Bloemenmozaïek van Lenneplaan bestaat 25 jaar!

27 september 2021

We schrijven 3 september 1996. Martin Kuipers opent op 24-jarige leeftijd voor het eerst de deuren als zelfstandig bloemist. Na het behalen van zijn diploma werkte hij eerst bij een gerenommeerde bloemenzaak  in de binnenstad. Deze winkel, Bloemenpalet Smid in de Nieuwe Ebbingestraat, was hofleverancier en leverde met regelmaat aan het raadshuis en de Commissaris der Koningin. “Om er maar een paar te noemen…”

Tempus Fugit (De tijd vliegt…)

Dat is inmiddels 25 jaar geleden. “Al lijkt dit niet zolang”, vertelt Martin, “de tijd is ongemerkt voorbij gevlogen”. Groots gevierd is het niet, hetgeen Martins bescheidenheid siert. Toch had hij een beetje meer aandacht voor de zaak gewild. “Een leuk artikeltje in De Gezinsbode, bijvoorbeeld”. En hij grapt: “Of een lintje van de burgemeester!”. Op die manier hoopt hij ook (oud-)klanten op de hoogte te kunnen stellen van dit heugelijke feit. Veel klanten komen zelfs van buiten Groningen. Sinds 1996 staat Bloemenmozaïek van Lenneplaan bekend om z’n goede kwaliteit & service.

Familiebedrijf

Ook zijn eigen winkel is aan verandering onderhevig. “De Lidl wilde er een stuk van dus heeft ze hier een nieuw gebouw  neergezet voor ons. Zo konden zij uitbreiden en hebben wij een grotere winkel ervoor terug.” Een grotere winkel behoeft ook meer personeel. Martin is daarom blij dat zus Arenda hem al 17 jaar als werknemer bijstaat.  Zij zit al 20 jaar in het vak. Tijdens haar eindexamen op het AOC Terra kreeg ze een dikke 9 voor haar eindexamenstuk dat destijds beoordeeld werd door de Nederlands kampioen Stoffer Veurman. Ook zus Coby is regelmatig te vinden op de werkvloer, maar ze wijst erop dat ze dit voor haar plezier en de gezelligheid doet.

Initiatiefnemers

Martin heeft het winkelcentrum gestaag zien veranderen. Hij heeft meerdere zaken zien komen en gaan en is zo de langstzittende ondernemer op de Van Lenneplaan geworden. Hij vertelt over de Versmarkt met een slager, bakker én groenteboer. Over Pets Place en Cigo De Weijs. Kledingwinkel Sterrenborg, een SNS, de Mitra en een Basismarkt. Allemaal verdwenen.

Omdat wij hier zolang zitten zijn wij ongemerkt een beetje de aanjagers geworden om dingen veranderd te krijgen. Neem nou het winkelcentrum zelf. In 2017 hebben wij het initiatief genomen er iets aan te doen. Anderen zijn aangehaakt, zoals het samenwerkingsverband De Wijkdeal (met daarin de gemeente) en politieke partijen en dat heeft er toe geleidt dat er een nieuwe inrichting gekomen is. Ook het idee voor muziek op straat tijdens het gezellig winkelen komt van ons. “De installatie stond bij Cigo De Weijs, maar die is helaas weg en daarmee is ook de muziek verdwenen.  Het komt hopelijk wel terug, net als de feestverlichting en mooiere plantenbakken…”

 

Overleven in Coronatijd

“In het begin van de pandemie hoorde je dat er veel bloemen werden vernietigd omdat ze die niet kwijt konden. Nou, dat geldt alleen voor de export want wij beleefden topdagen.”, zegt Martin. “Mensen konden niet meer op visite en zo, dus stuurde men een bloemetje. Daaraan hebben wij ook mee mogen doen en hebben zo een fantastisch jaar gehad.” Martin legt uit dat dit ook een nadeel heeft. “De kwekers kunnen er niet tegenop verbouwen, de vraag is te groot. Daardoor zijn de bloemen en planten nu erg duur geworden.”

Toekomstplannen

“Die heb ik niet. Gewoon doorgaan op dezelfde voet, dit bevalt mij wel. Ik wil dit blijven doen tot aan mijn pensioen!”. Zus Coby laat zich ontvallen dat zij de wens hebben voor het plaatsten van een digitale klok. “Zo een die ook de temperatuur aangeeft.” Volgens haar hebben klanten en bezoekers van het winkelcentrum daar behoefte aan. “En er zit nog geld in het potje van de winkeliersvereniging.”

Felicitaties

Namens alle betrokkenen in het samenwerkingsverband Wijkdeal De Wijert feliciteert Ruben de wijkjournalist Martin en zijn zus Arenda met het behalen van deze mijlpaal.

Wilt u hun ook feliciteren? Dat kan middels een kaartje naar Bloemenmozaïek, Van Lenneplaan 115/1, 9721PE te Groningen. Ook mag men een mailtje sturen naar vanlennep@bloemenmozaïek.nl maar langs komen mag ook. Houdt u dan wel rekening met de drukke tijden?

 

Tekst: Ruben

Foto’s: Ruben en Bloemenmozaiek