Feestelijke aftrap Zuid Vooruit op 12 juni met foto-expositie ‘Oud Groningen in 3D’.

21 juni 2019

Op 12 juni was de feestelijke start van Zuid Vooruit bij het Heymanscentrum in Groningen, in bijzondere samenwerking met het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Deelnemers – jong en oud – deden mee met een proeverij van verrassende activiteiten en bekeken – met 3D-brillen op – oude foto’s van Groningen die onderdeel waren van de foto-expositie ‘Oud Groningen in 3D’. Deze foto-expositie, opgezet door het Noordelijk Scheepvaartmuseum, werd op 12 juni namelijk officieel geopend in het Heymanscentrum.

Officiële opening
Het programma werd opgeluisterd door de aanwezigheid van Inge Jongman, wethouder Zorg en Welzijn van de gemeente Groningen, Martin Sitalsing, bestuursvoorzitter van Lentis en Jan Wiebe van Veen, directeur van het Noordelijk  Scheepvaartmuseum. Alle drie de sprekers benadrukten hoe belangrijk het is dat zorg en ondersteuning dichtbij inwoners – en dus midden in wijken – te vinden is, dat inwoners, zorgaanbieders en andere maatschappelijke organisaties krachten in de wijk bundelen én dat partijen steeds op zoek gaan naar nieuwe samenwerkingsverbanden, zoals deze samenwerking tussen ondersteuning en kunst van Zuid Vooruit en het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Activiteitenprogramma
Zuid Vooruit, het samenwerkingsverband van Humanitas DMH, Philadelphia en Lentis|Dignis, brengt mensen in Groningen Zuid met elkaar in verbinding o.a. via ontmoetingsplekken in de wijk.
Op 12 juni konden inwoners uit de wijken in Zuid kennismaken met verschillende activiteiten die het dagelijks leven gemakkelijker of mooier kunnen maken. Bezoekers deden enthousiast mee aan activiteiten zoals creatief met knopen samen met de kinderen van de BSO en Walking Football. Ook konden ze een gezondheidscheck uitvoeren om te horen wat hun “echte” leeftijd was en hapjes uitproberen die uit een makkelijk te gebruiken kookapp kwamen. Veel bezoekers hebben hun levenswijsheid achtergelaten op een tegeltje en menigeen liet zich verleiden tot een goed gesprek in de ‘gevoelstoel’.

Tentoonstelling
Naast de uitgebreide activiteitenproeverij was er ook volop aandacht voor de aftrap van de succesvolle tentoonstelling ‘Groningen in 3D – de stad in stereofoto’s 1868-1940’ van de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Met een speciale 3D-bril op stonden bezoekers oog in oog met de Stadjers van 100 jaar geleden.
Vervolg
Kon u niet aanwezig zijn op 12 juni maar wilt u tóch de prachtige expositie nog bekijken? Voor de activiteitenproeverij bent u nu helaas te laat, maar de fototentoonstelling én de mini-expositie ‘Herinnerings in beeld’ zijn nog tot en met 1 oktober a.s. te zien in het Heymanscentrum in Groningen (dagelijks geopend). Ook kunnen alle bezoekers, jong en oud,  nog kans maken op een prachtige prijs door mee te doen aan het “geheugenspel”. De hoofdprijs is een rondvaart in Groningen aan boord van het museumschip van het Noordelijk Scheepvaartmuseum ‘De Emma’. De prijsuitreiking vindt plaats op 1 oktober om 16.00 uur in het Heymanscentrum, Henri Dunantlaan 20 in Groningen.