KERSTMARKT DE WIJERT 2018

18 december 2018

Het was weer een geslaagde Kerstmarkt afgelopen zaterdag in De Wijert. Voor zowel jong en oud was er veel te doen; bezoekers konden genieten van vele kraampjes met lekkernijen passend bij de kerstdagen. Voor de kinderen was er een draaimolen, een kersthuisje met spelletjes, werden er ponyritjes gemaakt langs het plantsoen onder begeleiding van Terra MBO studenten, en was er veel bewondering voor onze ballonkunstenaar Jacqueline, die met haar mooie creaties weer een grote glimlach op ieders gezicht toverde.

Lees hieronder het verslag door de ogen van Razende Reporter Ruben, onze nieuwe Wijkjournalist in spe:

Op de ochtend zelf is uw reporter al vroeg op pad, samen met Mickey Ras van Wijkdeal De Wijert. We kijken eerst zelf even rond om de ambiance als bezoeker te proeven. Ondanks de kou zit de sfeer er goed in, iedereen heeft er zin in. En wij ook.

Voorzichtig begin ik te praten met de man bij de draaimolen. Dit bedrijf uit Beilen, gespecialiseerd in het verhuren van allerlei attracties, heeft een nostalgische draaimolen uit 1952 staan. De kinderen genieten zichtbaar.

Naast de draaimolen staat Lidl met een standje met een kleine selectie van hun Delicieux assortiment. Ik probeer een stukje Kerststol en dat bevalt goed. Er zijn meer kraampjes met eten, zoals de Oliebollenkraam, Eetcounter Sip Bloemberg, Cafetaria Tasty Joe, Albert Heijn met hartverwarmende Glühwein en ‘De Wafelier’: een wijkbewoner die dit beroepshalve doet. “Ik sta hier nu voor de tweede keer, maar doe per jaar zo’n 240 markten en braderieën”, zegt hij vastberaden. Tijdens ons gesprek blijft hij verse wafels maken.

Bij de stand van Cigo kun je voor drie euro een flinke bak snert kopen. Met ook nog een gratis zaterdagkrant van De Telegraaf of DVHN erbij. Deze aanbieding laat ik dan ook niet aan me voorbijgaan.

Verderop staat Bloem- en Tuincentrum Van der Vechte met een ingerichte kraam vol kerststukjes, kerstkaarten en kerstboomversieringen. De lange rit vanuit Heino heeft hen niet weerhouden. Ook zij staan hier weer voor de tweede keer.

Ik hoor een bel luiden en iemand roept “Ho, ho, ho!”. Dat moet de altijd vrolijke Kerstman zijn. Snel met hem op de foto en door naar een volgend kraampje.

Mijn oog valt dan op de sieraden van Emi’s Handmade. Bij haar kraam ligt een uitgebreide selectie van handgemaakte sierraden. “Behalve de edelstenen. Die heb ik niet zelf uit de grond gehaald”, zegt Emi met een lach. “Het begon toen ik een paar jaar geleden enthousiast werd over een armbandje dat ik zag”. Ik dacht: dat kan ik ook! “Deze armband was gehaakt en voorzien van glazen vissenkomsteentjes. Zelf maak ik ze dus met edelstenen”, vertelt Emi aan mij. Vervolgens zie ik een hele mooie ingelijste steen. “Ook dat maak ik zelf, van Fimoklei”, zegt ze. “Dat laat zich gemakkelijk vormen en hoeft maar even gebakken  te worden.”

Onder de indruk van haar creativiteit loop ik naar het kraampje ernaast. Ook hier zelfgemaakte dingen. Hele mooie handgebreide dieren in de gekste kleuren. Mevrouw Hoeksema, een wijkbewoonster, vertelt dat alles wasbaar en kindveilig is. Zo zijn zelfs de oogjes gebreid en gebruikt ze geen knopen.  Ze verkoopt de dieren om nieuw materiaal te kunnen kopen en zo haar hobby te kunnen blijven uitvoeren. Zeer lovenswaardig vertelt ze dat een deel van de opbrengst naar de stichting tegen kinderkanker, KiKa, gaat. Waarvoor ook nog gedoneerd werd op de markt.

Er worden kerstliederen gezongen door een koor helemaal gekleed in de Dickensstijl. Ze lopen de gehele kerstmarkt op en neer gedurende de hele dag. Hier en daar blijven ze staan en brengen hun repertoire ten gehore. Veel bezoekers blijven dan ook even stil staan en genieten.

Ook door drommen mensen omringt is Jacqueline Nowak. Kleine kinderen verwonderen zich over haar ballonnenkunst en hopen een kunstwerkje te krijgen. Het ziet er allemaal prachtig uit, kleurig en ook Jacqueline is  helemaal verpakt in ballonnen.

Naast de oliebollenkraam staat medeorganisatie Wijkdeal De Wijert. Zij verstrekken informatie over De Wijkdeal; een gezamenlijke afspraak waarin wijkbewoners, ondernemers, de gemeente en instellingen samenwerken om De Wijert een stukje mooier te maken. Ook is er een plattegrond aanwezig waar men met post-its knel- of verbeterpunten kan aangeven op verschillende plekken in de wijk. Er wordt veel gebruik van gemaakt. “We beogen een verkeersveilige, groene en schone wijk” weet Nathalie van onder andere ‘De Wijert Bloeit’ te vertellen. “De wijkbewoners kunnen hier hun zegje doen maar uiteraard ook op het volgende Wijkdealcafé, bij de Innovatiewerkplaats aan de Van Schendelstraat 9. Meer weten over De Wijkdeal? Kijk op www.wijkdealdewijert.nl.

De dag werd om 17 uur afgesloten met een indrukwekkende vuurwerkshow georganiseerd door www.onwijsvuurwerk.nl, de vuurwerkverkoopsite van Cigo. Met veel plezier heeft verslaggever Ruben zijn eerste klus geklaard en wij hopen binnenkort zeker meer van hem te horen!

Tekst Ruben & Foto’s Marike Broekema

Nog wat foto’s van de markt vind je hieronder: