en kun je gelijk de handen uit de mouwen steken!

Wat bieden wij?

 • Een leuke, afwisselende baan in de buitenlucht
 • Werken in een gezellig en gedreven team
 • Een premie van €600,- per half jaar, met behoud van uitkering
 • Begeleiding van een ‘Coach Meedoen’
 • Een erkend diploma na afronding van de opleiding
 • Baangarantie bij een hoveniersbedrijf

*Kom jij in aanmerking voor een participatiebaan? Lees de voorwaarden op de website van de gemeente Groningen.26 februari 2019

DEZE DONDERDAG IS ER WEER WIJKDEALCAFÉ!

DONDERDAG 28 FEBRUARI
VANAF 19.30 UUR
INNOVATIEWERKPLAATS HELPMAN/DE WIJERT

Graag tot dan!18 februari 2019

Sinds vorig jaar doen wij met de buren ons eigen groenonderhoud rond onze huizen en het binnenterrein. De FPC Dr. S. van Mesdag heeft voor ons prachtige plantenbakken gemaakt die we via Wijkdeal De Wijert mochten ontvangen. Lefier heeft ons tuinaarde gedoneerd en wij gaan als buren zelf zeer binnenkort mooie planten aanschaffen voor in deze bakken. Dit om een klein stukje van onze wijk nog weer wat mooier te maken. Samenwerken zoals de wijkdeal bedoelt is. ????

Namens de bewoners van het pleintje Couperusstraat / Werumeus Buningstraat.7 februari 2019

Winkelcentrum Van Lenneplaan

De verkeerssituatie aan de Van Lenneplaan is een terugkerend onderwerp in het Wijkdealcafé. Of het nu gaat om laden en lossen, parkeren of veilig oversteken, het is nog steeds wennen aan de nieuwe situatie bij het winkelcentrum. Een aantal bewoners gaat, samen met een medewerker van Veilig Verkeer Nederland, kijken naar het gedrag op en rond het winkelplein. Een volgende stap is proberen het gedrag zodanig te beïnvloeden dat het gevoel van veiligheid op het plein toeneemt. Wilt u meedoen met deze groep dan bent u van harte welkom. U kunt zich aanmelden via info@wijkdealdewijert.nl

Silly-Walk zebrapad

Een bijzondere wens van wijkbewoners is de aanleg van een ‘Silly-Walk’ zebrapad. Een oversteekplaats waar je uitgenodigd wordt om met een ‘raar loopje’ over te steken. Geïnspireerd op Monty Python’s sketch ‘ The Ministery of Silly Walks’. Misschien herinnert u zich dit nog wel uit de jaren ‘70. Initiatiefnemer Dennis Broekema is samen met een verkeerskundige van de gemeente Groningen op zoek naar een goede locatie in de wijk. Ook hier geldt, weet u een goede plek voor het zebrapad of wilt u meedoen, meldt u aan via info@wijert.nl28 januari 2019

DONDERDAG 31 JANUARI | 19.30 – 21.30 UUR
WIJKDEALCAFÉ

Het is weer tijd voor het volgende Wijkdealcafé!
Op donderdag 31 januari steken o.a. bewoners, ondernemers en professionals de koppen bij elkaar om ideeën uit te wisselen en samen plannen te maken om de wijk nog meer te verbeteren.
Datum: donderdag 31 januari
Tijd: vanaf 19.30 uur
Adres: Van Schendelstraat 9, Innovatiewerkplaats Helpman/de Wijert
Meer weten over de Wijkdeal?
Stuur dan een e-mail naar info@wijkdealdewijert.nl of kijk op
www.wijkdealdewijert.nl

23 november 2018

Laat je inspireren en denk mee op het volgende
Wijkdealcafé!

Wat zijn jouw ideeën voor een groene, veilige en schone wijk?

Na een vruchtbare avond tijdens het vorige Wijkdealcafé kijken we uit naar de volgende bijeenkomst aanstaande donderdag in de innovatiewerkplaats.

Vorige keer hebben studenten frisse en originele ideeën voor in de wijk gepresenteerd en zijn buurtbewoners, ondernemers en professionals met elkaar in gesprek gegaan om te kijken hoe er samen gewerkt kan worden om de wijk een stukje mooier te maken.

Nu is het tijd voor actie!
Wil jij als ondernemer of buurtbewoner graag aan de slag gaan om jouw buurt in de wijk aan te pakken? Kom dan zeker langs bij het volgende Wijkdealcafé!

UITNODIGING WIJKDEALCAFÉ
Donderdag 29 november vanaf 19.30u 

Locatie: 
Innovatiewerkplaats Helpman/de Wijert

Adres:
Van Schendelstraat 9, Groningen

 16 november 2018

Wat is de wijkdeal eigenlijk? Onlangs is er een prachtige film gemaakt over de wijkdeal met wat interviews met een aantal belangrijke stakeholders.

 

 

 

 

 

 

Bekijk de film hier:1 november 2018

DE WIJKDEAL WERKT!

Wijkdeal De Wijert staat vandaag met SWO en TerraNext op het Werkfestival Groningen.

Het SWO traject, bestaande uit drie hoveniersbedrijven, zet zich in voor een maatschappelijk doel; het verbeteren van de openbare ruimte, creëren van opleidingsplaatsen en meer banen in het GROEN!

Door deze mooie samenwerking zorgt De Wijkdeal voor meer groen in de wijk en krijgen kandidaten aan het einde van het traject een erkend diploma als Assistent Hovenier mét baangarantie.

Wil jij ook een opleiding volgen en een participatiebaan als Assistent Hovenier?
Meld je dan aan via info@wijkdealdewijert.nl

“Samen werken aan de toekomst van de wijk”26 oktober 2018

Uitnodiging WIJKDEALCAFÉ

Beste bewoner, ondernemer en/of betrokken ‘Wijkdealer’,

Graag nodigen wij jou uit voor het 6e Wijkdealcafé op:
Donderdag 1 november vanaf 19.30u 

Locatie: 
Innovatiewerkplaats Helpman/de Wijert

Adres:
Van Schendelstraat 9, Groningen

SAMEN AAN DE SLAG:
WERKGROEPEN NU OOK BIJ HET WIJKDEALCAFÉ!

In de wijk zijn we met z’n allen hard bezig om De Wijert veiliger, duurzamer, socialer en groener te maken. Dit lukt alleen als we het SAMEN DOEN en SAMEN WERKEN.

Jouw aanwezigheid is daarom heel belangrijk! Kom vanaf volgende week meedoen en meewerken aan de thema’s: Groen & Buitenzijn, Verkeer & Veiligheid, Bouw & Duurzaamheid, Meedoen & Samenzijn, Kunst, Cultuur & Historie.

Op deze manier blijft het Wijkdealcafé dé ideale plek om elkaar te ontmoeten, van elkaar te leren en ideeën uit te wisselen.

DE WIJKDEAL WERKT.

Tijdens het volgende Wijkdealcafé willen we graag de Wijkdeal website onder de aandacht brengen, maar ook de nieuwe vacatures op de website presenteren!

De Wijkdeal is op zoek naar enthousiaste kandidaten voor de volgende participatiebanen:

– Assistent Hovenier
Voor een carrière in het groen!  (opleiding en baan)

– Wijkjournalist 
Word de nieuwsjager van de wijk!

– Facilitair- en Schoonmaakmedewerker IWP
De Innovatiewerkplaats heeft jouw hulp hard nodig!

– Winkelmedewerker Fruitcafé de Helpende Hand
Kom werken bij gezondste ontmoetingsplek in De Wijert!

Interesse of meer weten?
Ga dan naar de vacature pagina van de Wijkdeal of klik op de onderstaande button.

 

Nog een laatste leuke mededeling…

Aankomende donderdag zal het mooie duo Theo (Procesbegeleider Meedoen & Samenzijn) en Thea (onze ‘groene buurtwacht’) iedereen een warm welkom heten in het pand van IWP.

Ben jij al betrokken bij de Wijkdeal of wil jij als WIJKBEWONER of ONDERNEMER jouw stem laten gelden om samen met elkaar de wijk te verbeteren? Kom dan zeker langs om elkaar te ONTMOETEN onder het genot van een hapje en een drankje.

Graag tot donderdag!24 oktober 2018

Eem prachtig artikel in de gezinsbode

Onkruid vergaat niet? In De Wijert wel

Burgerparticipatie: het lijkt steeds groter en belangrijker te worden. In de Wijert zijn ze er maar wat blij mee. Onkruid en zwerfafval worden eindelijk de kop ingedrukt.

Door Vincent Trechsel

De inwoners van de wijk De Wijert moeten er nog even aan wennen. Een grote groep mensen plots voor de deur, die binnen no-time de bloei en snoei op zich neemt. Wie zijn die lui, gehuld in oranje hesjes waarop met koeienletters de letters SWO prijken? Een initiatief van drie groenbedrijven uit de regio, die samen met de gemeente Groningen, Terra Next en Wijkdeal De Wijert een maatschappelijk doel voor ogen hebben. Die partijen gaan samen met werkzoekenden de openbare ruimte verbeteren. En laat nou net daar in De Wijert enorme behoefte aan zijn.

Tijdens de zogenoemde Stemweek die eind vorig jaar werd gehouden in de wijk kwam dat heel duidelijk naar voren. „Inwoners konden toen stemmen op projecten die zij belangrijk achtten voor hun woonomgeving”, vertelt Mickey Ras namens Wijkdeal. „Daar kwam het groen en buitenzijn als belangrijkste uit de bus.” In zo’n Stemweek geven inwoners aan aan welke projecten in hun wijk moeten worden gewerkt. Dat werken moeten ze vervolgens wel zelf doen. Het is een manier die de gemeente Groningen nu een tijdje hanteert. „In menig wijk wordt zo gewerkt aan bijvoorbeeld verkeer en veiligheid, duurzaamheid of bijvoorbeeld het strijden tegen eenzaamheid onder ouderen. Een nieuwe vorm van democratie, zeg maar.”

Burgerinitiatief

In De Wijert kwamen dus het buitenleven en het groen als winnaar uit de bus. En dus werd er gezocht naar een manier waarop dat verbeterd kon worden en een manier waarop bewonersparticipatie gehandhaafd werd. De inwoner geeft aan wat hij wil, maar moet vervolgens wel meedenken en -werken aan de uitvoer. In het zuiden van de stad – waar de werkgelegenheid volgens Ras relatief laag ligt – gaan ze echter een stapje verder. Daar is dus een werk- en leertraject aan dit burgerinitiatief gekoppeld. “Mensen uit de stad met een uitkering krijgen als aanvulling op hun uitkering de mogelijkheid om aan de slag te gaan als assistent-hovenier”, legt Ras uit. „Aan het eind van de opleiding, ontvangen de deelnemers een diploma en twee keer per jaar een premie van zeshonderd euro.”

De hoveniers in wording zijn nu vijf weken bezig en de energie spat er nog steeds vanaf. Dat ziet ook Kor Hooijer, die voorman is van één van de groepen. Hij leert de mensen hoe een hovenier werkt, welke gereedschappen er precies nodig zijn, en welke planten nu eigenlijk tot het onkruid behoort. „Inheemse kruiden, hè”, verbetert hovenier Hooijer lachend. „Tegenwoordig heet dat geen onkruid meer. Deze mensen mogen 150 soorten uit hoofd leren. Maar de boeken worden er zelfs in hun pauzes bij gepakt, dus leergierig zijn ze wel.”

Wie nieuwsgierig is naar Wijkdeal De Wijert, het SWO-traject of de andere initiatieven vanuit de burgerparticipatie, kan langsgaan bij De Innovatiewerkplaats aan de Van Schendelstraat 9.

Bron: GezinsbodeUITNODIGING WIJKDEALCAFÉ

Graag nodigen wij jou uit voor het 5e Wijkdealcafé op:
Donderdag 27 september vanaf 19.30u 

KOM LANGS EN DOE MEE
Maak kennis met de Wijkdeal, wissel ideeën uit
én geniet van een hapje en een drankje.

Zet jezelf op aanwezig via de onderstaande button of kom spontaan!

Ik ben erbij
Locatie: 
Buurtkamer van het Multifunctioneel Centrum
(MFC) De Wijert/Helpman
Adres:
P.C. Hooftlaan 1, Groningen
Tijdens het Wijkdealcafé staat ontmoeting centraal.
Betrokken bewoners die al actief zijn in de Wijkdeal wisselen ideeën uit met nieuwe geïnteresseerden. Het Wijkdealcafé is een informele en gezellige manier om meer te weten te komen over de thema’s en projecten van de Wijkdeal.
De vijf hoofdthema’s vanuit de WIJKDEAL zijn:
Groen & Buitenzijn, Bouw & Duurzaamheid, Verkeer & Veiligheid,
Meedoen & Samenzijn en Kunst, Cultuur & Historie.  

Het Wijkdealcafé is iedere laatste donderdag van de maand. Vanaf september nodigen we steeds een betrokken wijkbewoner uit die veel voor de Wijkdeal doet. Deze maand stellen we je graag voor aan Thea de Groot.

“De Wijert is mijn thuishaven.”

Zo beschrijft Thea haar verbinding met de wijk. Ze is graag in contact met mensen en zeker niet bang om haar handen vies te maken.

Het thema Groen & Buitenzijn is voor haar dan ook erg belangrijk en zet zich in voor groene activiteiten. Ze loopt graag haar ronde door de wijk om te zorgen dat alles er netjes bij staat en helpt bij het opknappen van de moestuin bij het MFC.

Heb jij ook groene vingers of wil je meer betekenen voor de wijk? Kom dan volgende week donderdag gewoon even langs.


Rond 20.30 uur zal Mickey Ras van het Communicatieteam aanschuiven voor een goed gesprek.Heb je bijvoorbeeld vragen over de promotie rondom de Wijkdeal activiteiten of heb je suggesties voor de Wijkdeal website? Ze hoort het graag!
Kun je a.s. donderdag
niet aanwezig zijn, maar heb je toch vragen voor het communicatieteam van Wijkdeal De Wijert? Mail dan gerust naar
info@wijkdealdewijert.com


25 juli 2018

Wijkdealcafé dit keer in MFC!

Graag nodigen wij jou uit voor het 4e Wijkdealcafé op:
Donderdag 26 juli vanaf 19.30u 
mét een hapje en een drankje

Locatie: 
Buurtkamer of Buurttuin van het Multifunctioneel Centrum
(MFC) De Wijert/Helpman
Adres:
P.C. Hooftlaan 1, Groningen

Kom gezellig langs! Wil je kennis maken met de WIJKDEAL en ben je benieuwd wat er allemaal speelt in de wijk? Of ben je al betrokken bij Wijkdeal De Wijert en wil je onder het genot van een hapje en drankje met elkaar ideeën uitwisselen?

Nathalie van der Vechte en Janet Postema verwelkomen je graag a.s. donderdag in het MFC, waarbij het creëren van een gezellige, laagdrempelige sfeer en goede gesprekken voorop staan.


Kom dus zeker even langs, want dit is voorlopig het
laatste Wijkdealcafé voor de zomervakantie! 

Meer weten over het Wijkdealcafé? Mail dan naar janet.postema@wij.groningen.nl4 juli 2018

Uitnodiging themabijeenkomst 17 juli | Wijk Energieplan De Wijert (vanuit Wijkdeal De Wijert)

Graag nodigen wij u uit voor de themabijeenkomst Wijk Energieplan De Wijert vanuit het thema ‘Bouw en Duurzaamheid’ van Wijkdeal De Wijert:

 

·      Dinsdag 17 juli, 19:30-21:30

·      Locatie: Innovatiewerkplaats Helpman / De Wijert, Van Schendelstraat 9, Groningen

 

Wat gaan we doen?

De gemeente Groningen maakt samen met alle partijen in De Wijert als één van de eerste wijken in de stad een Wijk Energieplan (WEP). Met dit plan wordt duidelijk wat we kunnen gaan doen om De Wijert energieneutraal te maken.

U bent welkom om mee te denken over het concept Wijk Energieplan dat er nu ligt en om hiervoor nieuwe input te leveren. Zo maken we samen de eerste stappen richting De Wijert energieneutraal.

In het Wijk Energieplan nemen we natuurlijk ook de ‘Bouw en Duurzaamheid’ ideeën mee die zijn genoemd tijdens de Wijkdeal Cafés!

Graag tot 17 juli!

Met vriendelijke groet, namens de gemeente Groningen,

Johan Duut

Boy Zelle28 juni 2018

Uitnodiging Wijkdealcafé

Graag nodigen wij jou uit voor het 3e Wijkdealcafé op:
Donderdag 28 juni vanaf 19.30u tot 21.30u mét een hapje en een drankje!Locatie: Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert
Van Schendelstraat 9, Groningen
Terugblik 2e Wijkdealcafé
Donderdagavond 31 mei vond het tweede Wijkdealcafé plaats.
Zo’n 40 mensen kwam langs om onder het genot van een hapje en een drankje kennis te maken met de Wijkdeal of mee te werken aan één van de verschillende projecten.
Meedenken, meedoen, om hulp vragen of gewoon meer informatie.
Het kan allemaal.
Meld je aan of kom spontaan langs!
Voor wie nog niet betrokken is bij de Wijkdeal maar wel belangstelling heeft om mee te doen, meld je aan via de onderstaande button of stuur een mail naar info@wijkdealdewijert.nl


18 mei 2018

Tweede Wijkdealcafé in De Wijert over actuele projecten

Donderdag 31 mei is er in De Wijert een Wijkdealcafé, van 19.30 uur tot uiterlijk 21.30 uur, in de Innovatiewerkplaats, Van Schendelstraat 9. U kunt inlopen wanneer u wilt en aansluiten bij wat er op dat moment in het café gaande is. Er zal met name over projecten en activiteiten gesproken worden binnen de thema’s Groen & Buitenzijn en Meedoen & Samenkomen. Het Wijkdealcafé heeft een informeel en gezellig karakter, terwijl er toch spijkers met koppen geslagen worden. Wijkdeal De Wijert is namelijk druk bezig met de realisatiefase, wat betekent dat u steeds meer zichtbare resultaten van de Wijkdeal zult tegenkomen in de wijk. Wijkdeal De Wijert is een vorm van lokale democratie waarbij bewoners meebeslissen over verbeteringen in de wijk.10 mei 2018

Feestelijke opening Pannakooi van Wijkdeal De Wijert

Door in één keer de bal in een geblindeerd doel te schieten, nam Fc Groningen-jeugdspeler Tapmahoe Sopacua de pannakooi naast het MFC op 2 mei jongstleden officieel in gebruik. Kinderen uit de buurt hadden aangegeven behoefte te hebben aan een omheind trapveldje waar pannavoetbal kan worden gespeeld. Bij pannavoetbal, een vorm van straatvoetbal, gaat het er om je tegenstander met behendige bewegingen met de bal te slim af te zijn. Ronald Bakker, aanjager van dit project, is blij dat het veldje binnen amper twee maanden is gerealiseerd. Ook is er een nieuw hek tussen de flat en het MFC neergezet. Dit alles is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van Wijkdeal De Wijert, het MFC die tevens haar grond hiervoor beschikbaar stelt en de woningcorporatie De Huismeesters. Ook de scholen de Tamarisk en de Brederoschool hebben zich voor hun leerlingen ingespannen. Na de officiële opening werden er toernooien door deze jeugdspelertjes gespeeld. De winnaar

Achmed Elkhier mocht na afloop een gesigneerde bal met de namen van de FC Groningen-spelers in ontvangst nemen. Achmed won in een één tegen één-duel met 2-1.

Tekst: Henk Dekker

Foto’s: Mickey Ras


27 april 2018

Uitnodiging bijeenkomst Wijkdeal de Wijert: Groen en Buiten Zijn op woensdag 9 mei
Beste bewoners van de Wijert,

 

Zoals u weet is Wijkdeal De Wijert de nieuwe manier van samenwerken tussen alle partijen in de wijk. Bewoners, ondernemers, scholen, instellingen en de gemeente slaan de handen ineen om de wijk mooier en beter te maken. Tijdens één van de spel-avonden of de stemweek eind 2017 heeft u aangegeven mee te willen denken én doen om het thema “Groen en Buiten zijn” verder handen en voeten te geven. Hierover het hebben we tijdens het Wijkdealcafé van 23 februari verder gepraat, en nu is het tijd voor actie.

 

Op woensdag 9 mei organiseren we de bijeenkomst over het thema “Groen en Buiten zijn”. We gaan dan bepalen wie concreet met welke projecten aan de slag gaat, en hoe. Het zijn projecten die te maken hebben met bijvoorbeeld onderhoud van het groen, met moestuinen, adoptieafvalbakken, en schone straten. Doet u mee?

 

U bent van harte welkom op 9 mei in de Innovatiewerkplaats, van Schendelstraat 9. We beginnen om 19:00u en stoppen om uiterlijk 21:00u.

 

Zegt het voort, als u anderen kent die graag mee willen doen is dat des te mooier.

 

Hopelijk tot 9 mei!

 

Met vriendelijke groet,
dhr. Anne-Krijn Piersma
stadsdeelbeheerder Zuid
Stadsbeheer
Gemeente Groningen

 


22 maart 2018

Wilt u weten welke projecten uit de Wijkdeal zijn gekomen? Je kunt het terugvinden in het Stemboekje. Het stemboekje vind je hieronder:


14 maart 2018

Eerste Wijkdealcafé De Wijert een groot succes!

Donderdagavond 22 februari vond het eerste Wijkdealcafé De Wijert plaats. Met een opkomst van meer dan 60 mensen was het een groot succes!

Tijdens de stemweek eind 2017 hebben bijna 900 betrokkenen uit  De Wijert hun stem uitgebracht en dat heeft geresulteerd in een top  10 van projecten (link naar de top 10 van projecten ) die als eerste uitgevoerd gaan worden. Met het eerste Wijkdealcafé hebben we een begin gemaakt met de uitvoering van die projecten. Van stemmen naar doen!

Alle stemmers waren voor het Wijkdealcafé uitgenodigd en met ruim 60 mensen hebben we in groepjes gewerkt aan de vervolgstappen. Tevens werden deze avond veel nieuwe connecties gelegd. Ondernemers hebben elkaar gesproken, professionals en buurtbewoners hebben elkaar ontmoet. Gelijkgestemden wisten elkaar te vinden met als doel om projecten vanuit de Wijkdeal te verwezenlijken.

Meer informatie over vervolgstappen en een datum voor het volgende Wijkdealcafé volgen binnenkort.

Voor wie nog niet betrokken is bij de Wijkdeal maar wel belangstelling heeft om mee te doen, meld je aan via info@wijkdealdewijert.nl  of kom langs bij het volgende Wijkdealcafé.

Samen werken we aan de toekomst van onze wijk!


12 februari 2018

Uitnodiging WijkdealCafé 22 februari as.

Van STEMMEN naar DOEN!

De stemmen zijn geteld en de top 10 van projecten is gekozen. Nu is het tijd om de Wijkdeal projecten te realiseren! Op jouw stemformulier of tijdens de bijeenkomsten heb je aangegeven aan de Wijkdeal mee te willen denken, ontwikkelen of mee te willen doen. Daarom nodigen we jou uit voor het eerste Wijkdeal Café waar we met elkaar aan de slag gaan om van deze projecten een succes te maken!

 

Datum:                22 februari 2018

Tijd:                     19.30 tot 21.00 uur

Locatie:               Innovatiewerkplaats, Van Schendelstraat 9

Aanmelden:       Meld je aan via info@WijkdealDeWijert.nl , dat waarderen we zeer!

 

Ken je iemand die ook enthousiast is? Neem hem of haar vooral mee.

Kom naar het Wijkdeal Café, want we gaan LOS!

Lees hier meer over alle Wijkdeal Projecten en de Top 10 waar we mee gaan starten


17 januari 2018

Wijkdeal De Wijert, wat is dat?

 


13 december 2017

Zie hieronder de definitieve top 10 van de stemweek van Wijkdeal De Wijert:

En hieronder de definitieve uitslag van alle getelde stemmen:


8 december 2017

Na de voorlopige uitslag van de stemweek voor de Wijkdeal afgelopen zaterdag, is inmiddels ook de definitieve uitslag bekend. De stemmen zijn nog een keer nagelopen en opgeteld en een aantal dubbelingen en onvolkomenheden is uit de uitslag gehaald. Dit heeft er toe geleid dat de nummer 1 en 2 zijn omgedraaid. In de definitieve uitslag staat daarom ‘schoonhouden van de wijk’ op 1 en ‘outdoor recreatie’ op 2. Voor het vervolg heeft dit geen consequenties: met zoveel mogelijk projecten uit de top 10 gaan we komend jaar het eerst aan de slag.

 

 


2 december 2017

De uitslag is bekend!

Er hebben 866 mensen gestemd tijdens de stemweek van Wijkdeal De Wijert. Dit is een zeer mooie opkomst. De stemmen zijn geteld en met deze Top 10 gaan we het komende jaar als eerste aan de slag:

 

Dit heeft wethouder Paul de Rook zojuist tijdens de uitslag in de Innovatiewerkplaats bekendgemaakt met koplopers van de Wijkdeal!


1 december 2017

We gaan live de uitslag streamen op Facebook!

Het stemmen gaat fantastisch inmiddels hebben al meer dan 600 mensen gestemd voor de wijkdeal!

U kunt nu nog stemmen, tot morgenmiddag 15:00 uur via: www.wijkdealdewijert.nl Of in de Innovatiewerkplaats (Van Schendelstraat 9).

En zaterdag 2 december om 16:00 uur bent u van harte uitgenodigd om de uitslag van de stemweek bij te wonen. Wethouder Paul de Rook zal in het bijzijn van veel buurtgenoten en betrokkenen de uitstlag bekendmaken in de Innovatiewerkplaats.

Verhinderd om dit feestelijke moment mee te maken? Niet getreurd, op Facebook zal Platform De Wijert live de uitslag gaan streamen. Ga even voor 16:00 uur naar: www.facebook.com/platformdewijert like de pagina en mis niets van de uitslag.

En snel daarna zullen we de uitslag van de stemweek op deze pagina uiteraard met u delen.

Tot zaterdag 2 december om 16:00 uur in de Innovatiewerkplaats (Van Schendelstraat 9). En vergeet niet te stemmen.


28 november 2017

Gister was de aftrap van de stemweek van Wijkdeal de Wijert. Zo’n 200 wijkbewoners hebben gisteren al gestemd, een goede 100 bewoners kwamen naar de Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert om daar hun stembiljet in de bus te deponeren.

Een kleine 100 bewoners hebben al gestemd via de website https://www.wijkdealdewijert.nl

U kunt nog stemmen tot en met zaterdag 2 december. Dagelijks van 12:00 tot 14:00 en van 17:00 tot 20:00, en zaterdag van 12:00 tot 15:00. Dan zal de stembus sluiten. Er zijn in de Innovatiewerkplaats (Van Schendelstraat 9) mensen aanwezig die uitleg kunnen geven over de projecten waar u op kunt stemmen.

En u kunt natuurlijk ook online blijven stemmen via: https://www.wijkdealdewijert.nl/

Stem vooral mee voor de toekomst van uw wijk!


27 november 2017

De stembus wordt vandaag geopend. Vanaf vandaag om 12:00 uur kan je in de Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert (Van Schendelstraat 9) terecht om te stemmen.

En je kan natuurlijk ook online stemmen via: https://www.wijkdealdewijert.nl/


27 november 2017

De Wijert naar stembus voor wijkdeal

GRONINGEN – Inwoners van De Wijert in Groningen kunnen komende week stemmen voor de wijkdeal De Wijert.

De Innovatiewerkplaats aan de Van Schendelstraat is van 27 november 14.00 uur tot en met zaterdag 2 december 15.00 uur ingericht als stemlokaal.

Het online stemformulier op www.wijkdealdewijert.nl gaat zondag 26 november om 12.00 uur open en sluit zaterdag 2 december om 15.00 uur.

Wethouder Paul de Rook maakt zaterdag 2 december om 16.00 uur de uitslag bekend.

Wijkdeal De Wijert

In het kader van de wijkdeal De Wijert zijn de afgelopen maanden dertig bijeenkomsten geweest. Zowel per buurt als op thema spraken rond de driehonderd inwoners en betrokkenen over de toekomst van de wijk.

Alle ideeën zijn samengevat in een lijst van 22 projecten. Wijkbewoners kunnen stemmen op de projecten die zij belangrijk vinden. Zij hebben daarvoor een ‘stemboekje’ in de brievenbus gekregen met een omschrijving van alle 22 projecten, inclusief een stemformulier.

Wijkagenda

De uitslag van de stemweek, de wijkdeal, vormt de wijkagenda voor de komende jaren. De top 10 gekozen projecten heeft de hoogste prioriteit. De andere projecten zijn ook onderdeel van deze wijkagenda en zullen worden gerealiseerd zodra het kan.

Koplopers

Wijkbewoners, scholen, corporaties, ondernemers en professionals; alle partijen dragen bij aan de uitvoering van de wijkagenda. Bijvoorbeeld door slim samen te werken.

In maart is een koplopers-groep gevormd. Deze bestaat uit actieve wijkbewoners en professionals die de drijvende kracht zijn achter het proces van de wijkdeal.

Experiment

De gemeente Groningen experimenteert met nieuwe vormen van bestuur in de wijk. Wijkdeal De Wijert is één van de vijf experimenten waarbij voorop staat dat wijkbewoners, ondernemers en professionals in de wijk gezamenlijk bepalen wat ze de komende jaren in hun wijk willen verbeteren.

Bron: Gezinsbode


24 november 2017

De Wijert naar de stembus voor de wijkdeal

Het traject van wijkdeal De Wijert nadert zijn hoogtepunt. In het kader van de wijkdeal zijn afgelopen maanden 30 bijeenkomsten georganiseerd. Zowel per buurt als op thema spraken rond de 300 inwoners en betrokkenen over de toekomst van de wijk. Alle ideeën zijn samengevat in een lijst van 22 projecten.  

Wijkwethouder Ton Schroor: ‘Ik hoop dat komende week veel bewoners hun stem gaan uitbrengen op het project dat zij belangrijk vinden. Op die manier bepaalt de wijk haar prioriteiten voor de gezamenlijke agenda van de komende jaren. Een agenda waar iedereen in de wijk aan kan meewerken.’ 

Stemformulier

Wijkbewoners krijgen voor het stemmen een ‘stemboekje’ in de brievenbus met een omschrijving van alle 22 projecten inclusief een stemformulier. Ze kunnen tijdens de stemweek zowel schriftelijk als online stemmen. De Innovatiewerkplaats aan de Van Schendelstraat 9 is van 27 november 14.00 uur tot en met 2 december 15.00 uur ingericht als stemlokaal. Het online stemformulier op www.wijkdealdewijert.nl gaat open op 26 november om 12.00 en sluit op 2 december om 15.00 uur

Wijkagenda

De uitslag van de stemweek, de wijkdeal, vormt de wijkagenda voor de komende jaren. De top 10 gekozen projecten heeft de hoogste prioriteit, hiermee wordt de start gemaakt. De andere projecten zijn ook onderdeel van deze wijkagenda en zullen worden gerealiseerd zodra het kan.

Koplopers

De wijkagenda wordt uitgevoerd door alle partijen, zoals wijkbewoners, scholen, corporaties, ondernemers en professionals door slim te gaan samenwerken. In maart is er een koplopers-groep gevormd. Een aantal actieve wijkbewoners en professionals die de drijvende kracht zijn achter het proces van de wijkdeal.

Experimenten

De gemeente Groningen experimenteert met nieuwe vormen van bestuur in de wijk. Wijkdeal De Wijert is één van de vijf experimenten waarbij voorop staat dat wijkbewoners, ondernemers en professionals in de wijk gezamenlijk bepalen wat ze de komende jaren in hun wijk willen verbeteren.


20 november 2017

Beste bewoners, partners en belanghebbenden uit De Wijert,

Volgende week is de stemweek voor de wijkdeal. Tijdens de stemweek die plaatsvind in de Innovatiewerkplaats (Van Schendelstraat 9) kunt u stemmen op alle ideeën die zijn opgehaald in de wijk de afgelopen maanden. U krijgt thuis een boekje waarin alle ideeën staan en ook kunt u hier alvast kijken waar u op kunt stemmen.

We hopen u allemaal te zien volgende week tijdens de stemweek.

Zie hier het boekje van de stemweek:


6 november 2017

Beste wijkdealers,

Zie hier wat is opgehaald in de wijk in buurt 1, 2 & 3. En tijdens de themabijeenkomsten van thema: Bouw & Duurzaamheid, thema: Jeugd, opgroeien, voorzieningen & zorg en thema: werk, inkomen & samenkomen.


1 november 2017

Beste bewoners,

Van 26 november tot en met 2 december zal de stemweek van de wijkdeal plaatsvinden. Dit gaat gebeuren in de Innovatiewerkplaats Helpman, De Wijert.

Momenteel wordt er achter de schermen hard gewerkt om alle ideeën die zijn opgehaald dit jaar in kaart te brengen.

In tegenstelling tot wat in de wijkkrant staat, staan de ideeën helaas nog niet hier op de pagina. Hou regelmatig deze pagina in de gaten om te kijken of de ideeën er al staan. We verwachten dit op korte termijn voor elkaar te hebben.


10 oktober 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert voor deze laatste week van dit jaar!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 6

Datum:           Woensdag 11 oktober 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Brederoschool (Ina Boudierplantsoen 3)

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 6. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 6.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48Lw/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Groen en Buiten-zijn – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 12 oktober 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Groen en Buiten zijn.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Groen en Buiten zijn.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48S9/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


2 oktober 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert voor deze week!

Buurtbijeenkomst 1 – buurt 6

Datum:           Woensdag 4 oktober 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Brederoschool (Ina Boudierplantsoen 3)

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 6. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 6.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48LR/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Groen en Buiten-zijn – bijeenkomst 1

Datum:           Donderdag 5 oktober 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Groen en Buiten zijn.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Groen en Buiten zijn.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48Rx/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


26 september 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert voor deze week!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 5

Datum:           Woensdag 27 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Brederoschool (Ina Boudierplantsoen 3)

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 5. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 5.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48KP/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Vitaliteit, Beweging en Gezondheid – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 28 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Vitaliteit, Beweging en Gezondheid.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Vitaliteit, Beweging en Gezondheid

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48Qb/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


19 september 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert voor deze week!

Buurtbijeenkomst 1 – buurt 5

Datum:           Woensdag 20 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Brederoschool (Ina Boudierplantsoen 3)

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 5. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 5.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48KP/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Vitaliteit, Beweging en Gezondheid – bijeenkomst 1

Datum:           Donderdag 21 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Vitaliteit, Beweging en Gezondheid.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Vitaliteit, Beweging en Gezondheid

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48Qb/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


12 september 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 4

Datum:           Woensdag 13 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert (Van Schendelstraat 9)

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 3. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in buurt 2.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48Jp/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Verkeer en Infrastructuur – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 14 september

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Bouw en Duurzaamheid.

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Bouw en Duurzaamheid.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48PC/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


28 augustus 2017

De zomervakantie zit er bijna op, dit betekent dat Wijkdeal De Wijert ook weer door gaat direct in september. Buurt 4 en de thema´s Verkeer en Infrastructuur staan dan op de agenda. We hopen u weer te zien tijdens deze bijeenkomsten.

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert voor komende week!

Buurtbijeenkomst 1 – buurt 4

Datum:           Woensdag 6 september 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert (Van Schendelstraat 9)

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 4. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 4.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48GB/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Verkeer en Infrastructuur – bijeenkomst 1

Datum:           Donderdag 7 september 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Verkeer en Infrastructuur.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Verkeer en Infrastructuur.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/D48P8/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


16 juli 2017

Wijkdeal De Wijert feest groot succes!

Op zaterdag 15 juli vond er voor het eerst sinds jaren weer eens een feestje plaats in het Hendrik de Vriesplantsoen. En niet zomaar een feestje, maar een heel bijzonder feestje. Namelijk het Wijkdeal De Wijert feest.

Wijkdeal De Wijert is een proces dat al enkele maanden aan gang is in De Wijert waarin bewoners, de Gemeente Groningen en diverse partijen als gelijkwaardige partners aan tafel zitten om samen aan een betere wijk te werken. Deze partners bestaan onder andere uit Platform De Wijert, WIJ De Wijert diverse woningbouwcoöperaties, ondernemers en wie maar aan wil haken als belanghebbende in De Wijert.

Er zijn al veel bijeenkomsten voor de wijkdeal in De Wijert georganiseerd, altijd in de avonduren.  Dus nu vonden wij, alle betrokkenen bij de wijkdeal, het tijd om ook eens iets in de middag te organiseren voor de bewoners uit De Wijert. En hebben we bedacht om de wijkdeal naar het hart van De Wijert toe te halen. En dat is gelukt, met een heel erg leuk feest in het Hendrik de Vriesplantsoen als gevolg.

Er waren hapjes, drankjes, live muziek en karaoke. Veel ambassadeurs van de wijkdeal waren aanwezig waar men mee in gesprek kon over de wijkdeal. En natuurlijk kon ook het wijkdeal spel gespeeld worden waar bewoners hun wensen en dromen over hun ideale wijk ten tafel konden brengen. Dit is ook massaal gebeurd in de grote tent die midden in het park stond. Er zijn weer prachtige ideeën en wensen opgehaald, die in november aan de wijk worden gepresenteerd tijdens een inloopmarkt.

Wat we tijdens het wijkdeal feest gisteren veel hebben gehoord is dat men het überhaupt heel leuk vindt dat er ook eindelijk weer eens iets in het park gebeurt. Al met al kijken we terug op een zeer geslaagd Wijkdeal feest in het Hendrik de Vriesplantsoen.


7 juli 2017

WIJKDEAL-FEEST

Op zaterdag 15 juli komt de wijkdeal De Wijert naar je toe in het Hendrik De Vriesplantsoen!

Tussen 12:00 en 17:00 organiseren we een knallend wijkdeal-feestje met muziek, lekker eten & drinken, een springkussen, de mogelijkheid tot dromen en natuurlijk kunt u ook het Wijkdeal-spel spelen!

Kom zaterdag 15 juli in de middag naar het Hendrik De Vriesplantsoen, tegenover het winkelcentrum, en vier de wijkdeal met ons mee!

Tot dan.

Het muziekprogramma verzorgd door de Groninger Songwriter Circle:

12.00 – 12.25: George Welling

12.35 – 13.00: Jeff Hayman

13:00 – 13:50: Karaoke

14.00 – 14.25: Catself

14.35 – 15.00: Jan Bresters

15:00 – 15:50: Karaoke

16.00 – 16.25: Ophelia

16.35 – 17.00: Yentl-Maxime


3 juli 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 3

Datum:           Woensdag 5 juli 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert (Van Schendelstraat 9)

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 3. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in buurt 2.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPjx/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Bou en Duurzaamheid – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 6 juli

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Bouw en Duurzaamheid.

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft Bouw en Duurzaamheid.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPkr/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


27 juni 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst 1 – buurt 3

Datum:           Woensdag 28 juni 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman De Wijert (Van Schendelstraat 9)

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 3. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft buurt 3.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPjx/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Bouw en Duurzaamheid – bijeenkomst 1

Datum:           Donderdag 29 juni 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Bouw en Duurzaamheid.

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft inkomen en samenkomen.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPkr/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


19 juni 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 2

Datum:           Woensdag 21 juni 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          MFC De Wijert (P.C.Hooftlaan 1)

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 2. Zie kaart hieronder:

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in buurt 2.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPjx/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

Themabijeenkomst Werk, inkomen en Samenkomen – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 22 juni 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geïnteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van: Werk, inkomen en Samenkomen.

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft werk, inkomen en samenkomen.

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPkr/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


7 juni 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst 2 – buurt 1

Datum:           Woensdag 7 juni 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Praktijkschool De Bolster, adres: Multatulistraat 91

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 1. Zie kaart hieronder:

 

                                                                         Buurt 1, De Wijert

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in buurt 1.

 

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPjx/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.

 

Themabijeenkomst Jeugd, Opgroeien, Voorzieningen en Zorg – bijeenkomst 2

Datum:           Donderdag 8 juni 2017

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geinteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van jeugd, opgroeien, voorzieningen en zorg.

 

Wat gaan we doen?

We gaan de opbrengsten van het wijkspel van vorige week (de ideeën en voorstellen) verder uitwerken en concreet maken. Voor nieuwkomers: het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft jeugd, opgroeien, voorzieiningen en zorg.

 

Aanmelden?

Dit kan via Facebook, bekijk: www.facebook.com/wijkdealdewijert/

Heeft u geen Facebook, meld u dan aan via Meetup: http://meetu.ps/e/CSPkr/B6Ngq/f

Aanmelden is niet verplicht.


2 juni 2017

De eerste ideeën voor De Wijert komen binnen.

De aftrap van Wijkdeal De Wijert zit erop. Na 2 inspirerende bijeenkomsten in De Bolster en de Innovatiewerkplaats zijn er nu al prachtige dromen en wensen op tafel gekomen voor De Wijert. Groepjes bewoners zijn met elkaar aan tafel geschoven om te praten over wat ze mooi aan onze wijk vinden en om te dromen van wat nog mooier zou mogen.

Er kwamen veel verschillende behoeftes van bewoners tijdens de spelen naar boven. De rode draad naar de eerste 2 avonden is toch wel dat men graag naar meer verbinding en ontmoeting toe willen in de wijk. Gezonde voeding, muziek, sport & noaberschap waren veelgehoorde wensen.

Volgende week gaan we verder om deze wensen om te zetten naar meer concrete plannen voor De Wijert. En uiteraard kan jij met jouw wensen, ideeën of plannen voor je buurt gewoon aanschuiven. We hopen je volgende week op 7 juni in De Bolster of op 8 juni in de Innovatiewerkplaats te zien. We beginnen om 19:30 uur.


30 mei 2017

Bijeenkomsten Wijkdeal De Wijert van deze week!

Buurtbijeenkomst buurt 1

Datum:           Woensdag 31 mei 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Praktijkschool De Bolster, adres: Multatulistraat 91

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in buurt 1. Zie kaart hieronder:

 

                                                                         Buurt 1, De Wijert

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in buurt 1.

 

 

Themabijeenkomst Jeugd, Opgroeien, Voorzieningen en Zorg

Datum:           Donderdag 1 juni 2017:

Tijd:                19.30 – 21.30 (start bijeenkomst om 19.30)

Locatie:          Innovatiewerkplaats Helpman/De Wijert, adres: Van Schendelstraat 9

 

Voor wie?

Alle bewoners, ondernemers en professionals actief in De Wijert geinteresseerd in de toekomst van de wijk op het gebied van jeugd, opgroeien, voorzieningen en zorg.

 

Wat gaan we doen?

Het wijkspel! Met 5 à 6 medebewoners, ondernemers en professionals om tafel, de dialoog aangaan om te dromen, wensen en voorstellen te maken voor de toekomst van De Wijert in betreft jeugd, opgroeien, voorzieningen en zorg.

 

Hoe ziet het wijkspel eruit?


17 mei 2017

Doe mee aan Wijkdeal De Wijert

De toekomst van de wijk maken we met zijn allen! Doe jij ook met ons mee?

Hieronder vind je dezelfde tekst als hierboven in pdf. Dit zodat je de tekst ook kunt downloaden en/of printen.


14 april 2017

Voorbereiding Wijkdeal De Wijert

Wijkdeal De Wijert is een participatietraject waarin bewoners in samenspraak met de gemeente beslissen over de te besteden middelen en het beleid van de wijk. De behoeftestelling van de wijkbewoners speelt hierin een centrale rol.

Overheden zijn zich bewust van het feit dat burgers medezeggenschap willen over de inzet van gemeentelijke gelden. De bewoners weten immers als geen ander wat er speelt en leeft in een wijk en waar de behoefte ligt om de leefbaarheid in de wijk zo optimaal mogelijk te houden.

De gemeente Groningen is, in navolging van enkele andere gemeenten in binnen- en buitenland, gestart met een vijftal experimenten in de stad Groningen. Een voorbeeld hiervan is de coöperatieve wijkraad in de Oosterparkwijk. Ook in De Wijert is inmiddels een proces in gang gezet onder de noemer Wijkdeal De Wijert.

Hoe het experiment vorm gaat krijgen is nog zeer onduidelijk. Sterker nog, op het moment zijn enkele wijkbewoners aan het brainstormen geslagen met de gemeente en de ondersteunende netwerkorganisatie TSI Foundation om het proces naar een Wijkdeal De Wijert in te gaan. Op dit moment is de hamvraag hoe betrokkenheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid gestimuleerd kan worden onder de wijkbewoners. Want uiteindelijk is het ideaalplaatje dat de wijkbewoners zorgdragen voor het maatschappelijk rendement.

Voor het begeleiden en ondersteunen van het proces van Wijkdeal De Wijert zijn Peter Everts en Thirza Koopmans van de TSI Foundation gevraagd door de gemeente Groningen. Tijdens het proces naar de Wijkdeal De Wijert kunnen de wijkbewoners een beroep doen op hun expertise. Joop Hofman van Rode Wouw heeft een presentatie gehouden voor wijkbewoners van De Wijert over bewonersparticipatie in andere gemeenten in Nederland.

De TSI Foundation heeft contact gelegd met de wijk Emmerhout waar een eigen variant op een soortgelijk burgerparticipatietraject is ingezet. Om inspiratie op te doen zijn wijkbewoners van De Wijert op maandag 3 april in groepsverband afgereisd naar Emmen. Hier presenteerden bewoners van Emmerhout hun ervaringen, voorbeelden en ideeën. Stefan Alfons, wijkbewoner De Wijert, heeft hierover een verslag geschreven. Een korte samenvatting van het verslag:

We werden ontvangen in een gebouw van de bewonersorganisatie ‘op eigen houtje’. Door de voorzitter van de werkgroep werd verteld dat de gemeente Emmen in 2016 met de ‘Burgerbegroting’ startte. “Er werd een werkgroep gevormd van bewoners, gemeente, professionals en organisaties. Emmerhout kreeg van de gemeente beschikking over een ‘echte zak met geld’.

In september 2016 werden de bewoners van Emmerhout via billboards, flyers en andere media geïnformeerd over het fenomeen burgerbegroting en uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Bewoners werden uitgedaagd om plannen/projecten te presenteren tijdens een Ideeënfestival. Er werd op een ouderwetse maar effectieve manier gestemd: “steek je hand op als je hiervoor wilt stemmen.” RTV Drenthe heeft hier aandacht aan besteed.”

Na veel ideeën uitgewisseld te hebben en gediscussieerd te hebben was het helaas al 16.00u en tijd om te gaan. We gingen uit elkaar met de wetenschap dat we de werkgroep altijd mogen benaderen wanneer er vragen zijn.

Meer info

Bent u na het lezen van bovenstaande nog geen steek wijzer geworden? Dat scheelt. Want dat is precies de situatie waarin Wijkdeal De Wijert zich bevindt: het vorm geven aan een redelijk onbekend fenomeen.

Kijk ondertussen voor meer inspiratie op:

Wijkbelangen Emmerhout

Antwerpen en Oldebroek stellen burgerbegroting op

Burgerparticipatie

Nieuwsflash over burgerparticipatie

of lees de brochure:

Nederland op weg naar de burgerbegroting door Joop Hofman, 2011

Wilt u meedenken of meer informatie over de Wijkdeal De Wijert? Dan kunt u contact op nemen met:

Peter Everts namens de TSI Foundation: petereverts@tsif.eu

Of met:

Dennis Broekema van Platform De Wijert: info@wijert.nl

Lees hieronder nog meer info over de wijkdeal namens de TSI Foundation

We hopen dat u allemaal ook mee doet met de Wijkdeal De Wijert!