Digitale lezing terugkijken: Wederopbouw 2.0. De omgang met het erfgoed en het gedachtegoed van de wederopbouwperiode

31 maart 2021

Architectuur-en stedenbouwhistoricus Marieke van der Heide vertelt hoe we in Groningen omgaan met wat we nu waarderen als “wederopbouwarchitectuur”. Een groot deel van deze interessante lezing gaat over De Wijert.

In de lezing staat Van der Heide stil bij de herwaardering van de meer gestandaardiseerde architectuur en stedenbouw uit de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Hoe gaan we nu om met de ontwerpprincipes van de wederopbouwwijken in tijden van energietransitie en wijkvernieuwing? Uiteraard komt de geschiedenis van de wederopbouw aan bod, maar de kern van de lezing gaat over hoe we vandaag de dag bij stedenbouwkundige ontwikkelingen met wederopbouwarchitectuur omgaan.

Extra aandacht is er voor de vroeg naoorlogse wijken en het Groningse systeem Rottinghuis dat deze wijken karakter gaf. Daarnaast focust Van der Heide op de Wijert, als een van de 30 voorbeeldwijken uit de wederopbouwperiode in Nederland.

Marieke van der Heide (1971) is architectuur-en stedenbouwhistoricus en opgeleid aan de RUG. Ze heeft haar eigen bureau en werkt daarnaast bij de gemeente Groningen als adviseur Cultuurhistorie, o.a. voor het Atelier Stadsbouwmeester.

De lezing was woensdag  31 maart live te volgen via een link op de website van de Groninger Archieven.

Deze link is vanaf morgen ook te gebruiken om de lezing terug te kijken:

https://www.groningerarchieven.nl/actueel/agenda/177-groningen-en-de-wederopbouwarchitectuur

Vrienden van de Stad Groningen organiseren deze lezing samen met Erfgoedvereniging Heemschut.

Vrienden van de Stad Groningen

www.vriendenstadgroningen.nl

info@vriendenstadgroningen.nl