Peuters leren door in vakantie

1 juli 2020

De scholen zijn nog maar net regulier heropend of de zomervakantie
start alweer. Dat betekent voor veel kinderen een feestje, maar voor sommige kinderen betekent dit een grote leerachterstand.

Voor de peuters die ingeschreven staan bij Kids First COP groep, zijn de peutervakantieweken in het leven geroepen. Zij mogen drie weken langer genieten op de opvanglocatie, waar ze een passend aanbod in de taalontwikkeling krijgen.

De ontwikkeling en het stimuleren van de taal en spraak bij peuters is niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door belangrijk. Daarom biedt Kids First op haar peuteropvanglocaties voor- en vroegschoolse educatie (VVE) voor kinderen met een indicatie. Hierbij krijgen peuters ondersteuning in de taalontwikkeling. Pedagogisch medewerkers signaleerden voorheen een stilstand of achteruitgang in taalvaardigheden van deze peuters tijdens lange vakanties. Kids First stelt de eerste drie weken van de zomervakantie peuteropvanglocaties open in Friesland en Groningen om zo continuïteit te bieden. De taalvaardigheden worden tijdens deze zomerschool spelenderwijs gestimuleerd binnen een speciaal zomerprogramma.

Kids First COP groep biedt al jaren peuteropvang aan tijdens de zomervakantie. En zeker in deze (corona)tijd -waar een achterstand snel opgelopen is- komt dit aanbod als geroepen. De reacties op de peutervakantieweken zijn lovend; naast de fysieke deuren, opent Kids First ook spreekwoordelijke deuren voor haar peuters.

De voordelen van de peutervakantieweken op een rijtje:

  • Peuters blijven cognitief op niveau;
  • de dagelijkse structuur wordt voortgezet;
  • tijd voor ontspanning en plezier.

Na drie weken worden de peutervakantieweken feestelijk op locatie afgesloten.