Geslaagde derde editie van “De Wijert Voedt”

7 september 2019

De derde editie van het druk bezochte ‘De Wijert Voedt’ vond plaats in het MFC op 5 september.

Vooraf is het al een gezellige bedoeling. Buurtbewoners kletsen honderduit met elkaar terwijl vrijwilligers de maaltijd bereiden en op het buffettafel plaatsen. Het wordt een goed gevulde dis.

Vooraf zijn er twee soepen. Broccoli-bloemkool-selderijsoep en broccoli-soep. Verder is de tafel gevuld met 16 andere gerechten waaronder een Turkse pasta-kaasgerecht, mihoen met taugé en diverse groenten, gehaktballen in satésaus, gepofte aardappel, witte bonen en gesneden stokbrood. Ina, voortrekker van dit Wijkdeal de Wijert project, verwelkomt iedereen persoonlijk. Er zijn dik dertig wijkbewoners op deze ‘gered voedsel-maaltijd’ afgekomen.

Met eigen ogen ziet jouw verslaggever dat er wordt genoten van al dit heerlijks en er is genoeg voor iedereen, en dan nog een paar. Wat overblijft mogen de deelnemers meenemen, waarbij, zo zegt Ina, ook moet worden gedacht aan buren of andere naasten die misschien wel wat extra’s kunnen gebruiken. “Als het maar niet wordt weggegooid”, zie ik Ina denken. De mensen zijn flinke opscheppers, met goed gevulde borden zie tevreden gezichten beginnen aan het eten. Even later loopt men voor een tweede keer naar het buffet en soms zelfs drie keer of zelfs vaker. En dat mag: alles moet op! Hier geldt dat een tevreden buik een gevulde buik is.

Ik zit aan tafel bij Ina, dichtbij de bron, dus kan ik haar tussen de happen door vragen stellen. Zo viel mij op dat er geen kinderen waren, tenminste, niet aan tafel. Zij kregen in een andere zaal te eten en dat vond ik vreemd. “We zijn aan het opstarten en weten nog niet vooraf hoe alles gaat lopen. Later, als iedereen bekend is met ‘De Wijert Voedt’ en wij met de gang van zaken, zijn kinderen meer dan welkom.” vertelt ze. “Sterker nog,” vervolgt ze, “ik denk erover na om met een school in De Wijert ook dit te gaan organiseren. Speciaal voor kinderen.” Ina legt uit dat dit een idee in wording is en er is nog niets concreet maar mij lijkt het een prima idee.

De maaltijd wordt afgesloten met heerlijk warm appelkruim gebak en verrassend frisse fruitsalade. Voordat de avond wordt afgesloten druk ik mijn snor. Met als excuus dat ik hierover een verslag ga schrijven maar meer omdat iedereen gaat helpen met het afruimen en afwassen. Nou, mij niet gezien! 😉

Tekst: Ruben Valk journalist Wijkdeal De Wijert, Foto’s: Dennis Broekema