Opening zandkasteelfeest

29 juli 2018

Op 28 juli even na 11 uur, ijsje in de hand, werd met een simpele openingszin uitgesproken door Ronald Bakker het 2e zandkasteelfeest geopend. Ik zit aan de kampeertafel tegenover Ciska van Hes en Janet Postema van Wij De Wijert en van de wijkdeal en ga met ze in gesprek over dit fenomeen. Waarom een zandkasteelfeest? Ciska antwoord: “Zand maakt kinderen blij. Een bewoner in de wijk kwam vorig jaar met het idee om met name voor gezinnen met een smalle beurs zo’n kasteelfeest te organiseren. Wij van de wijkdeal en een vertegenwoordiger van de gemeente, hebben zijn voorstel handen en voeten gegeven en we kunnen terugkijken op een daverend succes.” Terwijl we in gesprek zijn, bouwen kinderen onder leiding van zandkunstenaar Sikke-Bart een toren. Ciska gaat verder. “Er is 80 kuub speelzand gestort en 20 kuub voor een vak voor spellen zoals volleybal.

Ontmoeting

Janet vult aan: “Deze plek is ook bedoeld als ontmoetingsplek. Zo is het koffie-uurtje dat normaal gesproken in het MFC plaatsvindt, tijdens dit festijn verschoven naar dit veld en wordt elke werkdag gehouden van 10.00-12.00 uur. Mensen leren hier elkaar ook kennen en spreken ook hier weer met elkaar af. Dat deze formule succesvol mag worden genoemd, blijkt uit het feit dat men in Paddepoel iets dergelijks van de grond wil gaan tillen.” Voorts wijzen beiden op dat de bewoners een doorslaggevende stem hebben wat er op dit veld gebeurt. De wijkdeal faciliteert maar het is de bedoeling dat bewoners zelf met voorstellen komen. Vast staat dat Sikke-Bart een aantal workshops komt geven. Het is een beetje jammer dat de verwachte regenbuien die weliswaar oh zo nodig zijn, tijdens de openingsdag over komen zetten, maar daarna zal het weer warm worden en het bezoekersaantal daarmee zeker door zal komen te stijgen.

Iedereen die wil komen bouwen of gewoon genieten van dit zandfestijn kan er dagelijks terecht tot en met 18 augustus van 10.00-21.00 uur op het het veld naast Sporthal De Wijert (v.Lenneplaan /Iddekingeweg).

Tekst: Henk Dekker foto’s Dennis Broekema