Sloopkunst expositie in de Spieghelstraat

16 juli 2021

Onder grote belangstelling werd afgelopen dinsdag 13 juli het startsein gegeven van een uniek project in de wijk. Het betreft hier een raamexpositie, helemaal gemaakt door kinderen van de straten die genomineerd zijn voor sloop of woningverbetering/verkoop.

De directeur van De Huismeesters kwam persoonlijk dit prachtige initiatief openen. In zijn korte toespraak prijsde hij Nathalie voor dit idee en haar doorzettingsvermogen. Ze stampte het in 3 weken uit de grond en begeleidde 25 kinderen in kleine groepjes om een houten plaat van 60 bij 80 cm te schilderen in een als atelier omgetoverde garagebox. De kinderen kregen ook de nodige aandacht van de directeur. Hij vond bijna alles even mooi maar vooral een Mondriaan kreeg een duimpje.

Nu het drie-hoog gebouw in De Spieghelstraat helemaal leeg staat, leek het Nathalie van der Vechte een leuk idee om die ramen te gebruiken voor een raamexpositie en daarbij de kinderen actief te betrekken. Nathalie is de trekker van het doorlopende project Spieghelstraat Doet & Ontmoet (ontmoeten van & omzien naar elkaar, aandacht voor de  buitenruimte en meedoen met activiteiten.)

Beppie van der Sluis van RTV Noord, was ook aanwezig om live op de radio een verslag te geven. Nathalie vertelde dat ze oorspronkelijk de ramen had bedacht voor de kunstexpositie die georganiseerd wordt door Eva Verhey (wijkbewoner + contactpersoon thema Kunst, Cultuur en Historie Wijkdeal De Wijert – meer over haar in Sept XL wijkkrant). Toen dit project werd verplaatst naar het najaar, gooide ze snel alle plannen om. Tijdens het live interview kregen kleine Shanea en Berkay ook het woord. Dit zijn kinderen die eerst in dit gebouw woonden en nu in een tijdelijke woning wonen tot het nieuwe huis klaar is.  Ze vertelden over hun schilderijen en over hoe het is om te verhuizen.

De opening werd feestelijk afgesloten met schepijs van Matty Gelati. Het wagentje bleef daarna nog in de straat zodat ook wijkkinderen die terugkwamen van een uitstapje als verrassing een lekker Italiaans ijsje kregen van De Huismeesters. Dat was smullen!!

Ik raad u aan deze prachtige raamexpositie te bekijken. Het is in de Spieghelstraat, de flat tegenover Pizzeria Bottego. Zodra de flat gesloopt gaat worden verplaatsen de kunstwerken (met een laklaag) zich naar buiten, om daarna nog 1,5 jaar aan de bouwhekken te hangen.