Hulp met de energierekening

1 april 2023

Hieronder plaatsen we stukjes die te maken hebben met energie – verduurzamen, besparen, regelingen…


Energietoeslag 2023: automatisch 500 euro op je rekening

Heb je in 2022 de energietoeslag van 1.300 euro gekregen? Dan krijg je eind april automatisch 500 euro op je rekening. Voor de energietoeslag 2023 komt in juli 2023 nieuwe landelijke wetgeving. Gemeenten mogen nu nog niet het totaalbedrag van 1.300 euro uitkeren. Wél mogen ze nu al 500 euro van dit totaalbedrag uitkeren aan de inwoners die ook in aanmerking kwamen voor de energietoeslag voor 2022. Kijk voor meer informatie op onze website.


Energietoeslag aanvragen kan tot 28 februari

U kunt de energietoeslag van 2022 nog aanvragen tot en met 28 februari 2023. Omdat het gaat om de toeslag van 2022 kijkt de gemeente naar uw inkomen van 2022. Heeft u twijfel of u recht hebt op één van de energietoeslagen? Of heeft u voor oktober 2022 een afwijzing ontvangen vanwege te veel inkomen? Het advies is dan om tóch de energietoeslag aan te vragen.

Voor wie is de energietoeslag?
De uitgebreide energietoeslag vanuit het hulppakket van € 600 is voor mensen die een inkomen in 2022 hadden tussen 120% en 140% van de bijstandsnorm. Voor een alleenstaande ligt dit bedrag tussen de € 1.310,05 en € 1.715,94. Voor een echtpaar ligt dit tussen de € 1871,50 en € 2.324,50. Het gaat om één maand in de periode 1 januari 2022 tot 1 november 2022.

Inwoners met de laagste inkomens ontvangen vanuit het rijk 1.300 energietoeslag voor 2022. Vanuit het hulppakket ontvangen ze hiernaast nog 200 euro van de gemeente. Deze € 1.500 energietoeslag is voor mensen die in 2022 onder de 120% van de bijstandsnorm zaten. Voor een alleenstaande ligt dit tussen de € 1.310,05 en € 1.470,80. Voor een echtpaar ligt dit tussen de € 1871,50 en € 1992,43. Het gaat om één maand in de periode 1 januari 2022 tot 1 november 2022.

Kijk voor de exacte bedragen op onze website gemeente.groningen.nl/hulppakket.

Twijfel? Vraag toch aan!

Het kan zijn dat u voor oktober 2022 een afwijzing heeft ontvangen voor de aanvraag van de energietoeslag. Of dat u twijfelt of u recht hebt op één van de toeslagen. In beide gevallen is het advies om tóch de energietoeslag aan te vragen.

Hulp en advies
Vindt u het aanvragen van de toeslag ingewikkeld? Medewerkers van de WIJ-teams staan in alle wijken klaar om hulp en advies te geven. De adressen van de WIJ-teams én alle regelingen uit het hulppakket staan op onze website gemeente.groningen.nl/hulppakket.


Voor (wijk)initiatieven is nu ook een regeling beschikbaar

Financiële hulp voor wijkinitiatieven: maatschappelijke initiatieven ter ondersteuning inwoners

Begin november is de gemeente gestart met het hulppakket om inwoners tijdelijk extra financieel te ondersteunen. Deze week start een nieuwe regeling voor wijkinitiatieven. Organisaties of inwoners die met hun initiatief inwoners helpen ‘de winter door te komen’ kunnen gebruik maken van een financiële regeling.  De regeling loopt tot 1 april 2023.

Wethouder Eelco Eikenaar: ‘Mooi om te zien dat er wijkinitiatieven ontstaan die inwoners helpen de winter door te komen. Deze initiatieven steun ik van harte. Het is nu ook mogelijk financiële hulp te krijgen voor wijkinitiatieven. Zo helpen we elkaar in deze moeilijke tijd.’

Hoe werkt het?
U kunt een tijdelijke subsidie aanvragen voor een maatschappelijk (bewoners) initiatief. Het gaat om wijkinitiatieven die maatschappelijke organisaties of inwoners nemen om anderen te helpen de winter door te komen. Bijvoorbeeld een warm buurtcentrum waar iedereen overdag terecht kan voor warmte, gezelligheid en een kopje soep.

Op gemeente.groningen.nl/hulppakket staat meer informatie en het aanvraagformulier.


 

Meer informatie over de energietoeslag vind je op de website, hier kun je ook het aanvraagformulier invullen.

De exacte bedragen zijn te vinden op deze website.

Hulp nodig? Bel 14050 (= nummer gemeente) of ga naar het WIJ team Paterswoldseweg 267 Menno Lutherhuis

 


Gratis energiehulp voor huurders

Veel woningcorporaties zijn druk bezig om hun woningen flink te verduurzamen, maar nog niet voor iedere huurder komt dat deze winter op tijd. Om die huurders te helpen staat hun woningcorporatie samen met Duurzaam Groningen en haar energiecoaches en Energieklusbus klaar om met gratis simpele oplossingen toch een groot verschil te kunnen maken. Zo vergroten ze hun wooncomfort én besparen ze op hun energierekening! Huurders die in aanmerking komen ontvangen een brief van hun woningcorporatie. Heb jij geen brief ontvangen en wil jij ook energie besparen of gratis hulp? Ga dan naar de website van Duurzaam Groningen

 


Vanuit de gemeente is een financieel hulppakket beschikbaar. Dit is voor inwoners die moeite hebben om rond te komen door de sterk gestegen prijzen voor boodschappen en energie. Op woensdag 2 november heeft de gemeenteraad het budget voor het hulppakket beschikbaar gesteld. Dit betekent de start van een aantal nieuwe regelingen. U kunt deze vinden op de website www.gemeente.groningen.nl/hulppakket. Eén van de regelingen is het uitbreiden van de energietoeslag voor inwoners die nét buiten de boot vallen voor de energietoeslag van 1.500 euro.  Zij komen nu ook in aanmerking voor een eenmalige energietoeslag van 600 euro.


Bijzondere bijstand energiekosten

Voor iedereen, dus ook voor studenten, is het mogelijk om bijzondere bijstand energiekosten aan te vragen. U kunt dit aanvragen als uw energiekosten verhoogd zijn en u deze kosten niet meer kunt betalen.Voor iedereen geldt vanaf 1 november 2022 dat, alléén voor deze bijzondere bijstand,  spaargeld en andere eigendommen niet meetellen. Dit noemen we vermogen.  Meer info

https://gemeente.groningen.nl/bijzondere-bijstand-energiekosten


Uitbreiding van de energietoeslag voor inwoners die nét buiten de boot vallen voor de energietoeslag van 1.500 euro.

Hebt u een inkomen tussen de 120% en 140% van de bijstandsnorm? Dan komt u in aanmerking voor deze eenmalige energietoeslag. Het bedrag van deze eenmalige energietoeslag is 600 euro. U kunt deze energietoeslag aanvragen tot en met 31 december 2022. Alle informatie over deze nieuwe regeling en het aanvraagformulier vind je op onze website. Weet je niet of u in aanmerking komt of wil je hulp bij het aanvragen? Dan kun je terecht bij het WIJ-team in jouw buurt. Lees meer op onze website


Hulp en advies
U kunt altijd terecht voor advies over uw financiële situatie tijdens het inloopspreekuur bij de Groningse Kredietbank. Ze zijn er voor iedereen. Ook kijken ze samen met u voor welke regelingen u eventueel in aanmerking komt. Voor advies over het besparen van energie zijn er verschillende mogelijkheden. Zoals een afspraak met een gratis energiecoach. Voor alle regelingen vanuit het hulppakket kijk op: www.gemeente.groningen.nl/hulppakket.


Hulppakket: Kindpas van 50 euro

Inwoners met een Stadjerspas ontvangen in december een tegoedbon van 50 euro voor hun kinderen. Dit heet de Kindpas. Voor ieder kind tot 18 jaar ontvangt het gezin één pas. Dit is één van de regelingen vanuit het hulppakket. Hebt u een Stadjerspas? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt de kindpas of passen automatisch. Rond half december heeft u de pas(sen) in huis. U kunt de kindpas gebruiken om speelgoed of kleding voor uw kind(eren) te kopen in de extra dure decembermaand.

Nog geen Stadjerspas?  Moet u rondkomen van een bedrag onder de 120% van de bijstandsnorm? En heeft u nog geen Stadjerspas? Dan kunt u de Stadjerspas aanvragen via de website van de Stadjerspas.

Doet u de aanvraag vóór 14 november? Dan ontvangt u ook de kindpas(sen) voor het kopen van speelgoed of kleding voor uw kind of kinderen.


Weet je wel wat dat kost? Help jezelf en anderen energie te besparen!

Op deze website  vind je een placemat met besparingstips en het andere campagnemateriaal en een aantal instructieve filmpjes met besparingstips.