Hulp met de energierekening

27 november 2022

Hieronder plaatsen we stukjes die te maken hebben met energie – verduurzamen, besparen, regelingen…


Twijfel je of je recht hebt op energietoeslag?

Dan kun je het beste gewoon een aanvraag indienen. De aanvraag voor energietoeslag is nog mogelijk tot en met 31 december 2022. Meer informatie over de energietoeslag vind je op de website, hier kun je ook het aanvraagformulier invullen.


Gratis energiehulp voor huurders

Veel woningcorporaties zijn druk bezig om hun woningen flink te verduurzamen, maar nog niet voor iedere huurder komt dat deze winter op tijd. Om die huurders te helpen staat hun woningcorporatie samen met Duurzaam Groningen en haar energiecoaches en Energieklusbus klaar om met gratis simpele oplossingen toch een groot verschil te kunnen maken. Zo vergroten ze hun wooncomfort én besparen ze op hun energierekening! Huurders die in aanmerking komen ontvangen een brief van hun woningcorporatie. Heb jij geen brief ontvangen en wil jij ook energie besparen of gratis hulp? Ga dan naar de website van Duurzaam Groningen

 


Vanuit de gemeente is een financieel hulppakket beschikbaar. Dit is voor inwoners die moeite hebben om rond te komen door de sterk gestegen prijzen voor boodschappen en energie. Op woensdag 2 november heeft de gemeenteraad het budget voor het hulppakket beschikbaar gesteld. Dit betekent de start van een aantal nieuwe regelingen. U kunt deze vinden op de website www.gemeente.groningen.nl/hulppakket. Eén van de regelingen is het uitbreiden van de energietoeslag voor inwoners die nét buiten de boot vallen voor de energietoeslag van 1.500 euro.  Zij komen nu ook in aanmerking voor een eenmalige energietoeslag van 600 euro.


Bijzondere bijstand energiekosten

Voor iedereen, dus ook voor studenten, is het mogelijk om bijzondere bijstand energiekosten aan te vragen. U kunt dit aanvragen als uw energiekosten verhoogd zijn en u deze kosten niet meer kunt betalen.Voor iedereen geldt vanaf 1 november 2022 dat, alléén voor deze bijzondere bijstand,  spaargeld en andere eigendommen niet meetellen. Dit noemen we vermogen.  Meer info

https://gemeente.groningen.nl/bijzondere-bijstand-energiekosten


Uitbreiding van de energietoeslag voor inwoners die nét buiten de boot vallen voor de energietoeslag van 1.500 euro.

Hebt u een inkomen tussen de 120% en 140% van de bijstandsnorm? Dan komt u in aanmerking voor deze eenmalige energietoeslag. Het bedrag van deze eenmalige energietoeslag is 600 euro. U kunt deze energietoeslag aanvragen tot en met 31 december 2022. Alle informatie over deze nieuwe regeling en het aanvraagformulier vind je op onze website. Weet je niet of u in aanmerking komt of wil je hulp bij het aanvragen? Dan kun je terecht bij het WIJ-team in jouw buurt. Lees meer op onze website


Hulp en advies
U kunt altijd terecht voor advies over uw financiële situatie tijdens het inloopspreekuur bij de Groningse Kredietbank. Ze zijn er voor iedereen. Ook kijken ze samen met u voor welke regelingen u eventueel in aanmerking komt. Voor advies over het besparen van energie zijn er verschillende mogelijkheden. Zoals een afspraak met een gratis energiecoach. Voor alle regelingen vanuit het hulppakket kijk op: www.gemeente.groningen.nl/hulppakket.


Hulppakket: Kindpas van 50 euro

Inwoners met een Stadjerspas ontvangen in december een tegoedbon van 50 euro voor hun kinderen. Dit heet de Kindpas. Voor ieder kind tot 18 jaar ontvangt het gezin één pas. Dit is één van de regelingen vanuit het hulppakket. Hebt u een Stadjerspas? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt de kindpas of passen automatisch. Rond half december heeft u de pas(sen) in huis. U kunt de kindpas gebruiken om speelgoed of kleding voor uw kind(eren) te kopen in de extra dure decembermaand.

Nog geen Stadjerspas?  Moet u rondkomen van een bedrag onder de 120% van de bijstandsnorm? En heeft u nog geen Stadjerspas? Dan kunt u de Stadjerspas aanvragen via de website van de Stadjerspas.

Doet u de aanvraag vóór 14 november? Dan ontvangt u ook de kindpas(sen) voor het kopen van speelgoed of kleding voor uw kind of kinderen.


Weet je wel wat dat kost? Help jezelf en anderen energie te besparen!

Op deze website  vind je een placemat met besparingstips en het andere campagnemateriaal en een aantal instructieve filmpjes met besparingstips.