De Wijert heeft een sociale koelkast en is weer wat schoner!

14 april 2019

Op zaterdag 13 april is de tweede sociale koelkast van Groningen geopend. Dankzij Geerte de Jong staat er al een tijdje zeer succesvol een sociale koelkast in Edanz in de wijk De Hoogte. Geerte heeft hiervoor een bevlogen pleidooi gehouden in de open raad van de gemeente Groningen, en met succes. Want sinds begin 2018 staat deze dus al in De Hoogte. Geerte haar wens was ook dat er meerdere sociale koelkasten in de stad zouden ontstaan.

Op 13 april is dat moment dus gekomen, want hier hebben Sophie de Groot & Dennis Broekema voor gezorgd. Sophie & Dennis hebben zich al enkele maanden vanuit Wijkdeal De Wijert ingezet om een sociale koelkast naar De Wijert toe te halen. En met succes dus. Want via Henk Prick van Onnes Handelsonderneming Euvelgunne hebben ze een gratis een koeling geregeld. Vol trots hebben ze deze onthuld voor de buurt in Fruitcafé De Helpende Hand. Er waren zo’n 30 geïnteresseerden aanwezig die vol belangstelling keken hoe het doek van de koeling werd gehaald.

En daar staat die dan, nu al behoorlijk gevuld met voedsel voor mensen die tegen voedselverspilling zijn. Dus heb jij verse producten of maaltijden over en wil je ze niet weggooien, breng ze dan van maandag tot en met vrijdag naar het Fruitcafé aan de Werumeus Buningstraat 20 te Groningen. Wil je graag iets lekkers bereiden of heb je behoefte om voedsel te halen in plaats van te kopen wat anders toch werd weggegooid, kom dan vooral ook een kijkje nemen bij de sociale koelkast. Niet alleen voor voedsel halen en brengen kun je er terecht, maar om een praatje te maken of een kopje koffie te drinken ben je natuurlijk ook van harte welkom.

Nadat de koelkast feestelijk was onthuld ging een groot deel van de 30 gasten vanuit het Fruitcafé de wijk in om deze te ontdoen van zwerfafval. Tijdens de jaarlijkse Lentekriebels actie van de gemeente Groningen gaan er altijd honderden bewoners uit de stad de stad in om deze schoon te maken. Dit vaak in hun eigen buurt. Dit jaar waren er in De Wijert minimaal 3 teams die aan de actie mee hebben gedaan.

De kidsclub van Janny heeft dit gedaan vanuit het MFC De Wijert, een groep buren en kinderen vanuit de Spieghelstraat gingen laatst ook al los en op 13 april ook zo’n 25 man vanuit het Fruitcafé. Daar hebben ze samen de straten weer heerlijk lentefris gemaakt. Om 14:00 werden de actievelingen getrakteerd op een muzikale verrassing vanuit Groningen Schoon dankzij mij en op een fikse hagelbui van boven!

Dat eerste was erg leuk en dat laatste mocht de pret niet drukken. Gewapend met bakfiets, afvalgrijpers en afvalringen ging de groep op stap. Straat voor straat werd de boel weer mooi opgeruimd. Dat is een goed begin van de mooie dagen die er weer aankomen.

Grote dank gaat ook uit naar al die toppers die samen de hagel trotseerden om de wijk weer schoon te maken. Lentekriebels gaat volgend jaar vanzelfsprekend weer door!

Na het schoonmaken werden de deelnemers beloond met een lekkere warme hap om weer even helemaal op te warmen.