Nieuws van ARZ (najaar 2021): Operatie Julianaplein

19 december 2021

Strip: operatie (tijdelijke) Julianaplein

Operatie Julianaplein, een megaklus! Daarom hebben we een strip gemaakt. In 5 stappen leggen we uit wat we gaan doen en hoe we dit gaan doen.

Klik hier voor de strip: Operatie Julianaplein    

Een tijdelijke Julianabrug bouwen? Hoe dan?

Over het Noord-Willemskanaal bouwen we aan een tijdelijke Julianabrug. Deze brug is nodig om de A7 te verbinden met het tijdelijke Julianaplein, dat aan de zuidkant komt van het bestaande Julianaplein. De tijdelijke brug wordt maar liefst 91 meter lang en is daarmee de langste in zijn soort. Maar hoe bouw je zo’n tijdelijke brug?

Nieuwsgierig welke stappen worden doorlopen? Kijk het hier!

 

FIETSONDERDOORGANG LANGS NOORD-WILLEMSKANAAL 9 TOT 24 DECEMBER DICHT

6 december 2021

De onderdoorgang van de zuidelijke ringweg voor fietsers en voetgangers langs het Noord-Willemskanaal is van donderdag 9 december 07.00 uur tot vrijdag 24 december 16.00 uur afgesloten. De afsluiting geldt tussen de Muntinglaan en de Laan van de Vrede. De omleidingsroute loopt via de Paterswoldseweg.

Fietsers en voetgangers over het Hoornsediep worden omgeleid via de Muntinglaan, de Paterswoldseweg en de Laan van de Vrede. Ter hoogte van roeivereniging Gyas kunnen zij weer gebruikmaken van het fiets- en voetpad (Hoornsedijk).

Omleiding van afgesloten onderdoorgang via Paterswoldseweg

 

 

Afsluitingen op- en afritten Ring Zuid en sluiting Julianaplein eisen hun tol in deel Groningen Zuid. Bewoners trekken verkeersoverlast niet meer en slaan alarm bij gemeenteraad

Brandbrief uit Helpman naar gemeenteraad.

 

PAPIERMOLENTUNNEL VANAF 15 NOVEMBER TWEE JAAR DICHT

De fietstunnel bij openluchtzwembad De Papiermolen gaat vanaf maandag 15 november om 07.00 uur voor twee jaar dicht. De afsluiting is nodig om een nieuwe, langere fietstunnel te bouwen. Fietsers en voetgangers hebben de Brailleweg of de Hereweg als alternatieve routes.

Alternatieve routes

De Papiermolentunnel gaat onder de zuidelijke ringweg (N7) door en verbindt de Rivierenbuurt met openluchtzwembad De Papiermolen. Dagelijks maken zo’n 1500 fietsers gebruik van de tunnel. Vanaf 15 november kunnen zij gebruikmaken van het fietspad langs de Brailleweg of de Hereweg.

 

RIJSTROOK ZUIDELIJKE RINGWEG DRIE MAANDEN DICHT

Van maandag 15 november 06.00 uur tot maandag 28 februari 06.00 uur is er een rijstrook afgesloten van de zuidelijke ringweg (N7). Verkeer kan langs de afgesloten rijstrook rijden, maar moet op drukke momenten rekening houden met extra reistijd. De rijstrook is afgesloten vanaf het Piccardthof tot de Paterswoldseweg voor verkeer dat rijdt richting het Julianaplein

HEREWEG WEEKEND DICHT VOOR AUTOVERKEER

Van vrijdag 12 november 22.00 uur tot maandag 15 november 06.00 uur is de Hereweg in Groningen afgesloten voor autoverkeer onder het viaduct van Ring Zuid. Bussen, fietsers en voetgangers kunnen met behulp van verkeersregelaars de werkzaamheden wel passeren. Ook de oprit naar de zuidelijke ringweg vanaf de Hereweg en de afrit van de zuidelijke ringweg voor verkeer vanuit de richting Julianaplein naar de Hereweg zijn afgesloten.

Autoverkeer wordt via verschillende wegen omgeleid:

Van noord naar zuid
Hereweg, Stationsweg, Emmaviaduct, Brailleweg, A28, Afrit Groningen-Zuid, Van Ketwich Verschuurlaan, Verlengde Hereweg.

Van zuid naar noord
Verlengde Hereweg, Van Ketwich Verschuurlaan, A28, afrit Centrum, Emmaviaduct, Stationsweg, Hereweg.

Richting Ring Zuid
Verkeer dat naar de zuidelijke ringweg moet, wordt aangeraden te rijden via de Europaweg of bij de Van Ketwich Verschuurlaan de A28 op te gaan en daar af te slaan naar de zuidelijke ringweg.

 

Situatie Julianaplein / Brailleweg

Vanaf 8 november nieuwe afrit A28-Brailleweg richting centrum open. 

 • De nieuwe A28-afrit naar het centrum komt straks na de afrit Groningen-Zuid
 • Automobilisten die deze nieuwe afrit nemen, komen uit op de Brailleweg. Ze kunnen hier alleen linksaf. Rechtsaf, richting de Vondellaan, is niet mogelijk.
 • Het verkeer komt uit op het Emmaviaduct. Vanaf daar is de route naar het centrum en het station ongewijzigd.
 • Oude afrit richting centrum is verdwenen, evenals de afslag naar de rivierenbuurt
 • De Brailleweg krijgt dus tweerichtingsverkeer. (situatie aangekaart tijdens overleg: nu al moeilijke situatie fiets/voet, dan 2-richtingen + haltes bussen!!)
 • Voor busverkeer en fietsers + voetgangers is brailleweg open.  Er komt een midden-eiland zodat fietsers veilig in 2 keer over kunnen steken
 • De noordzijde van de Vondellaan is doodlopend.

–> Naar de Vondellaan vanuit het centrum met auto 

Wil je naar de Vondellaan of een andere straat in De Wijert, dan rijd je vanaf de Brailleweg de A28 op en neem je de afslag Groningen-Zuid (Van Ketwich Verschuurlaan).  Je kunt dus niet meer via brailleweg naar de vondellaan !

–> Vanaf de Vondellaan naar het centrum met auto 

De noordzijde van de Vondellaan is vanaf 8 november tot in ieder geval mei 2022 een doodlopende straat voor auto´s.  Het autoverkeer vanaf de Vondellaan richting het centrum kan het beste naar de Van Iddekingeweg rijden en vervolgens naar de Paterswoldseweg of de Hereweg


Afsluitingen Groningen-West

Zuidelijke ringweg richting Hoogezand tussen afrit 36 (Groningen West) en Julianaplein dicht. Zuidelijke ringweg richting Drachten tussen oprit 37 (Helpman) en Julianaplein dicht.

 • Drie nachten, van 8 november tot en met 11 november.
 • Reserve: 15 tot en met 18 november.

Onderdoorgang rotondes Laan Corpus den Hoorn dicht. Vanaf het Vrijheidsplein kan het verkeer niet naar Laan Corpus den Hoorn. Van Laan Corpus den Hoorn kan verkeer niet naar Drachten.

 • Van 11 november 20.00 uur tot 12 november 6.00 uur
 • Reserve: 25 november 20.00 uur tot 26 november 6.00 uur.

Omzetten Hereweg naar het westen

Op- en afrit  +  onderdoorgang Hereweg voor autoverkeer afgesloten (bussen, fietsers en voetgangers wel)

 • vrijdag 12 november 22.00 uur tot en met maandag 15 november 6.00 uur.

Omleidingsroutes

In de komende weken zijn er meerdere omleidingsroutes op en rond de zuidelijke ringweg van Groningen. Plan je reis daarom van tevoren. Kijk voor meer informatie op de Slimme kaart(opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website) van Groningen Bereikbaar.

 


auto 5 nov 22.00 – 8 nov 06.00

Fietsen/ voetgangers per direct tot 8 nov 06.00

 

 


De bekende fietstunnel bij openluchtbad De Papiermolen wordt vervangen door een nieuwe, langere fietstunnel. Om deze te kunnen bouwen, moet de bestaande tunnel twee jaar dicht. Op maandag 15 november is het zover. De planning is dat de nieuwe tunnel eind 2023 open gaat. Dat er een nieuwe fietstunnel op deze plek komt, is grotendeels te danken aan de buurtbewoners.

De Papiermolentunnel gaat onder de zuidelijke ringweg door tussen de Rivierenbuurt en openluchtzwembad De Papiermolen. Dagelijks maken zo’n kleine 1500 fietsers van deze tunnel gebruik. Op warme dagen in de zomer, als het zwembad in trek is, zijn dat er flink wat meer.

Voorbereiding

Deze maand is Combinatie Herepoort al begonnen met de voorbereidingen van de bouw. Zo moeten er kabels en leidingen worden verlegd aan de Maaslaan, de Merwedestraat, langs het fietspad richting de Hereweg en aan de kant van de Papiermolen. De meeste kabels en leidingen komen in de stoep.

Hinder voor fietsers

Op maandag 15 november begint de bouw echt, en vanaf dan kunnen fietsers niet meer door de tunnel heen. Zij kunnen omrijden via de Hereweg of via de Brailleweg.

 


2 nieuwe bewonersbrieven

Bewonersbrief over Paterswoldseweg werkzaamheden 

 

Bewonersbrief A28 werkzaamheden november

 


Van 5 t/m 8 november A28 in beide richtingen afgesloten

Van vrijdag 5 november 22.00 uur tot maandag 8 november 06.00 uur is de A28 afgesloten tussen het Julianaplein en Groningen-Zuid. In dit eerste weekend van november brengen we riool en mantelbuizen aan onder de A28 door. Hiervoor moet de A28 in beide richtingen worden afgesloten. Het autoverkeer wordt zo veel mogelijk omgeleid via de provinciale wegen N372 en N386 en rijksweg N33. Groningen Bereikbaar verwacht dat er extra vertraging ontstaat op de wegen in Groningen-Zuid.

Ook de Brailleweg en de Vondellaan zijn dicht voor alle verkeer. Fietsers worden omgeleid via de Van Iddekingeweg. Vanaf Haren is de oprit naar de A28 richting Groningen ook afgesloten.


Eénrichtingscircuit Groningen-Zuid (zie bovenstaande plaatje)

Verkeer op de A28 kan nog gebruikmaken van de zuidelijke op- en afritten bij Groningen-Zuid. Om het verkeer zo goed mogelijk rond te leiden en de hinder zoveel mogelijk te beperken, wordt voor het autoverkeer een éénrichtingscircuit ingesteld: auto’s kunnen in beide richtingen niet onder het viaduct bij de Van Ketwich Verschuurlaan door rijden.

Automobilisten vanuit het zuiden worden omgeleid via afrit 39 Groningen-Zuid en kunnen daar alleen rechts afslaan. Via de Van Ketwich Verschuurlaan en de Hereweg kunnen zij richting Groningen-Zuid of het centrum. Vanuit Groningen richting Haren of Assen kan men alleen via de Laan Corpus den Hoorn de A28 op rijden.


Extra verkeersmaatregelen de Wijert

Op de Van Ketwich Verschuurlaan wordt fors meer verkeer verwacht. Om het verkeer voldoende te laten doorstromen, worden in de wijk de Wijert meerdere richtingen afgesloten of omgezet. Het deel van de Nicolaas Beetsstraat wat de Van Ketwich Verschuurlaan met de Aagje Dekenstraat verbindt, wordt afgesloten. De Van Lenneplaan en de P.C. Hooftlaan worden alleen toegankelijk voor verkeer vanaf de Bilderdijklaan. De andere richting gaat tijdelijk dicht.


Vanaf 8 november nieuwe afrit A28-Brailleweg

De afsluiting van de A28 is nodig voor het afronden van de nieuwe afrit van de A28 naar de Brailleweg. De oude afrit richting het centrum is vanaf vrijdag 5 november 22.00 uur dicht. Op maandag 8 november 06.00 uur gaat de nieuwe afrit naar de Brailleweg open.


Busverkeer van en naar Groningen

Bussen en hulpdiensten rijden hetzelfde circuit als de auto’s, maar dan in tegengestelde richting. Zij mogen wel onder het viaduct bij de Van Ketwich Verschuurlaan door. Dit verkeer rijdt dus via afrit 39 Groningen-Zuid, dan onder het viaduct door en vervolgens via de Paterswoldseweg richting centrum of station. Terug richting de A28 rijden bussen en hulpdiensten via de Hereweg.


Omleidingen via provinciale wegen

Het verkeer wordt zoveel mogelijk omgeleid via de provinciale of rijkswegen. Verkeer uit Assen of zuidelijker kan via de N33 en de A7 naar Groningen of verder rijden. Verkeer tussen Assen en Drachten wordt omgeleid via de N386 (via Vries) en de N372 (via Peize).

Voor verkeer tussen Groningen en Tynaarlo en omgeving geldt dat zij via Groningen-Zuid worden omgeleid.

De verwachting is dat er extra vertraging ontstaat op de wegen in Groningen-Zuid. Check daarom voor vertrek de actuele verkeerssituatie op onze Slimme Kaart, pak de fiets of reis met het OV. Moet je echt met de auto? Rijd dan zoveel mogelijk om via de provinciale wegen of rijkswegen.


Omleidingskaartje provinciale wegen


Reis via P+R Haren

Automobilisten vanuit de richting Assen wordt aangeraden via P+R Haren naar Groningen te reizen. De bus mag wel over de oprit vanaf Haren en heeft vervolgens een vrije doorgang over de vluchtstrook van de A28. Bovendien hebben de bussen een eigen route richting het centrum. De verwachting is dat het autoverkeer veel meer verkeershinder ondervindt.

 


Brieven naar omwonenden

Brief 6 oktober: Werkzaamheden tijdelijk Julianaplein- Noord

Samenvatting: 

 • Aansluiting Emmaviaduct op Julianaplein definitief dicht per 15 oktober
 • Nachtwerkzaamheden: In de nacht van vrijdag 15 oktober op zaterdag 16 oktober (van 22.00 uur tot 06.00 uur) is het gehele Emmaviaduct, de Brailleweg en de oprit Brailleweg richting Assen afgesloten.
 • Papiermolentunnel (fietspad) dicht vanaf 15 november (tot eind 2023)

Wil je nog meer weten over het tijdelijke julianaplein, klik dan hier


Brief 6 oktober: Update werkzaamheden A28 oktober 2021

Samenvatting: 

 • Van 11 oktober tot en met 8 november werk op en rond de A28. Deze werkzaamheden zijn deels in de nacht en leveren geluidshinder op voor omwonenden.

Brief 30 september: Update werkzaamheden viaduct Van Iddekingeweg en A28  oktober 2021

 


Brief 30 september: werkzaamheden Tijdelijke Julianaplein zuidwest


Rondom het Julianaplein gaat de komende jaren veel gebeuren. Ben je benieuwd hoe het verkeersplein en de viaducten er straks uit komen te zien?
Bekijk hier de animatie


Brailleweg afsluitingen in oktober 2021

Brief 29 september:  Werkzaamheden omgeving Brailleweg oktober

Kijk hier voor een overzicht op welke momenten je in september / oktober in de problemen komt met je route. Het belangrijkste voor De Wijert zijn onderstaande 2 punten:

Weekendstremmingen Brailleweg  van 1 tot 4 oktober.

Afsluiting Brailleweg in herfstvakantie van 18 tot 25 oktober.

In de komende weken zijn er meerdere omleidingsroutes op en rond de zuidelijke ringweg van Groningen. Plan je reis daarom van tevoren. Kijk voor meer informatie op de Slimme kaart van Groningen Bereikbaar.


Boom Effect Analyse voor Papiermolentunnel Aanpak Ring Zuid

De realisatie van de Papiermolentunnel heeft beperkte gevolgen voor het groen. Het college heeft daarom een Boom Effect Analyse vastgesteld. Om het bestaande groen zoveel mogelijk te behouden is het tracé aangepast. Vier bomen kunnen hierdoor gespaard worden. Wel moet 173 m2 houtopstand, waaronder twee potentieel monumentale bomen, worden verwijderd. De bomen worden ruimhartig gecompenseerd binnen de projectgrenzen van Aanpak Ring Zuid. Lees meer in de brief aan de raad.


Dertien weken hinder Julianaplein begin volgend jaar

Van februari tot mei 2022 wordt er een tijdelijk kruispunt aangelegd bij het Julianaplein. Dat zorgt gedurende die periode voor ernstige verkeershinder. Door het tijdelijke kruispunt zal de hinder tijdens de rest van het project Aanpak Ring Zuid minder zijn. Uiteindelijk wordt het Julianaplein ongelijkvloers waardoor de doorstroming op het drukste verkeersplein van het Noorden enorm zal verbeteren. Lees meer op de site van Aanpak Ring Zuid.


Een overzicht van de werkzaamheden/ afsluitingen in september/oktober

Afsluitingen Groningen-West

We bouwen tijdelijke wegen vanaf de westelijke ringweg naar de rotondes Laan Corpus den Hoorn en de tijdelijke verbindingsweg vanaf het Julianaplein richting de westelijke ringweg. Als de tijdelijke wegen in gebruik zijn, zijn vanaf september 2021 twee afslagen twee jaar afgesloten voor het verkeer. Verkeer vanaf de westelijke ringweg kan niet naar de Leonard Springerlaan en verkeer vanaf de Leonard Springerlaan kan niet richting het Vrijheidsplein. Ook het verkeer vanaf het Vrijheidsplein kan niet meer rechts afslaan naar de Leonard Springerlaan. Alleen verkeer vanaf het Julianaplein kan via de tijdelijke weg naar de Leonard Springerlaan.

Volledige kruispunt dicht. Verkeer vanaf het Julianaplein en het Vrijheidsplein kan de westelijke ringweg wel op rijden, hier is slechts één rijstrook dicht. 

 • Van 3 september 22.00 uur tot 6 september 06.00 uur.

Afslag westelijke ringweg naar Leonard Springerlaan dicht. Afslag Leonard Springerlaan naar de westelijke ringweg en het Vrijheidsplein dicht. 

 • Van 6 september 22.00 uur tot 20 september 06.00 uur.

Afslag naar de westelijke ringweg vanaf het Julianaplein dicht.

Vanaf het Vrijheidsplein en het Julianaplein. Ook verkeer uit Drachten kan niet richting de westelijke ringweg rijden.

 • Van 17 september 22.00 uur tot 20 september 06.00 uur.

Afslag westelijke ringweg naar Leonard Springerlaan dicht. Afslag Leonard Springerlaan naar het Vrijheidsplein dicht.

 • Van 3 september tot 2023.

Botrotonde Laan Corpus den Hoorn, toerit 36 naar Drachten afgesloten 

 • Van 24 september tot 3 oktober.

Afsluitingen rondom Julianaplein

Ten zuiden van het Julianaplein gaan we een tijdelijke kruising aanleggen. Dit is nodig om het verkeer dat nu gebruik maakt van het Julianaplein grotendeels door te laten rijden, terwijl wij het nieuwe Julianaplein bouwen. Een van de onderdelen is een tijdelijke brug over het Noord-Willemskanaal.

(WIJERT)Weekendstremmingen Brailleweg 

 • van 1 tot 4 oktober.

(WIJERT) Afsluiting Brailleweg in herfstvakantie

 • Van 18 tot 25 oktober.

Definitieve afsluiting Julianaplein noord 

 • Vanaf 15 oktober 22.00 uur.

Weekendstremming noordbaan N7 Julianaplein tot aan Vrijheidsplei

 • Van 29 oktober tot 1 november.

Onderdoorgang langs het Noord-Willemskanaal – Afsluiting alleen voor fietsers en voetgangers 

 • Afgesloten van 6 sept. t/m 15 oktober.

Afsluitingen Groningen-OostWe zijn bezig met het realiseren van een nieuwe oprit naar de zuidelijke ringweg ter hoogte van de Stettinweg. Tegelijkertijd met de opening van de nieuwe oprit wordt de Lübeckweg definitief afgesloten. In de eindsituatie komt de Lübeckweg niet meer terug zoals hij was.

Definitieve afsluiting Lübeckweg

 • Vanaf maandag 20 september om 06.00 uur.

Oostzijde botrotonde afgesloten voor verkeer van de Gotenburgweg (zuidzijde) naar de Osloweg (noordzijde) 

 • Woensdag 7 september 20.00 uur tot donderdag 8 september 06.00 uur (nachtafsluiting).
 • Donderdag 8 september 20.00 uur tot vrijdag 9 september 06.00 uur (nachtafsluiting).
 • Zondag 15 september 20.00 uur tot maandag 16 september 06.00 uur (nachtafsluiting).

Europaweg ter hoogte van viaduct zuidelijke ringweg afgesloten voor verkeer richting knooppunt Westerbroek

 • Vrijdag 10 september 22.00 uur tot zaterdag 11 september 20.00 uur
 • Vrijdag 17 september 22.00 uur tot zaterdag 18 september 20.00 uur

Europaweg ter hoogte van viaduct zuidelijke ringweg afgesloten voor verkeer richting centrum Groningen

 • Zaterdag 11 september 20.00 uur tot maandag 13 september 06.00 uur.
 • Zaterdag 18 september 20.00 uur tot maandag 20 september 06.00 uur.

Oostzijde botrotonde afgesloten voor verkeer van de Gotenburgweg (zuidzijde) naar de Osloweg (noordzijde) 

 • Dinsdag 14 september 20.00 uur tot woensdag 15 september 06.00 uur (nachtafsluiting)

Zuidelijke ringweg afgesloten voor verkeer richting Drachten van knooppunt Euvelgunne tot de Europaweg, voor het uitvoeren van de laatste grondwerkzaamheden   

 • Vrijdag 17 september 22.00 uur tot maandag 20 september 06.00 uur (weekendafsluiting).

 


Herinrichting Laan van de Vrede aug en sept

Naast De Wijert, maar belangrijke fietsroute.  De tijdelijke weg ligt wel in De Wijert


Vanaf maandag 23 augustus is de Brailleweg weer open voor alle verkeer. Auto’s, fietsers en voetgangers kunnen dus vanaf aanstaande maandag weer gebruik maken van de Brailleweg. Tegelijkertijd gaat de onderdoorgang bij de Van Iddekingeweg tijdelijk weer dicht. (tot ongeveer 6 september)

Sinds 12 juli slopen we het tijdelijke viaduct over de Brailleweg. Vanwege de veiligheid sloten we de Brailleweg in deze periode af voor alle verkeer. Om de wijk De Wijert toegankelijk te houden, stelden we de Van Iddekingeweg in deze periode tijdelijk open voor fietsers en voetgangers.

Zodra de Brailleweg op 23 augustus weer open is, sluiten we de onderdoorgang onder het viaduct bij de Van Iddekingeweg weer af voor alle verkeer. We werken daar namelijk verder boven het gedeelte waar de fietsers en voetgangers onderdoor gaan. Vanwege de veiligheid voor het verkeer en onze medewerkers kan de onderdoorgang dan niet open blijven. Naar verwachting gaat deze onderdoorgang weer open op maandagochtend 6 september (06.00 uur).


15 augustus 2021

Er zijn recent 3 brieven naar omwonenden gestuurd. De brieven vind je hieronder

Brief 1: Werkzaamheden Brailleweg omgeving zomer update augustus 

(In de brief voor de Brailleweg beschrijven ze de werkzaamheden die na 22 augustus plaatsvinden. In de vorige brief voor de hele wijk loopt het werkzaamhedenoverzicht tot 22 augustus. In de hinderplanning  van de werkzaamheden zijn er wat data veranderd. Vandaar een nieuwe brief met een actueel werkzaamhedenoverzicht.

kleine correctie: in de hinderplanning staat dat brailleweg gesloten is tot 29 aug. voor fietsers en voetgangers, dit moet 22 aug. zijn. Vanaf maandagochtend moet alle verkeer daar weer langs kunnen

 

 

Brief 2: Update werkzaamheden viaduct van Iddekingeweg t/m medio oktober 

 

 

Brief 3: Update werkzaameden A28 thv  v. Ketwich Verschuurlaan t/m september

LET OP WERKZAAMHEDEN ZIJN UITGESTELD TOT EIND SEPTEMBER

Voor deze werkzaamheden zijn voor nu nog GEEN afsluitingen nodig voor het verkeer. Zodra dit het geval is zullen ze dit op hun website maar ook per brief gaan communiceren naar de omgeving.