Borg De Wijert

6 juni 2018

Wel eens gehoord van “behuijsinghe De Wiardt”? Vast niet. Dat is ook logisch, want bij bijna niemand uit onze wijk zal deze naam een belletje doen rinkelen. Toch is het heel leuk om eens te kijken op Wikipedia, daar vind je namelijk waar deze naam vandaan komt.

“Behuijsinghe de Wiardt” is namelijk waar onze wijk De Wijert naar vernoemd is. Dit was een landhuis / borg die heeft gestaan op de plek waar nu het eendenplateau is gevestigd aan de Hora Siccemasingel. Dit aan de 2e vijver die onze wijk scheidt met Helpman. Onder dit eendenplateau liggen als het goed is nog de resten van het oude landhuis / borg die ook wel bij een aantal bewoners bekend is onder de naam Borg De Wijert.

Er zijn in het verleden al eens pogingen gedaan om hier iets mee te doen voor de wijk, omdat dit toch een historisch plekje is met een zeer rijke geschiedenis. Alberdina van der Graaf, oud voorzitter van De Wijert Welzijn (de vorige bewonersorganisatie), heeft in het verleden al veel werk gedaan om zich in te spannen om iets moois met Borg De Wijert te gaan doen. Uiteraard hebben wij van Platform De Wijert uitvoerig met haar hierover gesproken.

Platform De Wijert haar idee is om op de plek waar Borg De Wijert verstopt ligt weer een mooi plekje voor de wijk te maken. En dit ook vooral samen met de wijk te realiseren. Dit door een soort van ruïne met daarin prachtige wilde planten, aandacht voor natuureducatie te maken. Zo maken we een mooie plek voor mensen en dieren. Dit zodat deze historische plek met een rijke geschiedenis weer echt tot leven komt in De Wijert.

Laat ons weten wat je van dit idee vindt! Alle hulp is welkom, je mag ons mailen op: info@wijert.nl . Een berichtje op onze facebook pagina wordt ook gewaardeerd. We horen graag van je.

Tekst en foto´s Dennis Broekema.