Expositie kunstwerk Montessori Vaklyceum in bibliotheek de Wijert

5 april 2023

Casa de Colores (Het huis van kleuren), is een kunstwerk gemaakt door de leerlingen van TL4 van het Montessori Vaklyceum voor het vak CKV. Hierin hebben zij zich laten inspireren door het community-art project Favela Painting van het Nederlandse kunstenaarsduo Haas&Hahn en het boek Shack Chic, een fotografische documentatie van kleurrijke diversiteit en creativiteit binnen de Afrikaanse townships rondom Kaapstad.

Het kunstwerk is gemaakt van gerecycled materiaal, waaronder kartonnen verpakkingen waarin onze school haar bestellingen vaak ontvangt. De leerlingen konden hierin hun eigen fantasie en creativiteit kwijt, maar werkten toch samen aan één groot kunstwerk. Saamhorigheid, duurzaamheid en wereldburgerschap staan in dit kunstwerk centraal.

Extra informatie

DE GEKLEURDE WERELD VAN FAVELA PAINTING!

De wereld een stukje mooier, beter en kleurrijker maken, dat was één van de redenen dat kunstenaarsduo Haas & Hahn zijn gestart met Favela Painting.  En zoals de naam al zegt zijn ze begonnen met het opknappen van een favela in Brazilië. Maar jaren verder hebben ze kleurrijk en uniek werk afgeleverd in Philadelphia, Haïti, Curacao en sinds kort de Bijlmer Bajes in Amsterdam.

Van openbare gebouwen inspirerende kunstwerken maken waar de lokale gemeenschap beter van wordt, dat is wat Haas&Hahn wil. Enerzijds wordt van hun omgeving een mooiere plek gemaakt om te wonen, anderzijds biedt het veel werk aan lokalen door hen het schilderwerk te leren en laten uitvoeren. Hierdoor krijgen ze ook nog eens meer kansen op een toekomst weg van de drugsbendes. En ze voelen een enorme trots over hun werk wat ze weer zelfvertrouwen geeft. Een win-win situatie in de allergrootste zin dus!

4 minuten video over de community-art project Favela Painting